Pratite nas

Iz Svijeta

Merkel: Rusija destabilizira istočnu Europu

Objavljeno

na

Tri bivša njemačka kancelara kritiziraju politiku prema Rusiji. Kancelarka Merkel brani sankcije te upozorava da Moskva “stvara poteškoće” istočnoeuropskim državama i pokušava proširiti utjecaj na zapadnom Balkanu.

merkel

“Uvjerena sam da je zajednički europski odgovor na rusko djelovanje ispravan. Ne smije ostati bez posljedica to što je Rusija prekršila Budimpeštanski memorandum iz 1994. u kojem je zajamčila teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine”, naglasila je njemačka kancelarka Angela Merkel u intervjuu objavljenom u nedjeljnom izdanju lista “Welt am Sonntag”. Time je odgovorila na kritike njezinih prethodnika Gerharda Schrödera, Helmuta Kohla i Helmuta Schmidta. Oni, kao i dio njemačke oporbe, smatraju da europski političari previše izoliraju Rusiju i time samo doprinose zaoštravanju krize.

“Moskva želi ovisnost nekih balkanskih zemalja”

No Merkel ne brani samo sadašnju politiku, nego ide i korak dalje te obećava podršku Estoniji, Letoniji i Litvi, koje se osjećaju ugroženima od strane Moskve. “Pitanje rata na Baltiku se ne postavlja. Unatoč tome, vrijedi članak 5. sporazuma o NATO-u, dakle obveza davanja podrške svim članicama Saveza. Zato, primjerice, doprinosimo sigurnosti baltičkog zračnog prostora, formiramo nove brze vojne snage i vojno djelujemo iz zajedničkog uporišta u Stettinu u savezu s Poljskom i Danskom”, izjavila je kancelarka u razgovoru objavljenom u njemačkom listu.

Srbija je u listopadu priredila oduševljenu dobrodošlicu ruskom predsjedniku

Osim toga, Merkel je Rusiji prigovorila da stvara “poteškoće” Ukrajini i drugim istočnoeruopskim zemljama: “S Moldavijom, Gruzijom i Ukrajinom tri su države iz našeg istočnoeuropskog susjedstva po svojoj suverenoj odluci potpisale s EU-om Sporazum o pridruživanju. Tim trima zemljama Rusija stvara poteškoće.” Kao primjer je navela sukobe oko Transnistrije, Abhazije i Južne Osetije te dodala da se Moskva kod destabilizacije ne ustručava ni od povrede teritorijalnog integriteta tih zemalja.

Kancelarka je također upozorila da Rusija pokušava “stvoriti gospodarsku i političku ovisnost u nekim zemljama zapadnog Balkana”. Unatoč svim kritikama na račun Moskve, kancelarka je istaknula da Zapad neće kršiti dogovore s ruskom vladom: “Mostove se može brže srušiti nego ponovo sagraditi. Nama je važno odlučno postupiti protiv kršenja međunarodnog prava, zato su sankcije neminovne, ali istodobno nam je važno da se držimo dogovora i postignemo diplomatsko rješenje sukoba.”

Pogrešna procjena Putinovih namjera?

Putin navodno teško može kontrolirati separatiste

U međuvremenu je njemački tjednik “Der Spiegel” objavio kako tajne službe država članica NATO-a upozoravaju da se ne smije pogrešno shvatiti Putinovu politiku. Oni procjenjuju da Putin ne želi otcjepljenje ukrajinskih regija Donjecka i Luganjska nego hoće spriječiti daljnju eskalaciju krize. U izvješću iz kojeg citira “Der Spiegel” se nadalje navodi da Putin, doduše, ne bi prihvatio poraz proruskih separatista, ali da njegov cilj nije otcjepljenje, nego uspostava tih regija kao zasebnih upravnih jedinica unutar federalne Ukrajine.

Njemački tjednik također prenosi da među separatistima postoji više od deset skupina koje djeluju nekoordinirano i zato ih Putin teško može kontrolirati. To sada ruski predsjednik želi promijeniti, piše “Der Spiegel” bez navođenja izvora informacija.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati