Milanović mora otići. Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje!

  0

  To je premijerov pokušaj zastrašivanja, ali mene se ne može zastrašiti. Zamjeram mu što to djeluje na moju obitelj – kazao je Slavko Linić.

  Bivši ministar financija i saborski zastupnik SDP-a Slavko Linićnastavio je u današnjoj emisiji HRT-a Hrvatska uživo “sipati” optužbe protiv premijera Zorana Milanovića za kojeg je jučer rekao da ga želi uhititi i strpati u zatvor.

  – Ne mislim više o uhićenju. Evidentno je da su službe po Milanovićevu nalogu pokušavali komunicirati s mojim prijateljima, kopaju se mnoge predstečajne nagodbe i provjerava se sve oko mene, a da ne postoji nalog DORH-a. To je premijerov pokušaj zastrašivanja, ali mene se ne može zastrašiti. Zamjeram mu što to djeluje na moju obitelj – kazao je Slavko Linić i dodao da će sve prijaviti parlamentarnom odboru te odbacio jučerašnje navode aktivista da je u Sabor stigao zahtjev za skidanje njegova zastupničkog imuniteta. Linić je kazao da će u pisanom zahtjevu saborskom odboru “pokušati dokazati” svoje tvrdnje da ga službe uhode.

  “On je okrenut osobnim, a ja nacionalnim interesima”

  – Ja razumijem premijera Milanovića. To je sukob onih koji uvijek rade i onih koji nisu baš odgovorni na poslu. Mi se u tome žestoko sukobljavamo. Zato je on okrenut osobnim, a ja nacionalnim interesima – rekao je Linić i dodao da je imao samostalnost u svom radu u Ministarstvu financija.

  – Ogroman broj ministara bio je odgovoran i vrijedan i poštivali su zadane brojke u proračunu, a drugi nisu. A sankcija nije bilo – požalio se Linić na praksu u Vladi u kojoj je bio dvije i pol godine te ponovio da smatra da premijerov prijatelj na čelu NO Ine Siniša Petrović ne štiti interese Hrvatske i Ine, nego MOL-a.

  “To ni u snu nisam mogao pomisliti”

  – Moje kolege u stranci moraju se opredijeliti je li Linić čovjek koji krade Hrvatsku ili je to bila spletka njihova predsjednika koji želi maknuti čovjeka koji može raditi 13 sati dnevno – kazao je bivši ministar koji nije očekivao da će mu se to dogoditi u njegovoj stranci u kojoj djeluje više od 20 godine.

  – U 20 godina se mnogo afera vezalo uz mene i sve to mogu prihvatiti, da moji politički oponenti blate moj rad. Ali da vam to radi predsjednik stranke, ni u snu nisam mogao pomisliti – kazao je Linić te dodao da je zaustavljao sve akcije koje bi bile protuzakonite te je kao ministar branio interese Hrvatske oko tema kao što su plaćanje poreza, a otkrio je da se s Milanovićem nije slagao niti koje tvrtke treba kreditirati. – Zasmetao sam mu kao osoba, a bio je izložen i pritiscima svojih prijatelja i rodbine – otkrio je Linić razlog zbog kojeg je smijenjen u Vladi.

  “Za autokratsko ponašanje predsjednika sam dijelom i ja kriv”

  – Cilj su premijeru bile medijske spletke jer mu je tako bilo najlakše riješiti se političkih protivnika – kazao je Linić te dodao kako svojim jučerašnjim istupom nije želio dobiti “potporu jednog člana ili jedne organizacije SDP-a. – Želio sam da svi članovi stranke čuju o čemu se radi i koje su razlike između mene i Zorana Milanovića – kazao je Linići dodavši da mu je jučer “ogroman teret pao s leđa”.

  – U stranci ima straha zbog mnogo čega. Tko god je imao drugačije mišljenje, nije bio dobar za stranku. Za autokratsko ponašanje predsjednika sam dijelom i ja kriv – priznao je bivši ministar objasnivši da je šutio dok je Mirela Holy morala otići s ministarskog mjesta, kao i kada je iz SDP-a izbačena Aleksandra Kolarić.

  – Holy je izbačena zbog jednog SMS-a, a hoćemo li govoriti o Jovanoviću i način na koji se pobrinuo za svoju sudbinu. Ima mnogo različitih kriterija u sadašnjem SDP-u – rekao je Linić.

  “Djelovao sam u interesu Kraša”

  – Ministri su se bavili gospodarstvom i nije nam smetao u tom dijelu. On nije imao autoritet da presiječe neke stvari, a zbog toga smo bili slabije efikasni – kazao je bivši ministar te dodao da je premijer kriv što nije donesen porez na nekretnine. – Vjerojatno tu ima i osobnog problema jer vi i obitelj imate neke nekretnine i ne želite da se usvoji porez na nekretnine – kazao je Linić o premijeru Milanoviću i opstruiranju poreza na nekretnine koji bi, po njegovim riječima, udario na one koji imaju prazne nekretnine.

  – Nema dvojbe da sam djelovao u interesu Kraša – rekao je Linić o slučaju tvrtke Mali biskviti. – Time smo zaustavljali uvoz koji bi konkurirao Krašu – dodao je Linić i iznio svoj stav da je neprihvatljivo novac HBOR-a ulagati u uvoz i konkurenciju ovdje u Hrvatsku. Na pitanje je li Zoran Milanović nepošten političar, Linić je kazao da ne bi govorio o poštenju, ali da misli kako premijer “osobne interese stavlja ispred državnih”.

  “Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje”

  – Mislim da Milanović nije uspješan premijer i u ove dvije godine nije iskoristio šansu. Stranka se mora boriti za svoj imidž, a zbog lošeg djelovanja predsjednika stranke taj imidž smo izgubili i treba promijeniti predsjednika.  U stranci smo previše podijeljeni da bismo išli na novog mandatara Vlade u Saboru. Istina je da bez novih izbora ne možemo obavljati posao. Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje – kazao je Linić.

  – Za mene više u politici nema mjesta, i u slučaju da me izbace i SDP-a, kao i u slučaju da Milanovića smijene s predsjedničkog mjesta u stranci – rekao je Linić i dodao da je za njega priča gotova i da će se povući iz politike.

   

  josipovicPredsjednik RH Ivo Josipović zatražio je od Sigurnosno-obavještajne agencije da provjeri navode bivšeg ministra Slavka Linića da je premijer državne službe upotrebljavao za političke obračune, a o rezultatima provjere ovisit će hoće li sazivati i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Javnosti poručuje “da jamči da će se istina doznati, bila ovakva ili onakva, da će država, u ovom segmentu za koji je on odgovoran zajedno s premijerom, funkcionirati zakonito i sukladno s Ustavom”.

  – Sukobi koji su se dogodili na političkoj sceni u sklopu vladajuće stranke moraju se raščistiti unutar stranke, ali se ne smije dogoditi da taj sukob utječe na državu i njeno funkcioniranje. Ja ću u skladu sa svojim ovlastima, a već sam to i zatražio od SOA-e, u vezi s mogućim nadzorom gospodina Linića, zatražiti sve one provjere koje mogu kao predsjednik republike sukladno Ustavu i zakonu zahtijevati i o tome ću izvijestiti javnost. Neovisno o tome što će se događati u saborskom odboru, znamo da se ovdje odlučuje i po stranačkoj liniji. Ja to želim izbjećijer je važno za državu, Vladu i za vlast da bude transparentna i vjerodostojna u vezi s optužbama koje su na stolu. Optužbe su ozbiljne i provjera onoga što se dogodilo doista je pitanje vjerodostojnosti države – objašnjava Ivo Josipović te dodaje da je razgovarao s premijerom jutros i rekao mu je, kaže, “da je nužno da se optužbe raščiste na potpuno vjerodostojan, transparentan i jasan način”.

  – Rezultati će uslijediti brzo. O rezultatima te provjere, koja će biti stručna provjera i ona koju mogu kao ovlašteni nadzornik sigurnosne službe obaviti, ako tako smijem reći, ovisi hoće li se održati daljnja sjednica jednoga ili drugog tijela, vidjet ćemo. Javnost će o tome biti vrlo jasno i transparentno obaviještena – tvrdi predsjednik države.

  Nije želio ulaziti u nagađanja koliko bi ova afera Linić-Milanović mogla utjecati nabudućnost SDP-a.

  – Ja u stranačke odnose neću ulaziti, kao što nisam ulazio ni kada je bila riječ o HDZ-u. To je stvar stranaka, ali ponavljam, unutarstranački odnosi ne smiju imati utjecaj na funkcioniranje države – kaže Josipović. Na pitanje treba li raspisati prijevremene izbore, odgovara da je to stvar parlamentarne situacije te da on kao predsjednik RH koji je na neki način partner i Saboru i Vladi o tome ne može odlučivati.

   
   U sutrašnjem prilogu Obzor Večernjeg lista pročitajte veliki intervju sa bivšim ministrom financija Slavkom Linićem – VL 

  facebook komentari