Pratite nas

BiH

Međužupanijski “sukobi” zbog odredaba zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH

Objavljeno

na

Zakon o pripadnosti javnih prihoda mora se izmijeniti po skraćenom i hitnom postupku, stav je zastupnika i izaslanika Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije iz Tuzlanske županije.
O svemu možemo razgovarati, ali ne na taj način, ne pristajemo ni na kakve hitne procedure, uzvratili su zastupnici Skupštine Sarajevske županije.

Milijuni u igri

Zbog odredaba Zakona o pripadnosti javnih prihoda već dugo tinjaju međužupanijski sukobi i sada su, slobodno se može reći, eksplodirali. U prvi plan izbila je svađa između Tuzle i Sarajeva nakon što je Tuzlanska županija nedavno uputila Parlamentu Federacije prijedlog izmjena Zakona i zatražila da ga zastupnici usvoje po hitnom postupku. Tuzlake je prva podržala Skupština Zeničko-dobojske županije, a kasnije im je stigla potpora i drugih županija.
Pojednostavljeno kazano, sukob je izbio zbog načina raspodjele prihoda od neizravnih poreza. Naime, formula za raspodjelu sadrži ponder koji održava posebne rashodovne potrebe pa, primjerice, za Sarajevsku županiju iznosi dva, za Bosansko-podrinjsku 1,8, Posavsku 1,5, a za Hercegbosansku 1,1.
Prema važećim propisima, u ovoj godini bi SŽ-u pripalo 355 milijuna maraka ili 802 marke po stanovniku, a TŽ-u, koji ima više stanovnika, 203 milijuna ili 47 maraka po glavi!
– Uvođenjem dodatnih pondera u sustav raspodjele javnih prihoda neke županije su u startu privilegirane, a neke su dovedene u neravnopravan položaj – kažu u Tuzlanskoj županiji i kao dokaz navode svoju računicu po kojoj su zbog primjene Zakona od 2006. do kraja prošle godine oštećeni za oko 300 milijuna maraka.
– Ukoliko se ti i takvi ponderi ne bi primjenjivali, Tuzlanskoj županiji bi u ovoj godini pripalo 41,4 milijuna maraka više, Zeničko-dobojskoj 34,16, Unsko-sanskoj 24,8,  Srednjobosanskoj 22,7, Hercegovačko-neretvanskoj 19,6, Zapadnohercegovačkoj 7,7, a Hercegbosanskoj tri milijuna maraka više – tuzlanska je računica.
– Iza zahtjeva da se po skraćenoj proceduri usvoje izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda stoje sve stranke, nema tu nikakvog politikantstva. Ako Parlament Federacije ne usvoji naš prijedlog, odmah ćemo podnijeti žalbu Ustavnom sudu Federacije. Pravo i pravda su zasigurno na našoj strani – priopćeno je iz Tuzle.

Ljutnja Sarajeva

S druge strane, na izvanrednom zasjedanju Skupštine Sarajevske županije prije dva dana, donesena je odluka da se Parlamentu Federacije predloži izrada sveobuhvatne analize raspodjele prihoda od neizravnih poreza ‘kako bi se došlo do činjenica’.
– Tuzlanski zahtjev za brisanje koeficijenata je šokantan. Ako se prihvati, Sarajevska županija će biti oštećena za oko 150 milijuna maraka. Mi uplaćujemo više poreza i doprinosa od drugih i zato je naš koeficijent veći. Dobro, možemo se i složiti da se ukine, ali pod uvjetom da nam vraćaju onoliko novca koliko uplatimo kroz poreze – kaže Muhamed Kozadra, ministar financija i vršitelj dužnosti premijera SŽ-a.
Elmedin Konaković, zastupnik SDA u Skupštini Sarajevske županije i budući županijski premijer, ne želi ni čuti za smanjenje prihoda.
– Sarajevska županija na ime poreza uplati godišnje više od milijardu maraka i ukoliko bi prijedlog iz Tuzle prošao, dobili bismo svega oko 200 milijuna maraka od dosadašnjih oko 350 milijuna – kazao je Konaković zastupnicima Skupštine i podvukao:
– Izgleda da se želi preko naših leđa rješavati probleme u drugim županijama. Na to niti možemo niti hoćemo pristati.
Što će odlučiti Parlament kojem je Tuzlanska županija službeno uputila prijedlog izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda sa zahtjevom da bude usvojen po skraćenom postupku, ovog trenutka nije poznato, ne zna se ni kada će biti stavljen na dnevni red. Iz Tuzlanske i ostalih županija poručili su da neće odustati i da će ići do kraja.

I gradovi traže izmjene

Općinsko vijeće Centar Sarajevo krajem prošle godine službeno je zatražilo izmjenu formule za raspodjelu javnih prihoda. Zahtjev je da se utvrdi kvota ili postotak po kojom će se novac prebacivati izravno gradovima kako ne bi ovisili o županijama. Naglašeno je da je zbog neravnopravne raspodjele u potpuno istim problemima svih pet gradova u Federaciji – Sarajevo, Mostar, Tuzla, Široki Brijeg i Zenica.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati