Connect with us

Milanović sa Bevandom, Čovićem i Lasićem obišao devastirane zgrade institucija u Mostaru

Published

on

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović posjetio je danas Mostar, gdje je obišao oštećene zgrade i izgorjele prostorija institucija, koje su oštećene i zapaljenje u prosvjedima u petak.

Milanović je istaknuo kako je doputovao u BiH dati potporu smirivanju stanja u toj zemlji.

“Prosvjedi se ne bi dogodilo da je Bosna i Hercegovina imala jasnu koherentnu politiku o tomu što želi”, rekao je Milanović.

Premijer Republike Hrvatske rekao je kako BiH treba što prije dobiti jasnu europsku perspektivu, a ako se to ne dogodi, prosvjedi će se sigurno ponavljati.

“Bosna i Hercegovina nema šanse ako ne počne svoj proces prilagođavanja EU”, napomenuo je Milanović.

Milanović: Mostar je jedina dvonacionalna miješana sredina i to ima svoju opasnost i težinu

Na upit zašto je došao u Mostar a ne u Sarajevo, Milanović je odgovorio: “zato što je bliže” te dodao kako je Mostar jedina miješana dvonacionalna sredina što ima, kako se izrazio, svoju težinu i opasnost.

Nakon toga Milanović se sastao sa predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i županijskim premijerom Denisom Lasićem i gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, s kojima je obišao zgrade institucija u Mostaru.

Milanović je također posjetio i sjedište HDZ-a BiH, koje je također oštećeno u nemirima. U zgradi ga je dočekao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Premijer Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas u Mostaru kako do prosvjeda u BiH možda i ne bi došlo da je Europska unija imala koherentniju i jasniju politiku prema BiH te poručio kako će se zalagati da ova zemlja dobije jasniju europsku perspektivu.

– S ovom zemljom se već sto godina šuta i napucava, što svjesno što nesvjesno, što namjerno, što zbog neznanja, ali šanse da se opet dogodi nešto tako dramatično s globalnim posljedicama ne postoje. Ali postoje šanse da se loše stvari dogode u državi. Ako želimo pomoći kao Europska unija, onda moramo pomoći državi da dobije nekakvu nadu i perspektivu – kazao je u izjavi novinarima hrvatski premijer Milanović .

Milanović je ocijenio kako je Europska unija nezainteresirana za BiH, a da Hrvatskoj nije u interesu da se ovakve stvari događaju u BiH te da će se on kao premijer Hrvatske zalagati da ova zemlja dobije jasnu europsku perspektivu jer, kako je kazao, bez jasne europske perspektive ovakve će se stvari u BiH ponavljati.

– Ne mogu to promjeniti preko noći, ne znam hoću li uspjeti, ali ova zemlja ovakva kakva je sada, nema šanse, ako ne počne jedan brz, ali kontroliran i strog uvjet prilagođavanja europskim kritierijima koji mora biti u nekoj formi, a ta je forma nekakav status. Ovo što BiH trenutno ima nije ništa – kazao je Milanović.

– Tražiti od zemlje kao što je BiH da promjeni svoj institucionalni okvir koji je star 20 godina nije realno ako za to ne postoji konsenzus. Prihvatimo BiH takvu kakva jeste. Nije savršena, nema najbolji ustav, ali u Europskoj uniji ima barem još jedna država koja ima sličan model, i u kojoj se zna da predsjednici i potpredsjednici moraju biti različite vjere ili nacije. To nije dobro, ali to je u ovom trenutku jedino moguće. Pokušat ću učiniti sve da ljude u EU zaintersiram za situaciju u BiH jer ovoj zemlji treba pružiti šansu – istaknuo je hrvatski premijer.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda zahvalio je hrvatskom premijeru i njegovim suradnicima na posjetu kazavši kako je njegov dolazak glas Europe u BiH.

– Nikakav politički poen ne može biti opravdanje za ovo što se ovdje dogodilo. Nadam se da će vrijeme pokazati zašto je i Mostar izabran da se u njemu dogode protesti i tko je sve ovo organizirao. Drago mi je da posljednja događanja nisu prešla u međunacionalne sukobe jer ovaj grad je prepun rana iz prošlosti i sigurno mu niti jedna nova rana ne bi dobro došla – kazao je Bevanda.

Na pitanje je li Vijeće ministara BiH moglo nešto više uraditi u ovoj situaciji, Bevanda je kazao kako su federalne institucije nadležene da rješavaju socijalne probleme.

– Vijeće ministara je jedina institucija koja u kontinuitetu zasjeda i uradila je sve što je u njezinoj nadležnosti – naglasio je.

Govoreći o sigurnosti građana BiH, Bevanda je kazao kako vjeruje da će se iz ovih nemilih događaja izvući pouka, i da će svi raditi svoj posao.

– Da su u Mostaru ili Sarajevu reagirali oni koji su trebali reagirati, ovo se ne bi dogodilo – kazao je Bevanda.

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Komentar

Bitno mi je oko BiH da postoji čvrsta potpora suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti BiH

Published

on

By

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u petak da neće nuditi rješenja za posrnuli hrvatski koncern Agrokor, čiji su veliki vjerovnici ruske banke, nego pomoći u povezivanju ljudi iz Hrvatske i Rusije kako bi se uklonila “buka u komunikacijskom kanalu”.

Boraveći ovaj tjedan u posjetu Rusiji, Grabar-Kitarović je izjavila kako ne bi željela da Agrokor opterećuje odnose Hrvatske i Rusije te da je spremna posredovati između Sberbanke i hrvatskih institucija koje rješavaju pitanje tog koncerna.

“Ja se ne zavaravam da ja osobno mogu nešto riješiti. Međutim, vidim da postoji buka u komunikacijskom kanalu, da neke stvari nisu jasne ni s ruske ni s hrvatske strane i zato sam se ponudila da spojim ljude koji to rješavaju”, izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT.

“Neću nuditi rješenja jer za to nisam ni ovlaštena niti kompetentna, ali mogu povezivanjem ljudi, prenošenjem poruka ako je to potrebno pomoći u rješavanju ovog pitanja”, dodala je.

Čelnik Sberbanke Herman Gref izjavio je u četvrtak da ponašanje hrvatske vlade u slučaju Agrokora, insolventnog koncerna koji je navodno sedam godina falsificirao svoje financijske izvještaje, narušava prava kreditora i kazao da je o Agrokorovom dugu prema Sberbanci razgovarao i s Grabar-Kitarović.

Gref je istaknuo da Sberbanka s hrvatskom vladom želi postići puno međusobno razumijevanje o Agrokorovu dugu, ali da mjere koje je dosad poduzela hrvatska vlada vrlo ozbiljno ugrožavaju prava kreditora, uključujući Sberbanku.

Grabar-Kitarović je u intervjuu ponovila da Inicijativa triju mora, koju je u Moskvi predstavila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, nije uperena protiv Rusije.

“Htjela sam to raščistiti, a najbolji način je da nekom date projekte da se iz njih vidi o kakvoj je inicijativi riječ – izgradnji prometne, energetske i digitalne infrastrukture”, rekla je predsjednica govoreći o neformalnoj platformi dvanaest, uglavnom istočnih članica EU-a, koju podupire SAD.

Upitana dijele li njezin stav SAD, baltičke zemlje i Poljska koje su u lošim odnosima s Rusijom, istaknula je da se ne radi o “striktnoj inicijativi” u kojoj članice moraju usuglašavati nekakvu politiku.

“Ako nekim državama ne odgovara suradnja s Rusijom u smislu ulaganja kapitala, na javnim natječajima ne moraju se birati ruski izvođači”, rekla je Grabar-Kitarović.

Ističe da Hrvatska dijeli politiku EU-a i NATO-a, ali ne može zanemariti ulogu Rusije na jugoistoku Europe, posebno u BiH i Srbiji.

“Vrlo mi je važno da postoji čvrsta potpora suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i konstitutivnoj ravnopravnosti sva tri naroda u BiH te da Rusija potiče da se Hrvatska i Srbija približe rješavanju otvorenih pitanja”, istaknula je Grabar-Kitarović.

facebook komentari

Continue Reading

Hrvatska

SDP: Nećemo dići ruke za Zakon o braniteljima

Published

on

By

Premda je saborski Odbor za ratne veterane prije mjesec dana jednoglasno podržao prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, zastupnici iz redova SDP-a za njega neće glasovati.

U najvećoj opozicijskoj stranci proteklih su mjeseci radili na stručnoj analizi zakona te su, kako kažu, uočili cijeli niz nelogičnosti, pa i nepravilnosti vezano uz brojne odredbe budućeg zakona koji bi se idućeg tjedna trebao naći u saborskim klupama na drugom čitanju, uskoro i na izglasavanju. Osnovne zamjerke, sažete u nekoliko ključnih kritičnih točaka, za Večernji list iznosi Franko Vidović, jedan od istaknutijih hrvatskih branitelja iz redova SDP-a.

Koliko je nezaposlenih?

S obzirom na to da su se nakon izvjesnog vremena promijenile potrebe, pa i starosna dob populacije, dobro je da se počelo s izradom zakona, premda mislim da se to moglo regulirati i izmjenama i dopunama postojećeg. No, kada je već pred nama, treba reći da se prijedlogom zakona broj branitelja povećava, dok se istodobno Registar branitelja zatvara. Evo, 25 godina nakon rata mi nalazimo nove branitelje i to će povećati populaciju za 100, možda i 150 tisuća ljudi. Sada ih je 505 tisuća, a na ovaj način taj će broj otići u nebesa, što će se negativno odraziti i na državni proračun RH – upozorava Franko Vidović.

Nadalje, podsjeća na riječi ministra Medveda kojima je najavio naknade za oko 82 tisuće nezaposlenih hrvatskih branitelja.

– Ako svi ti branitelji prime naknadu za nezaposlene kao što je predviđeno, u tu ćemo svrhu potrošiti milijardu i pol do dvije milijarde kuna više nego što to ministar prezentira u javnosti. Međutim, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, imamo “samo” 19 tisuća nezaposlenih hrvatskih branitelja! Doista ne znam odakle ministru tolika brojka, očito veliča lik i djelo te želi napuhati sposobnosti Plenkovićeve Vlade – kaže Franko Vidović.

Potom je istaknuo da pozdravlja mogućnost da branitelji mogu raditi nakon što odu u mirovinu jer u stvarnosti dobar dio njih i radi “na razne načine pa je u redu da se to na koncu i legalizira”.

U rangu nacionalne izdaje

No, ne pozdravljam uvjete pod kojima ovaj prijedlog zakona to nudi: bez odbijanja i jedne kune od mirovine, branitelj će primati i mirovinu i plaću. Nijedan drugi građanin nema takvu mogućnost i zato bi bilo pošteno da se skine određeni postotak od mirovine, deset posto, što bi bilo primjerenije u odnosu na druge građane, osobito umirovljenike iz sektora rada – kaže.

Ostvare li se ovakve prognoze, iz SDP-a upozoravaju na uzročno-posljedični pad mirovinskog sustava, što bi ugrozilo milijun građana a to je onda, poručuju, u rangu nacionalne izdaje.

Renata Rašović/večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading