Meron: Presuda u ‘slučaju Prlić i ostali’ polovicom 2017.

7

suđenje šestorka

Odluka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u žalbenom postupku protiv presude Jadranku Prliću i ostalima bit će donesena polovicom 2017. godine i to će ujedno biti posljednja presuda koju će taj sud donijeti, najavio je predsjednik ICTY-a Theodor Meron u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski “Dnevni avaz”.

Meron je još jednom potvrdio kako nema promjena planova za okončanje rada Haaškog tribunala pojasnivši kako će početkom 2015. godine tom sudu preostati četiri prvostupanjska i pet drugostupanjskih predmeta.

“Do kraja te godine očekuje se da će se brojka smanjiti na samo jedan prvostupanjski i jedan žalbeni postupak”, kazao je Meron.

Dodao je kako je “svjestan kritika koliko je ICTY spor i skup”, no istaknuo je kako su predmeti koji su pred njim vođeni potpuno različiti od onih procesuiranih pred nacionalnim sudovima jer uključuju veliki broj zločina počinjenih u dugim razdobljima i nad velikim brojem žrtava.

theodor meron 2Kazao je i kako je svjestan koliko oslobađajuće presude u nekim slučajevima teško pogađaju žrtve, no dodao je kako je takve presude ne mogu smatrati greškom jer je zadaća suda da presuđuje isključivo na temelju činjenica i dokaza.

“Po mom sudu, pravi propust međunarodnog kaznenog pravosuđa bio bi kada bi međunarodni sudovi pojedince osuđivali u slučajevima kada za to nema dovoljno osnova u dokazima i zakonu”, konstatirao je američki sudac.

Meron je uvjeren kako je, bez obzira na kritike, ICTY ostati zapamćen kao sud koji je po prvi puta nakon Drugog svjetskog rata potvrdio kako neće biti nekažnjivosti za počinjene ratne zločine. Pritom je uspio pronaći i privesti pravdi svaku od 161 osobe protiv koje je podignuta optužnica, što Meron smatra rekordom kojim se niti jedan nacionalni sud ne može pohvaliti. (H/Kamenjar.com)

facebook komentari

 • svasta

  Jaka suda i pravničke struke kad može suđenje trajati 15-ak godina a ljudima život prolazi, nešto što se može rješiti u par tjedana pravnici naprave da traje desetljećima samo da bi sebi mogli ubirati plaću

 • cleuna

  Ma koji sud?
  Mislim da vise i ne postoji normalna i ozbiljna osoba koja ovo smatra sudom…ovo su legalni pljackasi i zderaci novca a presude koje oni donose nemaju veze s pravdom i pravom.
  Prvo bi trebalo podnijeti optuznice protiv njih i raspustiti ih pod hitno.Svojim presudama nece doprinijeti stvaranju mira i otkrivanja istine…mislim da su svih ovih godina samo produbili tenzije.

  • Alan B’Stard

   Treba ih raspustit jer su nevjerodostojni. Sprdnja od suda, zali Boze vremena i zivaca

  • peppermintt

   Potpisujem cleuna. On pravde prave nepravdu.
   Haški sud je poslužio isključivo za političke obračune .
   Ali nitko ne stavlja primjedbe na takav rad suda, jer su zapravo i sukreatori tog i takvog suda. Pogledaj samo te silne navodne nevladine udrugice po Hrvatskoj a i BiH ogroman novac mlate, zamisli da su stvarno neovisni i stvarno dio istinske građanske inicijative, zamisli da su složni pa dignu glas protiv te smijurije od suda .
   Komu treba “nazovi pravda” nakon dvadeseti više godina, ej zdrava pamet to ne može pojmit.

   • cleuna

    Ali ono sto mene posebno raspizdjuje je to sto MZ stalno vrsi pritisak na Hrvatsku zbog neucinkovitosti i sporosti pravosudja.Budimo iskreni,u pravu su zbog toga,ali zasto taj isti pritisak ne vrsi na sud kojega je osnovala i kojega financira?
    Ma yebem ti ja i oslobadjajucu presudu nakon 20 godina provedenih u pritvoru i to bez prava naknade na stetu.
    Sama cinjenica da neduzno optuzeni nemaju prava na naknadu stete je dokaz kakve su namjere ovoga tzv.suda.Znaci,ljude za koje oni procijene da su prijetnja nekim njihovim interesima,jednostavno optuziti,zatvoriti 15,20 godina i kada ta prijetnja prodje,jednostavno ga sutnuti na slobodu bez ikakvih prava za odstetu sto je u zatvoru nevin proveo najbolje godine zivota.I slazem se s Milanovicem kada je rekao “pa zar je Seselju potrebno nesto uopce dokazivati a ne potrositi 12 godina a da se ne donese presuda”.

 • peppermintt

  zašto do tada, jel se to možda pojavi još “kakav dokaz” do tada ? ili o čemu je uopće rič ovdi ?
  svojim radom tj neradom stavili su na čekanje sudbine naroda, svojim nezalagnjem za pravdu suodgovorni su za to što pravi zločinci nisu niti došli do suđenja.
  Povijest će ovaj sud u iznimno negativan kontekst postavljati.
  A mi to već i sada činimo

  • kvot

   Dinstanje!