Milanović i Đukanović: Prevlaka nije smetnja istraživanju Jadrana

  0

  Premijeri Hrvatske i Crne Gore Zoran Milanović i Milo Đukanović su se usuglasili da će učiniti sve da u južnom Jadranu što prije počnu istraživanja vezana uz naftu i plin, ne prejudicirajući pritom buduću granicu na moru.

  djukanovic_milanovic02062014Učinit ćemo sve da istraživanja ugljikovodika krenu što prije, rekao je Zoran Milanović nakon sastanka s crnogorskim kolegom u Banskim dvorima i dodao da se pitanje Prevlake neće riješiti ni sutra niti sljedeće godine, ali da ne vidi kako bi to stajalo na putu tome da dvije zemlje imaju materijalne koristi od nafte i plina  u podmorju Jadrana.

  Milanović pretpostavlja da će se pitanje Prevlake rješavati arbitražom, ali je i naglasio da ono nije toliko da bi stajalo na putu ulaska Crne Gore u EU.

  U razgovoru smo potvrdili stajalište otprije nekoliko godina da to ne smatramo otvorenim pitanjem koje opterećuje naše odnose, rekao je Đukanović te istaknuo kako i dalje postoji mogućnost bilateralnog rješavanja spora, dodavši da se uvijek može predati na arbitražu.

  Premijeri su na konferenciji ocijenili da su odnosi dviju zemalja primjereni i da gotovo nema područja u kojem ne surađuju. Milanović je ponovno iskazao punu potporu Crnoj Gori na njezinu putu u euroatlantske integracije.

  Dvojica premijera daljnju suradnju vide i na prometnom povezivanju, tj. dovršetku Jadransko-jonske autoceste, i suradnji u zračnom prometu.

  Premijer Đukanović se tijekom službenog posjeta Hrvatskoj također sastao i s predsjedniom Hrvatskoga saboraJosipom Lekom. Istaknuli su da dvije zemlje žele ojačati gospodarsku suradnju. Ocijenili su da granični spor ne utječe na suradnju Hrvatske i Crne Gore u prenošenju iskustava u europskim integracijama.
  Đukanovića je primio i predsjednik Ivo Josipović. Tijekom razgovora, sugovornici su potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose između Hrvatske i Crne Gore te visoku razinu suradnje dvije zemlje u brojnim područjima od obostranog interesa.

  Obostrano je istaknuta važnost zajedničke suradnje u infrastrukturnim projektima, posebno završetak izgradnje Jadransko-jonskog autoputa koji je ključni strateški projekt za obje zemlje, a čija će realizacija imati višestruki utjecaj na razvoj cijele regije.

  Nakon susreta s predstavnicima Zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, Đukanović će otputovati u službeni posjet Sarajevu. hrt.hr

  facebook komentari