Pratite nas

Iz Svijeta

Mike Pence: SAD smatra Bosnu i Hercegovinu ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije zapadnog Balkana

Objavljeno

na

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u srijedu da SAD ostaje partner Zapadnom Balkanu i da će nastaviti podržavati Daytonski sporazum i dijalog Beograda i Prištine, uz poruku da svi dijele istu viziju jedinstvene i slobodne Europe.

Pence je, u obraćanju na summitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, kazao kako SAD želi biti partner kako bi se na Balkanu ojačalo demokratsko društvo i sloboda tiska, dodajući da je to osnova prosperiteta. Istaknuo je kako će SAD nastaviti promovirati odnose američkih oružanih snaga sa snagama regije u cilju profesionalizacije vojski regije.

“SAD će biti partner kako bi se smanjila ovisnost Balkana od ruske vojne opreme , podvukao je Pence. Istaknuo je kako kolektivna obrana zahtjeva privrženost svih zemalja članica te podsjetio na riječi američkog predsjednika Donalda Trumpa da države trebaju tome i financijski doprinjeti, apostrofirajući cifru od najmanje dva posto od BDP-a za obranu, prenosi Tanjug.

Pence je pozvao na daljnje jedinstvo u borbi protiv tzv. Islamske države, posebno upozorivši na strane borce-povratnike, koji se vraćaju u svoje zemlje, pa tako i na Zapadni Balkan. “Prije manje od godinu dana mnoge vaše zemlje bile su poremećene planom Islamske države da koordinirano napadne Kosovo, Makedoniju i Albaniju. SAD su zahvalne vašem doprinosu da se porazi Islamska država”, kazao je Pence.

Američki potpredsjednik se posebno osvrnuo na Rusiju i njenu ulogu na Zapadnom Balkanu, kazavši kako Rusija nastavlja pokušavati iscrtati nove međunarodne granice silom. “Na Zapadnom Balkanu je nastojala destabilizirati regiju, podijeli demokraciju i vas međusobno”, rekao je Pence.

Prema njegovim riječima, namjere Rusije bile su jasne prošle godine kada su moskovski agenti pokušali poremetiti crnogorske izbore i čak ubiti premijera kako bi spriječili ulazak Crne Gore u NATO. Podvukao je kako je Trump zatražio obustavu destabilizacijskih aktivnosti Rusije u regiji te istaknuo kako SAD odbacuje bilo kakav pokušaj primjene sile i zastrašivanja. “Zapadni Balkan ima pravo sam odlučivati o svojoj budućnosti”, poručio je.

Naime, i predsjedtelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Podgorici, na marginama Sumita Jadranske povelje, s potpredsjednikom SAD-a Mike Penceom kojeg je informirao o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i njezinom napretku na euroatlantskom putu.

Zvizdić je rekao da euroatlanstke intergacije ostaju glavni vanjskopolitički cilj i prioritet Bosne i Hercegovine, te istaknuo ogroman napredak BiH na europskom putu učinjen u prošloj godini kao i značajne pomake u ispunjenju uvjeta za aktivaciju MAP-a.

Naglasio je važnost držanja političkog fokusa međunarodne zajednice na Bosni i Hercegovini i stalnoj podršci nastavku reformskih procesa i euroatlantskih integracija. Dodao je da građani Bosne i Hercegovine žele bolji i kvalitetniji život, ali da je taj cilj ostvariv samo kroz nastavak reformi i ubrzane euroatlantske integracije.

Slijedeći važan korak za Bosnu i Hercegovinu, kao i doprinos stabilnosti regije, istaknuo je Zvizdić, bila bi aktivacija MAP-a za našu zemlju. Pence je rekao da SAD smatra Bosnu i Hercegovinu ključem stabilnosti, mira i sigurnosti regije zapadnog Balkana.

Ponovio je neupitnu podršku SAD-a teritorijalnom integritetu, suverenitetu i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Zvizdić se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i američkom narodu na dosadašnjoj pomoći i kontinuiranoj podršci Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz VMBiH.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Donald Trump: Objavili rat S. Koreji?! To je apsurdno

Objavljeno

na

Objavio

SAD nije objavio rat Sjevernoj Koreji, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Bijele kuće nakon što je sjevernokorejski ministar vanjskih poslova optužio američkog predsjednika Donalda Trumpa da je oštrim porukama Pyongyangu zapravo objavio rat.

Nismo proglasili rat S.Koreji i, iskreno govoreći, ta tvrdnja je apsurdna”, rekla je Sarah Sanders.

Odgovorila je i na prijetnju da bi Sjeverna Koreja mogla oboriti američke vojne zrakoplove. “Nikada nije dobro da neka država ruši zrakoplove druge države u međunarodnom zračnom prostoru”, rekla je Sanders.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho u ponedjeljak je izjavio da je Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje. “Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji”, kazao je Ri Yong Ho novinarima u New Yorku.

“Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor”, upozorio je. Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

“U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje”, istaknuo je. Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje. Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti.

U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji. Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

Trump nam je objavio rat, obarat ćemo američke bombardere

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Trump nam je objavio rat, obarat ćemo američke bombardere

Objavljeno

na

Objavio

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje Ri Yong Ho u ponedjeljak je izjavio da je američki predsjednik Donald Trump objavio rat Sjevernoj Koreji te da Pyongyang ima pravo poduzeti protumjere, uključujući obaranje američkih bombardera čak i kada ne nadlijeću zračni prostor te zemlje.

“Cijeli bi svijet trebao zapamtiti da su Sjedinjene Države prve objavile rat našoj zemlji”, kazao je Ri Yong Ho novinarima u New Yorku.

“Otkad su Sjedinjene Države objavile rat našoj zemlji, naše je puno pravo da uzvratimo protumjerama, uključujući i obaranje američkih bombardera, čak i kad ne nadlijeću sjevernokorejski zračni prostor”, upozorio je.

Ri je to kazao novinarima prije odlaska iz New Yorka gdje je prošli tjedan sudjelovao u radu opće skupštine UN-a.

“U svjetlu Trumpove objave rata, sve će opcije biti na stolu vrhovnoga vodstva Demokratske Narodne Republike Koreje”, istaknuo je.

Američki bombarderi letjeli su u subotu vrlo blizu sjevernokorejske istočne obale kako bi demonstrirali vojne opcije koje imaju na raspolaganju u slučaju bilo kakve prijetnje.

Pentagon je istaknuo da je let obavljen u sjevernom dijelu demilitarizirane zone između Koreja u kojem još nijedan američki mlažnjak ili bombarder nije letio u ovom stoljeću.

Nova eskalacija u odnosima SAD-a i S.Koreje uslijedila je nekoliko dana nakon govora Donalda Trumpa pred Općom skupštinom UN-a, u kojemu je sjevernokorejskog čelnika nazvao “čovjekom raketom” u samoubilačkoj misiji, zaprijetivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti. U četvrtak je naložio uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji.

Samo nekoliko sati nakon informacije o pooštravanju sankcija, Kim Jong-Un je Trumpa nazvao “mentalno poremećenom osobom” koja će “skupo platiti prijetnje upućene njegovoj zemlji”.

facebook komentari

Nastavi čitati