Connect with us

Nebuloze

Mesić u beogradskim medijima: Odluka o izostanku Zorana Milanovića sa summita u Beogradu nikome ne koristi

Published

on

Stjepan Mesić ocijenio je u beogradskom tisku da je ponašanje haaškog optuženika Vojislava Šešelja poslužilo i u Srbiji i u Hrvatskoj za “pokazivanje mišića” i narušilo odnose dviju država, naglasivši da odluka o izostanku hrvatskog premijera Zorana Milanovića sa summita u Beogradu 16. prosinca nikome ne koristi.

mesic_loncar

Mesić je za beogradski list “Danas” ocijenio da argumenti srpske strane o krivici i odgovornosti Haaškog tribunala (ICTY) ne opravdavaju šutnju službenog Beograda vezano uz poruke koje nakon dolaska iz Haaga šalje vođa Srpske radikalne stranke.

“Da se srpska vlast distancirala od Vojislava Šešelja, priča oko njega ne bi postala poligon za pokazivanje mišića u Hrvatskoj”, ocijenio je Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik rekao je u intervjuu da je Šešeljeva “politička snaga marginalna”, te da riječ o “neuravnoteženom čovjeku, ali ne do te mjere da ne bi bio svjestan onoga što govori i bio odgovoran za to”, a te ocjene, ističe Mesić, vrijede za “Šešelja danas, jednako kao i za Šešelja iz vremena ratova u kojima se raspala Jugoslavija”.

Sve to ne opravdava šutnju službenog Beograda, koja je nekima dobro došla da na tome dovedu u pitanje bilateralne odnose Zagreb-Beograd i cijeli koncept regionalne suradnje, naglasio je Mesić, sugerirajući da Šešeljeve istupe, koliko god on bio politički marginalac, treba osuditi i od njih se distancirati.

“Da je to učinio službeni Beograd, uvjeren sam da ni Europski parlament ne bi vidio nikakve potrebe da se oglašava”, rekao je Mesić za “Danas”.

Bivši hrvatski predsjednik je suglasan s argumentima srbijanske strane da su prave adrese na koje se treba obratiti vezani uz puštanje Šešelja na privremenu slobodu Haaški sud “jer godinama odugovlači sa suđenjem i presudom” te tužiteljstvo, koje se “iz posve nerazumljivih razloga” nije žalilo na odluku ICTY o puštanju Šešelja na slobodu. No, po Mesićevoj ocjeni, srpske vlasti su se već i prije dolaska Šešelja u Beograd trebale kratko i jasno, unaprijed od njega distancirati.

Komentirajući odluku hrvatskog premijera da ne dođe na srpsko-kineski summit na koji su pozvana 16-orica šefova vlada srednje i istočne Europe 16. prosinca u Beogradu, Mesić je istaknuo da to “ne koristi nikome”.

“Jedini koji u svemu tome uživa, reći ću još jednom, upravo je Šešelj. Postigao je ono što je uvijek i želio i na čemu je radio – zatrovao je, ponovno, odnose između Hrvatske i Srbije i izvukao na površinu negativne emocije koje nikome ne koriste”, ocijenio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za list “Danas”.

R.H.

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Nebuloze

Nakon Lidla i Nestle uklonio križ – Kome smetaju križevi u kolijevci Europe?

Published

on

Nestle je ovaj tjedan napravio ogroman “politički korektan” korak protiv europske kulture, ali i kršćanstva, te je pošao stopama Lidla.

Tako Nestlé ubrzo nakon Lidla uklanja križ s grčkog pakiranja jogurta, bez obzira što je križ bio toliko malen da je bio gotovo jedva vidljiv.

Sjedište Lidla nalazi se u Švicarskoj, državi čija se zastava sastoji se od bijelog križa na crvenoj podlozi.

Najveći svjetski proizvođač hrane i pića uklonio je kršćanski križ iz grčke jogurtne ambalaže koja prikazuje staru kršćansku crkvu na grčkom otoku Santorini. Odluka podsjeća na onu koji je prethodno učinio supermarket  Lidl ciljem ‘da ne povrijedi senzibilitet drugih religija’, piše therebel.media, prenosi narod.hr

Ovo je još jedan primjer tvrtke koja se kreće u smjeru zatiranja tisućugodišnje europske kulture, a osobito njenog utemeljenja na kršćanskoj simbolici, retuširanjem stvarnosti čak skidajući križeve s krova crkava koji se u stvarnosti svatko može vidjeti.

facebook komentari

Continue Reading

Nebuloze

VLADIKA GRIGORIJE OTVARA RESTORAN U PROSTORIJAMA SPC U DUBROVNIKU?

Published

on

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, prema pisanju srbijanskog portala Alo, deložirao je u Dubrovniku Vijeće srpske manjine toga grada, što je, kako se navodi, izazvalo gnjev kod oko 3.500 dubrovačkih Srba.

Oni sada navodno peticijom traže od patrijarha Ireneja da ih ukazom makne iz zone nadležnosti.

Grigorije je tvrdio da će proširivati galeriju ikona u prostorima Crkve u Dubrovniku, te je zbog toga naložio SNV-u da napusti ured od pukih 15 kvadrata za koji im je SNV plaćao 2.000 kuna mjesečno najma, piše Krugoval Domovina

Dubrovački Srbi u pismu upućenom patrijarhu Irineju i Sinodi SPC-a smatraju da vladika namjerava crkveni prostor dodatno komercijalizirati otvaranjem restorana, naveli su u javnom pismu ljudi iz dubrovačkog SNV-a.

facebook komentari

Continue Reading