Merkel: Nema opravdanja za rusku aneksiju Krima

1

Njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu je u srijedu oštro kritizirala Rusiju i, optužujući Moskvu da ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, rekla da se “ruska aneksija Krima” ne može pravdati nijednim sredstvom.

“Cilj je suverena Ukrajina, koja će o svojoj budućnosti sama odlučivati”, rekla je ona.

Dodala je da se direktno i indirektno učešće Rusije u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine, također, ne može opravdati i optužila Rusiju da svojom politikom “krši međunarodno pravo i dovodi u pitanje europski mirovni poredak”.

Merkel je, u generalnoj debati o njemačkom proračunu, odbacila kritike da Europa nije dovoljno ozbiljno uzela u obzir ruska pribojavanja zbog pregovora o Sporazumu o asocijaciji Ukrajine i Europske unije i rekla da je ona o tome s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarala i uvijek pojašnjavala da se ne radi o tome da se Ukrajina okrene od Rusije i zatim jednostrano okrene ka EU.

Ruski avioni na Krimu

Istovremeno je agencija TASS objavila da je Ruska vojska rasporedila 14 borbenih aviona na Krimu.

Pozivajući se na izvor iz ruske vojske, TASS je prenio da je deset aviona tipa Su-27 i četiri Su-30 poslano u krasnodarsku regiju, odakle će, u sklopu eskadrile od ukupno 30 aviona, služiti za potrebe na Krimu.

Matični će im aerodrom biti Belbek u Sevastopolju, u kojem je i matična luka ruske Crnomorske flote. Ruska vojska tvrdi da je aerodrom obnovljen i da je sad jedan od najmodernijih.

Posljednjih tjedana Rusija je pojačala vojnu prisustnost na Krimu, odlučivši ponovno staviti u funkciju stanicu za upozorenja od projektila i najavivši ulaganja od 1,75 milijardi eura za razvoj crnomorske flote do 2020, prenose agencije.

‘Dobar i loš policajac’

Merkel je Bundestagu indirektno pokušala protivrječiti dojmu stvorenom u njemačkoj javnosti o tome da u okviru Vlade postoje neslaganja o politici prema Rusiji i razlike između nje i šefa diplomacije Franka-Waltera Steinmeiera, prenose njemački mediji.

Merkel je, naime, pohvalila Steinmeiera za njegove diplomatske napore.

Njemački politički magazin Spiegel je među prvima postavio pitanje je li Merkel u ukrajinskoj krizi igra ulogu “lošeg”, a šef diplomacije “dobrog policajca”, ili u tom “timu smirenih, razumnih i pragmatičnih”, kako se kaže i za jedno i za drugo, postoje prve pukotine u diplomatskom frontu protiv Putina.

Službeni Berlin je odbacio mogućnost razlika, naglašavajući zajedništvo Merkel – Steinmeier, a to je i Merkel u srijedu pokazala u Bundestagu.

Mediji, ipak, postavljaju pitanja je li ukrajinska kriza stavila na probu “duh” tog dvojca, pošto je ta kriza i za Merkel i za Steinmeiera, koji ima svoj vlastiti ton, kažu analitičari, od najveće važnosti.

Za razliku od svog prethodnika Guide Westerwella, kojem se prebacivalo minimiziranje ugleda, odnosno utjecaja samog Ministarstva vanjskih poslova, Steinmeier želi biti shvaćen i da postavi vlastite akcente, pa i ako time proturječi Merkel, kažu analitičari.

“Steinmeier nastupa kao neka vrsta sporednog kancelara. Američki New York Times ga je u jednom podužem članku pohvalio kao čovjeka centra”, piše Spiegel o ovom socijaldemokrati, za kojeg analitičari kažu da je razložan i da ga uvažavaju i politički neistomišljenici, prenose agencije.

>>Američka vojska razmjestit će tenkove u istočnoj Europi

Izvor: Agencije

facebook komentari

 • peppermintt

  Njemačka kancelarka Angela Merkel u
  Bundestagu je u srijedu oštro kritizirala Rusiju i, optužujući Moskvu da
  ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, rekla da se “ruska
  aneksija Krima” ne može pravdati nijednim sredstvom.

  “Cilj je suverena Ukrajina, koja će o svojoj budućnosti sama odlučivati”, rekla je ona.