Merkel poručila Putinu da Europa neće priznati izbore u istočnoj Ukrajini

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu putem telefona da su planirani nedjeljni izbori u istočnoj Ukrajini nelegitimni i da ih neće priznati europski čelnici, rekao je u petak glasnogovornik vlade u Berlinu.

Merkel i Putin održali su zajednički telefonski razgovor s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom i ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom, priopćio je glasnogovornik kancelarke Merkel, Georg Streiter na vladinoj konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

Tijekom telefonske konverzacije iznijeta su različita mišljenja o “takozvanim izborima” u nedjelju u samoproglašenim narodnim republikama Donjeck i Lugansk.

– Merkel i Hollande naglasili su da se izbori mogu održati samo u skladu s ukrajinskim zakonom – kazao je on, dodajući da bi to glasanje predstavljalo kršenje sporazuma iz Minska i dodatno bi zakompliciralo napore na nalaženju rješenja za krizu u istočnoj Ukrajini.

– Njemačka vlada ne bi priznala legitimitet tih izbora – izjavio je Streiter, dodajući da su europski čelnici jedinstveni po tom pitanju i da su se složili oko toga na summitu u Bruxellesu prošlog tjedna.

Sve četvero čelnika pozdravilo je, ipak, posljednji sporazum između Rusije i Ukrajine o opsrkbvi plinom, kazao je glasnogovornik.

Svi su se složili da bi obje strane trebale okončati nasilje u istočnoj Ukrajini i provesti dogovoreno, ali krhko primirje. Više od 3.700 ljudi ubijeno je u borbama u istočnoj Ukrajini, gdje proruski pobunjenici traže uniju s Rusijom. Primirje je na snazi od rujna, ali povremeno dolazi do izoliranih izbijanja sukoba.

facebook komentari