Pratite nas

Pregled

Mesić u NU2: ‘Nikad nisam pjevao ustaške pjesme, video je falsificiran, a vi neinformirani’

Objavljeno

na

“Jeste li dobro pročitali? Zbog obećanja ili davanja. Ne postoji da sam primio. Ja ću vam reći o čemu se radi. Jedan od tih lobista razgovara o dogovoru i kaže da pozna bivšeg premijera RH Franju Gregurića, a on je dobar s predsjednikom republike, a on ima utjecaj na jednog generala. Ja sam imao utjecaj na sve generale u vojnom vrhu, ali oni ne odlučuju o kupnji vozila.”, komentirao je Mesić papir iz finskog državnog tužilaštva.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je u emisiji Aleksandra Stankovića ‘Nedjeljom u 2’ rekao da mu se Afera “Patria” smješta.

– To je jedna konstrukcija, još je Euklid rekao ako vas netko bez dokaza optuži, možete mu bez dokaza odgovoriti. Ja neću bez dokaza. Ja nisam osumnjičen, nisam optužen, mene nema u nikakvoj aferi u vezi Patrie. Kao što nema u Sloveniji predsjednika Danila Turka, koji je bio vrhovni zapoviednik slovenske vojske. Zna se točno kako je zakon regulirao nabavu za vojsku. Nabavu opreme, nabavu oružja. To sve radi ministarstvo obrane. A ministarstvo obrane spada u vladu. To ministarstvo raspisuje natječaj i taj natječaj je bio apsolutno korektan. Prije toga smo imali aferu kamioni gdje se tražila odgovornost za nekoga, pretpostavljalo se da su kupljeni nekavlitetni kamioni za višu cijenu. Ja sam intervenirao da se to istraži. Nisam spominjao nijedno ime. Što se tiče Patrie, sve je bilo transparentno. Na raspisane natječaje javila su se tri ponuđača, švicarska, američko-austrijska i partia. Ministar obrane je sastavio komisiju od vrhunskih stručnjaka koja je trebala na poligonu ispitati sve karakteristike oklopnih vozila,. Odmah su odustali švicarci, ali je svoj oklopnjak poslala austrijsko-američka firma i Patria. Komisija je utvrdila da je Patria bila najbolja u svim segmentima. Imali smo bolju cijenu i imali smo veći aranžman. Meni se čini, ako se dobro sjećam, čak toliko koliko je ugovoreno za Patrijina oklopna vozila, još toliko je dogovoreno za izvoz naših roba.

Na pitanje kakva je bila njegova uloga u aferi, rekao je: “Nikakva.” Objasnio je kako su kod njega ambasadori dolazili kako bi mu kao vrhovnom zapovjedniku prezentirali svoja vozila jer će, ako ih se kupi, ona biti u sastavu HV-a. No, tvrdi da nikome iz povjerenstva niti ministru nije ništa sugerirao.

– Danas ne znam tko je bio u povjerenstvu. Znam da su imenovali Vlatka Cvrtilu, mog savjetnika, koji je u to vrijeme bio u SAD-u – rekao je. Što se primanja Wolfanga Riedla i Waltera Wolfa tiče, rekao je da Wolfa nikad nije vidio, a za Riedla nije siguran je li bio za njega, ali ustvrdio kako se to može provjeriti na Pantovčaku.

 [vsw id=”HdRfxJcCorY” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

“Slovenski novinar nije mogao dobiti takvu informaciju”

Na Stankovićev upit je li ga kontaktirao DORH, rekao je da je nazvai Uskok jer se “htio informirati o čemu se radi”.

– Rekao sam da nisam sudjelovao i nemam nikakve veze s tim. Javljaju se isti oni koji me kritiziraju od moje pojave u politici. Nije bitno na koga mislim. Lako ih je prepoznati. U svakim novinamna imate nekog zaduženog za mene. Da se vratimo logici. Da li je moguće da netko iz inozemstva nazove našeg državnog odvjetnika telefonski i pita o stanju nekog spisa? Nemoguće je to dobiti od državnog odvjetnika na nižoj razini. Nemoguće je slovenskom novinaru dobiti takvu jednu informaciju.

Stanković mu je predočio dokument finskog državnog tužitelja koji u trećem stavku kaže da se diže optužnica zbog obećanja ili davanja mita Stjepanu Mesiću.

– Jeste li dobro pročitali? Zbog obećanja ili davanja. Ne postoji da sam primio. Ja ću vam reći o čemu se radi. Jedan od tih lobista razgovara o dogovoru i kaže da pozna bivšeg premijera RH Franju Gregurića, a on je dobar s predsjednikom republike, a on ima utjecaj na jednog generala. Ja sam imao utjecaj na sve generale u vojnom vrhu, ali oni ne odlučuju o kupnji vozila.

Je li s Gregurićem razgovarao o Patriji?

– Ne, niti sam razgovarao o tome s generalima.

Zašto misli da ga se nepravedno optužuje?

– Mislim da je to smišljeno, ne samo to, puno je afera koje mi prilijepe. Ja bih volio poslije ovoga da mi se netko od onih normalnih kritičara ispriča. Nema ih puno. Gjenero kaže da ja moram dokazati svoju nevinost, onda netko mora dokazati moju krivnju. Ja ću vam nešto reći. Samo mi je jednom u mom dugom životu bilo ponuđeno da primim mito i to dok sam bio predsjednik općine.

Mesić smatra da mu smještaji oni koji su nostalgični prema “poraženima iz Drugog svjetskog rata”.

– Mnogi su nostalgični prema NDH, nostalgični su prema tvorevini koja je bila agresor. Ja se zalažem za tekovine hrvatskog Ustava.

“Milanovićev privatni posjet nije problem”

Mesić je stao u obranu aktualne vlade rekavši kako im smještaju oni koji su proveli privatizacijsku pljačku, koju je nazvao pljačkom stoljeća. Na pitanje treba li Vladi rekonstrukcija, rekao je da joj treba konsolidacija putem tematskih sjednica.

O Milanoviću je rekao da građane ne znaima što premijer zna već što je zatekao, a što napravio. Nazvao ga je obrazovanim i hrabrim te rekao da bi sada trebao stati na loptu i izvršiti ono zbog čega su ga izabrali. Njegov privatni posjet Krku prokomentirao je da nije problem ako nema većeg troška. “Moramo objektivno gledati – ako ide u Zagreb, pa opet na Krk, veći je trošak.”

O Karamarku

Na upit kako se upoznao sa Tomislavom Karamarkom, odgovorio je:

– Formirao sam gradski odbor HDZ-a, ušao je u njega. Tu su počeli prvi naši kontakti. Onda je s njim kontaktirao Manolić, on je smatrao da je dobar organizator. Dobar je bio organizator, vodio je izbornu kampanju.

Uloga Karamarka u uhićenju Gotovine:

– Carla del Ponte spočitavala da nismo dovoljno transparentni u lociranju odbjeglog generala. To nam je prigovarano. Da bi nastavili naš put prema Europi i europeizaciji morali smo taj problem riješiti. Zaključili smo da se Gotovina ne nalazi na teritoriju RH, a to nam je dostavljala njegova služba – rekao je Mesić i dodao da je hrvatska tajna služba presrela razgovor između generala i njegove žene te utvrdila da se Gotovina nalazi u Španjolskoj.

“Nikad nisam pjevao ustaške pjesme”

O govoru o NDH koji je kružio Youtubeom rekao je da je falsificiran, a Stankoviću da je neinformiran. Objasnio je da je mislio da su Hrvati “dvaput pobijedili” jer je prvi put nestala Kraljevina Jugoslavija. Na priloženom videu možete čuti kako je bivši predsjednik ustvrdio da je Hrvatska pobijedila 10. travnja.

 [vsw id=”egku0sLuqDE” source=”youtube” width=”625″ height=”400″ autoplay=”no”]

– Pa nisu ustaše srušile Kraljevinu Jugoslaviju, nestala je voljom okupatora. A druga pobjeda je bila pobjeda NOB-a 1945. kad smo kraj rata dočekali na pobjedničkoj strani.

Tvrdi da nikad nije pjevao ustaške pjesme. O Titu je rekao:

– Tito je činio greške, ali najveći njegov uspjeh je da Jugoslavija nije bila unitarna država.

 dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati