Milan Bandić: U srpnju ide prijedlog za referendum o promjeni imena Trga maršala Tita

8

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u ponedjeljak je izrazio uvjerenje da će imati većinu u Gradskoj skupštini, a gradskim zastupnicima je ponudio “veliku koaliciju” te “ulog” da se u njegovoj stranci odriču bilo koje “časničke” funkcije u Skupštini, a za srpanjsku sjednicu Skupštine najavio je svoj prijedlog za raspisivanje referenduma o promjeni imena Trga maršala Tita.

Upitan je li već krenuo u razgovore oko stvaranja skupštinske većine, odnosno na čije “ruke” može računati, Bandić je novinarima rekao kako će se, kada za to dođe vrijeme, o tome javnosti obratiti iz sjedišta svoje stranke. “Najvažnije je da smo dobili povjerenje, većinsko, relativno većinsko, na sve četiri razine, Stranka rada i solidarnosti i ja osobno – u mjesnim odborima, vijećima gradskih četvrti, Gradskoj skupštini i gradonačelniku”, poručio je.

Gradske zastupnike pozvao je na “veliku koaliciju” u Skupštini, te kao ulog koji daje njegova stranka naveo odricanje od bilo koje “časničke funkcije” u Skupštini. Naglasio je kako “pod šatorom pobjednika” uvijek ima mjesta za mudre i one koji drugačije misle, ali i istaknuo kako još o tome puno ne razmišlja, kao ni o datumu konstituirajuće sjednice Gradske skupštine. Napomenuo je kako od 2009. do 2013. nije imao nikakvu potporu u Skupštini, pa su 2013. on i njegova stranka dobili izbore, ali da se ovaj put takva situacija u Skupštini neće ponoviti.

“Ovaj put se to neće ponoviti. Toliko vam mogu reći, a detalje ćemo vam reći za jedno desetak dana u Praškoj 2”, rekao je Bandić novinarima danas u Gradskoj upravi.

Na novinarsku tvrdnju da će mu za većinu u Skupštini ipak trebati ili Lista Brune Esih te na upit je li joj već, uz promjenu imena Trga maršala Tita ponudio i mjesto predsjednice Skupštine, ali će se pak osloniti na HSLS-ova Darinka Kosora i Sandru Švaljek, odgovorio je kako je “ljubav uvijek obostrana” jer za dogovor uvijek trebaju najmanje dvoje, “a u ovoj situaciji troje”, istaknuo je Bandić.

Na srpanjskoj sjednici Skupštine prijedlog za referendum o promjeni imena Trga maršala Tita

Upitan hoće li pristati na uvjet o promjeni imena Trga maršala Tita, Bandić je odgovorio kako je već napravio prijedlog za referendum.

“Ja sam to napravio ne konzultirajući nikoga. Rekao sam poslije izbora da ću na prvu sjednicu Skupštine uputiti prijedlog o referendumu. Moram biti dosljedan i prije izbora i poslije. Ja ono što sam govorio prije izbora, operativno provodim”, istaknuo je Bandić.

Ovih dana, dodao je, taj prijedlog ide u proceduru, a o njemu će gradski zastupnici raspravljati na srpanjskoj sjednici Skupštine.

facebook komentari

 • Sivooki

  Srami se, bijedniče!
  Sva sreća pa nismo glasovali za te.

 • orada

  milanče ssa smećem na reveru bi na referendum!

 • Istina

  Koji licemjer. On bi o najvećem ubojici hrvatskog naroda u njegovoj višetisućljetnoj povijesti išao na referendum. Na takav štos se ne bi smjelo nasjesti. Na temelju povjesnih činjenica, arhivskih dokumenata koji svaki dan izlaze na vidjelo, Sabor treba donijeti zakon da se zabrani sve vezano za crvenu zvijezdu petokraku i kokardu, tj. zabraniti crvenu bandu i četnike. U cijeloj Hrvatskoj ukloniti sve što podsijeća na ovog i druge krvoloke.

  • srka

   “Sabor treba donijeti zakon da se zabrani sve vezano za crvenu zvijezdu petokraku i kokardu, tj. zabraniti crvenu bandu i četnike. U cijeloj Hrvatskoj ukloniti sve što podsijeća na ovog i druge krvoloke.”

   Je…je…da nije tih istih četnika koji sjede u saboru te Hrvata proČetKomunistički orjentiranih!
   by Srka®

   • Istina

    Znam ja to.

 • Dusko Besenic

  Majmune jedan! Nije referendumom ni stavljan!!! Kao da se u njemačkoj pitaju dali da se koriste imenom Hitlera ili ne!!!

 • bubnjar

  Kakva sramota! Crvenima treba referendum da maknu ime hrvatskog Pola Pota koji je potamanio milijun Hrvata, a bogme i stotine tisuća ostalih na prostorima bivše Juge, koji je izbrisao jednu čitavu nacionalnu manjinu (Folksdojčere).
  Sramota!

 • stilov

  Nije problem u Zagrebu samo Trg maršala Tita, već i jedan drugi koji po zločinima strašno povezan sa partizanskim ratnim zločinima – to je Britanski trg. Masa vas nema pojma što je britanska politika i njihova 8 armija učinila Hrvatima u svibnju mjesecu 1945. godine. Razoružala ih i predala sve Titovim koljačima, da ne bude pogreške, pogledajte ovaj video engleskog (ne)časnika koji je nadgledao i provodio isporuku razoružanih hrvatskih domobrana i ustaša: https://www.youtube.com/watch?v=nbE0dFwrJ64. To je zastrašujuća cifra, 500.000 ljudi dopalo je šaka partizansko-četničkim bandama. Kako i na koji način su ih ubijali preporučujem da pročitate knjigu Ministar i pokolji koju je napisao i zbog toga bio kažnjen britanski grof ruskog porijekla Nikolaj Tolstoj. Knjiga je napisana na temelju iskaza svjedoka i sudionika tih događaja koji su
  igrom slučaja spasili iz duboke jame na Kočevskom rogu gdje su na desetke tisuća vojnika i civila poklani bačeni u jamu. Prethodno su žrtve skidali do gola a žene su silovali, klali su žene dijecu, starce, ranjenike, invalide a o hrvatskim vojnicima da ne govorim.Centralni Komitet Slovenije imao je velike probleme sa svojim seljacima, svi izvori pitke vode bili su zagađeni, rijekama su plutala nabuhla tijela, voda u vodovodima Ljubljane bila je usmrđena i krvava. Da bih komunističke bande predvođene mega zločincem Josifom Brozom Titom prikrile svoj zločin nad hrvatskim narodom optužili su ustaše za teške zločine kojima im se prepisuju kao da su bili nadnaravne moći. Tito sve ovo ne bih mogao uraditi da nije bilo našeg krvnog neprijatelja, podmukle Engleske i njeni podmukli političara poput ministra vanjskih poslova Harolda Macmillan, feldmaršala Aleksandra, glavnog zapovjednika VIII armije, zapovjednik 5. korpus poručnik-general Sir Charles Keightley. Jedan od generala sramne britanske armije izjavio je: “Hrvate treba poslati na paradu Titu”. Pitam se, imali i jedan jedini razlog da se ne promjeni pored trga maršala Tita i Britanski trg u Zagrebu. Imaju li naše političke jajare mu**da da tako nešto predlože. U Zagrebu ne smije biti mjesta za Britanski trg i za Trg maršala Josifa Broza Tita – mega zločinca koji je odgovoran skupa sa beskrupuloznim britancima za smrt 500.000 Hrvata.