Pratite nas

Pregled

Mesić, veleizdaja, Srbi, Haag…

Objavljeno

na

Jedan od glavnih dokaza za protutužbu za genocid koriste tzv. Brijunski transkript za koji je pravomoćnom presudom utvrđeno da ne dokazuju postojanje udruženog zločinačkog pothvata s ciljem protjerivanja Srba iz tzv. SAO Krajine.

[dropcap]U[/dropcap]natoč pravomoćnoj presudi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu ‘Gotovina i drugi’, Srbija na suđenju pred Međunarodnim sudom u Haagu koristi nekoliko odbačenih dokaza iz predmeta sa suda za bivšu Jugoslaviju. Naime, kao jedan od glavnih dokaza za protutužbu za genocid koriste tzv. Brijunski transkript, za koji je pravomoćnom presudom utvrđeno da ne dokazuju postojanje udruženog zločinačkog pothvata s ciljem protjerivanja Srba iz tzv. SAO Krajine. Ovaj potez srpske obrane za naš portal prokomentirao je ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. Naime, on smatra da srpska obrana povlači sve od Jugoslavije do NDH pozivajući se na izjave savjetnika predsjednika Josipovića Dejana Jovića. “Srpske teze su nerealne, ali Hrvatska neće uspjeti jer je pojam genocida preuzak. Ipak, uspjet ćemo dokazati da je Srbija radila zločine i to je dobro”, kaže Hodak. Također, dodaje da je pojam genocida sužen kada su se sve zaraćene zemlje pomirile.

Naš sugovornik prepoznaje i ulogu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića u dostavljanju Brijunskih transkripata sudu u Haagu. “On je poštar, dostavljač. Tuđman je bio zauzet važnim stvarima pa nije imao vremena, a Mesić očito nije imao važnog posla pa se bavio time. Da se sagledala Mesićeva uloga u dostavljanju transkripata, danas ne bi bio osuđen HDZ, već bi na njihovom mjestu bio Mesić”, navodi ugledni odvjetnik. Ogorčen je i na presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu jer, prema Hodakovom mišljenju, uz njega su se na optuženičkoj klupi trebali naći Jadranka Kosor, Vladimir Šeks i ostala ekipa koja je tada vodila državu. “Sada ispada da je HDZ zločinačka organizacija, a Stipe Mesić časni građanin. On je veleizdajnik. Bolje bi mu bilo da je izdavao knjige nego što je izdao Hrvatsku. Nadam se da će se jednoga dana rasvijetliti uloga Karamarka u dostavljanju transkripata”, zaključuje Hodak.

Podsjetimo, temelj za presudu protiv generala Gotovine i Markača kao sudionika navodnog zločinačkog pothvata upravo su brijunski transkripti, odnosno zapisnik sa sastanka predsjednika Tuđmana s političkim i vojnim vrhom neposredno prije Oluje, na Brijunima 31. srpnja 1995. godine. Kopija tog dokumenta dostavljena je haaškom Tužiteljstvu mimo zakonske procedure odmah nakon smjene vlasti 2000. godine, znači nelegalno, a čuvao se na Pantovčaku. Na Brijunima su, uz predsjednika, bili i ministar obrane Gojko Šušak, Miroslav Tuđman, admiral Davorin Domazet Lošo, general Zvonimir Červenko, glavni logističar MORH-a Vladimir Zagorec te generali Mirko Norac, Miljenko Crnjac, Mladen Markač i Ante Gotovina.

[divider]

Srpski pravni tim nakon što je “oprao ruke” od zločina počinjenih 1991. godine i pokušao dokazati da nije imao kontrolu nad JNA, okrenuo je leđa i Srbima iz tzv. Republike Srpske Krajine: “Nismo odgovorni za akcije krajinske, srpske paravojske!”

Zastupnici Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu tvrde da vlasti u Beogradu ne mogu biti smatrane odgovornim za zločine počinjene u Hrvatskoj prije proglašenja SR Jugoslavije, u travnju 1992. Prije proglašenja nove države, službeni Beograd nije bio član Konvencije o genocidu, koja se, stoga, ne može primjeniti na zločine tjekom rata u Hrvatskoj 1991.

– Hrvatska tužba protiv Srbije zbog genocida koji je navodno počinjen nad Hrvatima, tjekom sukoba u toj republici 1991, predstavlja praktično poziv sudu da retroaktivno primjeni Konvenciju o genocidu na srpske vlasti, iako one u to vreme nisu bile članice Konvencije. Retroaktivna primjena Konvencije nije dozvoljena – kazali su zastupnici Srbije Andreas Zimmermann i Christian J. Tams.

Podsjećajući da je sam Međunarodni sud pravde 2008. utvrdio da je SRJ postala članica Konvencije o genocidu 27. travnja 1992, Zimmermann je naznačio da su svi zločini iz tužbe Hrvatske počinjeni prije nego što je Srbija bila obavezana Konvencijom.

Najteži zločini i najsuroviji rat u Hrvatskoj se dogodio upravo 1991. godine. Kako stvari sada stoje i kako ih srpski pravni tim predstavlja, za ’91. godinu neće odgovarati nitko. Da bi stvar bila još bolnija, srpski zastupnik Zimmermann poziva se na riječi glavnog pravnog zastupnika Hrvatske Ivana Šimonovića iz razgovora sa službenicima Ambasade SAD-a u Zagrebu 2006-te godine:

– Ukoliko bi sud prihvatio nadležnost od 27. travnja 1992. godine, dana proglašenja SRJ, to bi značilo da najgori zločini počinjeni na teritoriju Hrvatske (na primjer u Vukovaru) ne bi bili uzeti u razmatranje, što bi znatno oslabilo hrvatsku tužbu – kazao je tada Šimonović, a citirao Zimmermann. Iz iste depeše citirao je i Šimonovićevo objašnjenje zašto je Hrvatska tužbu protiv Srbije podnijela tek 1999. godine, za razliku od BiH koja je to učinila već 1993.
– Hrvatska je tužbu podnijela 1999. nakon što ju je jedan američki odvjetnik uverio da će optužba protiv Srbije i Crne Gore za genocid na teritoriju Hrvatske paralizirati procese protiv Hrvata pred Haškim tribunalom – rekao je Šimonović Amerikancima, a Zimmermann prenio sudu.

Ovaj nastavak suđenja u kojem su srpski pravnici dobili riječ pokazuje da se veliki dio njihove obrane i kreiranja protutužbe dobrim dijelom zasniva upravo na ishitrenim izjavama naših političara, pa se sada osim citiranja samog predsjednika Josipovića o tome kako “nismo nikoga osudili za ratni zločin”, sada koriste i riječi samih ljudi koji su bili izravno uključeni u ovaj proces. Srpski pravnici sada okreću vodu na “svoj mlin” pa negiraju i svoju dominaciju u JNA, te kažu:

“JNA nije bio organ Srbije niti je djelovao pod izravnom kontrolom srpskog vodstva. Nije se dogodila “srbizacija” JNA jer je od 235 hrvatskih generala u hrvatsku vojsku prešlo svega 3-7 posto. Zar su ovi koji su ostali kako bi počinili genocid nad vlastitim narodom? Ne, ostali su jer su vjerovali u SFRJ”, kazao je odvjetnik Srba, Novak Lukić. Njihov pravni tim nakon što je “oprao ruke” od zločina počinjenih 1991. godine i pokušao dokazati da nije imao kontrolu nad JNA, okrenuo je leđa i Srbima iz tzv. Republike Srpske Krajine. Dušan Ignjatović na sudu je kazao:

– Srbija nije odgovorna za akcije krajinske vojske i srpskih paravojnih postrojbi. Oni nisu bili organi Srbije niti su djelovali pod kontrolom Srbije – bio je kratak Ignjatović.

Srpska obrana je jasna, žestoka i nadasve – nemilosrdna. Koriste sve moguće pravne zamke i s lakoćom se odriču Srba u Hrvatskoj kojima sada “prišivaju” sva počinjena zlodjela. Ovo suđenje koje Hrvati i Srbi pomno prate za mnoge je, ipak, beskorisno, pa tako britanski tjednik Economist komentira: “Slučaj u kojem se dvije balkanske zemlje međusobno tuže za genocid je prema općeprihvaćenom mišljenju idiotski, a koristi imaju samo dobro plaćeni odvjetnici, većinom Britanci!’

SV.BD/dnevno.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Todorić: Ispričavam se svima koji zbog mene trpe sramotnu torturu

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić u srijedu navečer oglasio se na svom blogu nedugo nakon što mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni pritvor.

“Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj.

Ispričavam se svim časnim ljudima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu.

I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njezine aktere.

Uhićenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković, sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor.

Ovo je neviđeni politički proces, politika premijera Plenkovića donijela je Lex kojim je oduzeto privatno vlasništvo, ta je ista politika ovlastila ministricu Dalić da kreatora Lexa Antu Ramljaka imenuje izvanrednim povjerenikom i izvrši otvorenu pljačku kroz Knighthead fond i njihove pomagače. Ta je ista politika donijela i odluku o posebnom transferu 5 milijuna kuna DORH-u samo za istragu Agrokora pa i time potvrdila da pokreće politički proces, a tim činom ponizila i samo Državno odvjetništvo.

Plenkovićeva politika kroz djelovanje ministrice Dalić i njihovih pomagača u Agrokoru Hrvatskoj čine zastrašujuću financijsku, političku i društvenu štetu i za to će morati odgovarati.”

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su izrazili želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Završili su naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju.

Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja. “Ovo mjesto mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom.

Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine, prenosi N1.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima. Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu.

Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović. Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, a HRT ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i posjetiti Hrvatsku.

 

facebook komentari

Nastavi čitati