MESIĆ ŽELI TITA: Kolindino micanje biste je ustupak profašističkim i neofašističkim krugovima u Hrvatskoj

29

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, kako piše Jutarnji list, neugodno je zatečen i iznenađen odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da iz Ureda predsjednice ukloni bistu Josipa Broza Tita, vođe antifašističkog otpora u Drugom svjetskom ratu i prvog i dugogodišnjeg predsjednika jugoslavenske federacije.

Sipe Mesić je reagirao u izjavi za javnost, u kojoj je upozorio da ta odluka nije samo ustupak rigidnoj desnici i profašističkim i neofašističkim krugovima u Hrvatskoj, već i alarmantni pokazatelj grčevitog napora da se prebriše dio hrvatske povijesti i da se ukloni spomen na antifašističku borbu, koja je jedna od najsvjetlijih stranica u toj povijesti.

Mesić je najavio da će Kolindu Grabar Kitarović zamoliti da se Titova bista prebaci u njegov Ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske.

‘Hitno uklanjanje Titove biste iz Ureda predsjednice na tragu je miniranja i uništavanja više od tri tisuće spomenika antifašističkim borcima i žrtvama fašizma, čemu smo svjedočili u proteklih četvrt stoljeća. Sve to treba sagledavati i ocjenjivati u kontekstu projekta revizije novije povijesti koji je poguban sa stanovišta građenja budućnosti ne samo jugoistoka Evrope, nego i na cijele Evrope, pa i svijeta. Indoktriniranje mladih generacija i prebacivanje na njih frustracija i netrpeljivosti svojstvenih gubitnicima iz Drugog svjetskog rata, poništit će i posljednju mogućnost da makar postupno uklanjamo posljedice ratova u kojima se raspala Jugoslavije’, napisao je Mesić.

‘Koliko su u svjetlu ovoga poteza vjerodostojna uvjeravanja Predsjednice da nastavlja djelo Franje Tuđmana, neka procjenjuje njezina stranka. Ne mogu, međutim, a da ne upozorim i na činjenicu da je Josip Broz Tito bio jedan od najznačajnijih državnika svijeta u drugoj polovici 20. stoljeća, da ga mnogi širom svijeta i danas visoko cijene, i kao državnika, i kao vođu antifašističkog otpora. Uklanjanje njegove biste iz Ureda predsjednice nezaobilazno će stoga u svijetu izazvati pitanje: kojim smjerom kreće Hrvatska’, zaključio je u izjavi bivši predsjednik.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • Ribnik

  hahahahahaha…… biti će za Mesića još iznenađenja. Pogotovo kad mu se bude sudilo za veleizdaju i kriminale izgubljenih čekova, Patrije i td.

 • Agromentum

  Pa to je retardinost “par excellence”. Idiote jel’ si ti kad čuo za Goli otok il’ slično.

 • wolf

  Dajte mu mito usutit ce on odmah.

  • Agromentum

   Ooooo, voifi di si? 🙂

   • wolf

    Ma tu okolo.

    • Agromentum

     Ma legendo more okolo samo se nemoj previše skrivat. :))

     • wolf

      Necu casna pionirska :))

     • Agromentum

      Samo su pioniri uvek bili verni….

 • anto

  da je tito valjo zivio bi u zagrebu a ne u beogradu bjezo od svog naroda zar to nije pravi odgovor ko je on ja ga osobno nisam nikada postivo iskreno

 • Alan B’Stard

  Mesića će kap strefit, šta je sve ‘doživio’ posljednjih dana :))

  • Zapad

   Znači Franjo je pogriješio.

   I jest.Evo zašto:

   http://depo.ba/clanak/126559

   • prepri43

    To je “pila naopako” i tko ne shvaća zašto je u tom trenutku on morao tako govoriti,ne shvača ništa,pogotovo ne pojam pragmatizma! Tuđman je bio bistar voditelj i točno je znao što i u kojem vremenu treba nešto uraditi.I za to je uspio izgraditi veličanstven spomenik sebi i nama, a to je neovisna međunarodno priznata hrvatske država!On je napisao veličanstvenu knjigu slobode poškropljenu s krvlju junaka, koji su dali svoje živote za tu slobodu i onih koji danas brane svoja prava na dostojanstven i demokratski način kako je to radio prvi hrvatski predsjednik Dr. Franjo Tuđman!

    • Željko Pavlović

     Upravo tako. Veličina jednog državnika i jest u tome da u datom momentu postigne moguće, a ne da mašta o nemogućem i podbaci. Dr. Tuđman je postigao nešto što je u to vrijeme bilo nezamislivo i nitko u biti u to nije vjerovao. Mnogi su maštali, nadali se i snivali ali vjerovao je malo tko. I velika većina onih koji danas po njemu pljuju nemaju pojma o čemu pričaju.

 • prepri43

  Trebalo bi zatražiti hitno odnošenje biste na goli otok na kojem će spomenuta majmunolika spodoba u miru “izvajati” kopiju te biste probisvjeta,kriminalca i mega ubojice u kamenu. Za to “djelo” bi imao na raspolaganju neograničeno vrijeme, točnije do kraja života! Dosta je bilo izležavanja!

 • vivana

  Treba otvoriti tvornicu školjki za zahod s likom maršala I zaposliti nekoliko ljudi.