Pratite nas

BiH

Milanović prvi premijer koji dolazi u BiH nakon izbora

Objavljeno

na

Dolasci najviših hrvatskih dužnosnika u BiH u poslijeizbornom razdoblju šalju snažnu poruku bosanskohercegovačkim Hrvatima, ali i cijeloj BiH, da može računati na potporu i pomoć službenog Zagreba

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović početkom idućeg tjedna (prema najavama sastanci su planirani 2. prosinca) dolazi u dvodnevni posjet BiH, doznaje “Večernji list”.

Milanović bi, prema protokolu koji se još i dorađuje, prvo trebao posjetiti Vareš i pojedina druga mjesta u središnjoj Bosni, o čemu su već upoznate lokalne vlasti, dok bi drugog dana trebao posjetiti Sarajevo. Oba dana u središtu Milanovićevih aktivnosti trebao bi biti obilazak objekata, odnosno projekata čiju je provedbu pomogla Hrvatska.

Uskoro u BiH

Neslužbene informacije govore da će Milanović u sarajevskom naselju Stup posjetiti Studentski dom koji je izgrađen uz pomoć sredstava iz hrvatskog državnog proračuna. Ovaj dom namijenjen je za 240 katoličkih studenata i studentica. Izgradnju koja je započela još 2007. godine vodi Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo. Milanović bi tijekom boravka u glavnom gradu BiH trebao razgovarati s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predsjedateljem Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom te drugim dužnosnicima. Ovaj posjet iako pomalo neočekivan vrlo je važan jer je riječ o prvom državničkom posjetu BiH nakon izbora održanih 12. listopada. Hrvatski premijer je najviši regionalni i uopće strani dužnosnik koji nakon izbora dolazi u BiH čime se šalje i jasna poruka koliko Hrvatska daje značaj situaciji u susjednoj zemlji. Sve se može dovesti i u kontekst nove njemačko-britanske inicijative za BiH koja je postala i službena inicijativa Europske unije. Hrvatska kao članica EU sigurno ima važnu ulogu u procesu približavanja BiH Uniji.

Potpora Hrvatima

Dolasci najviših hrvatskih dužnosnika u BiH u poslijeizbornom razdoblju šalju snažnu poruku bosanskohercegovačkim Hrvatima, ali i cijeloj BiH, da može računati na potporu i pomoć službenog Zagreba. Uloga Hrvatske posebno je značajna za Hrvate koji nakon četiri godine očekuju ulazak u vlast na razini Federacije te konačni početak rješavanja nacionalnog statusa u BiH. U takvoj situaciji logično je da bh. Hrvati računaju na potporu vlasti u Zagrebu bez obzira koja politička opcija bila na vlasti.

VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Miloš Zeman: Bosni i Hercegovini prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Češke Miloš Zeman izjavio je da BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama, te da to u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije.

Češki predsjednik je upozorio da taj novac ne služi da BiH postane bogatija, već da su to ulaganja u džamije, što može izazvati žarište vjerske netrpeljivosti.

“Četvorica predsjednika jasno su se složili da prije svega u BiH prijeti opasnost daljeg širenja radikalnog islama. Drago mi je da su moje kolege upozorile da to širenje u velikoj mjeri financiraju izvori iz Saudijske Arabije”, rekao je Zeman, prenose beogradski mediji.

On je nakon dvodnevnog summita šefova država Višegradske grupe u Seksardu, na jugu Mađarske, rekao da podržava integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU, ali da je Kosovo upitno zato što ga nisu priznale ni neke članice EU, prenosi Srna.

Predsjednici Poljske Andžej Duda, Češke Miloš Zeman, Slovačke Andrej Kiska i domaćin sumita, mađarski predsjednik Janoš Ader razgovarali su tijekom summita o problemima i eurointegraciji zapadnog Balkana i ocijenili da ulazak regije u Uniju treba podržati, potaknuti i ubrzati.

Predsjednik Zeman izjavio je na kraju summita da se u potpunosti slaže s idejom angažiranja da zapadni Balkan uđe u EU, ali je napomenuo da upitno ostaje Kosovo, pošto njegovu neovisnost nisu priznale sve članice EU, javila je češka agencija ČTK.

Predsjednik Češke protivnik je odluke tadašnje češke vlade da nakon nekoliko mjeseci prizna neovisnost Kosova i, kako je sam nedavno ponovio, odbija u Prištini imenovati veleposlanika.

>>> Predsjednik Češke Miloš Zeman: U BiH već vijore crne zastave Islamske države

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

OSNOVANA UDRUGA PRIJATELJA KRALJEVSKOG GRADA JAJCA

Objavljeno

na

Objavio

U Domu hrvatskih branitelja HVIDR-e Grada Zagreba u subotu 07. listopada 2017. godine održana je Osnivačka skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca

Sjednicu Osnivačke skupštine Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, intoniranjem himne Republike Hrvatske i minutom šutnje za sve poginule hrvatske branitelje, otvorio je uvodničar gospodin Mijo Crnoja te je pozdravivši nazočne iznio ciljeve i razloge osnivanja ovakve udruge.

Naglasio je potrebu povezivanja Hrvata kraljevskog grada Jajca i svih drugih njegovih građana s brojnim raseljenim Jajčanima koji žive na području Grada Zagreba, kao i širom Republike Hrvatske. Udruga će promicati kulturne i povijesne vrijednosti jajačkog kraja i dati svoj puni doprinos očuvanju narodne baštine Hrvata kraljevskog grada Jajca. U suradnji sa srodnim udrugama, radit će na organiziranju svekolike pomoći hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Danas u Republici Hrvatskoj živi daleko više jajačkih Hrvata nego što ih je ostalo živjeti u jajačkom zavičaju. To je posljedica ratnih događanja 90-tih godina kada je Jajce bilo okupirano, a njegovi stanovnici protjerani. Poslije rata veliki broj jajačkih Hrvata vratio se u Jajce, ali je isto tako veliki broj i onih koji su ostali živjeti na području Republike Hrvatske. Cijenimo kako ćemo kroz kvalitetno organiziranje i ozbiljan pristup biti u mogućnosti pomoći Hrvatima u Jajcu, ali i svim Jajčanima koji žive u Hrvatskoj. Stoga smo i predložili osnivanje zavičajne Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca, koja će zastupati interese svih svojih članova.

Cilj Udruge je okupljati raseljene Jajčane kao i prijatelje Jajca te sve ostale građane koji su voljni postati članovi Udruge, a koji će poštivati Statut, tijela i odluke Skupštine udruge.

U nedjelju 8. listopada Dan neovisnosti Republike Hrvatske proslavili smo svetom misom u Crkvi blažene Djevice Marije Anđeoske. Ovaj dom Božji u Sesvetskoj Sopnici za misu zahvalnicu i susrete raseljenih Jajčanki i Jajčana nisu slučajno izabrali, jer je poznat  po okupljanju zavičajnih udruga iz Bosne i Hercegovine.

Svečano euharistijsko slavlje u samostansko-župnoj crkvi predvodio je fra Anto Šimunović, gvardijan samostana sv. Luke i župnik u Jajcu, uz suslavlje sopničkog župnika fra Zdravka Dadića i samostansko-župnog vikara fra Stipe Karajice.

Misi zahvalnici za svoj zavičaj, za stradale branitelje te sve pokojne nazočili su i brojni uglednici i gosti iz društvenog, javnog i političkog života Zagreba, Hrvatske i Jajca, kao i predstavnici drugih zavičajnih udruga Rame, Kotor Varoša, Gruda, Banja Luke, Uskoplja, Prstena i Bosanske Posavine.

Nakon svete Mise druženje je nastavljeno u kripti crkve uz koju je Franjevački samostan svetog Ilije. Sopnički župnik fra Dadić i predsjednik Udruge prijatelja kraljevskog grada Jajca zahvalili okupljenima, posebno izaslanstvu pristiglom iz Jajca, na čelu s predsjednikom općinskog Vijeća Ivi Šimunoviću.  Osobita radost bila je vidjeti veliki broj mladih kojemu je ovo prilika upoznati se sa tradicijom, običajima i kulturom svoga zavičaja. Prilika je to jedna od rijetkih za zbližavanje i održavanje veze s rodnim krajem, a čuvanje jezika i kulture jamstvo su očuvanja od zaborava tako bogate i vrijedne tradicije.

Zorica Gregurić

facebook komentari

Nastavi čitati