Pratite nas

Milanović: Vlada smo koja, kao vlada, nije pogođena aferama

Objavljeno

na

U prvoj emisiji političkog talk-showa “Javna stvar” gostovao je premijer Zoran Milanović. Govoreći o aferama vezanim uz Marinu Lovrić Merzel i Željka Sabu, istaknuo je kako do sjednice predsjedništva stranke, koja će se održati u srijedu, neće povlačiti nikakve poteze.

Sabi još jednom ukinut imunitet

U slučaju Merzel to je u okviru lokalne zajednice. Na teret joj se stavlja krađa od 5 milijuna kuna i ako to bude istina, bit će joj žao što je ikada ušla u stranku, rekao je Milanović. Ako je itko mislio da ću podleći histeriji koju kreiraju mediji, grdno se prevario, dodao je. U ovom trenutku ja ne znam istinu, naglasio je.

Upitan za mjesto Tonina Picule na listi za europske izbore, Milanović je odgovorio da je on treći na SDP-ovoj listi i kako će je predvoditi Neven MimicaKao što sam prošle godine za prvog na listi stavio Piculu, tako sam i ove godine stavio Mimicu i u tome ne vidim ništa sporno. Prošle godine nismo dobili izbore, nismo bili prvi. To je rezultat rada svih nas, rekao je Milanović.

Bruxelles je demantirao da je odbio naš prijedlog ušteda u državnom proračunu, ustvrdio je Milanović. Rekao je da se o tome vode razgovori i trajat će najmanje tri godine. To su prilično naporni razgovori, dodao je.

Prethodnici su nas doveli u situaciju u kojoj se nalazimo, a nismo dovljno brzi u provođenju reformi, rekao je premijer. Naglasio je kako se mirovine nisu dirale i neće se dirati. U ovom trenutku nema planova za rezanje primanja u državnom i javnom sektoru.

U Hrvatskoj je ubijena proizvodnja i činimo sve da se to promijeni. Strojarstvo, brodogradnja, inženjerstvo – tu smo jaki i tu se moramo prodati, naglasio je Milanović.

S HDZ-om ne vidi prostora za suradnju. Postao je jedna zatucana stranka koju i europski pučani upozoravaju na neke postupke, rekao je Milanović te dodao da bi mogao surađivati sa svima s lijevog centra. Upitan o referendumu Stožera, odgovorio je kako je on protuustavan jer je to referendum protiv manjinaUstavni sud će dobiti te činjenice na stol i na temelju toga će donijeti odluku, istaknuo je.

Osvrnuo se i na rezultate istraživanja javnog mišljenja prema kojima je više od 30 posto ispitanih građana za prijevremene izbore. Mi smo vlada koja mora odraditi cijeli mandat, vlada smo koja, kao vlada, nije pogođena aferama. Pravac nam je pošten, odgovoran prema građanima. U ovom trenutku imamo snažnu saborsku većinu i tko je želi rušiti, neka izvoli, naglasio je Milanović.

Na pitanje koliko će trajati tripartitni pregovori o Zakonu o radu, odgovorio je da će trajati onoliko dugo dok oni koji žele samo sukob ne ostanu izolirani. Uvijek sam na strani slabijih – u ovom slučaju sindikata. Želimo raditi na smanjenju broja nezaposlenih i mjere koje želimo provesti idu samo u tom smjeru, naglasio je premijer.

Video: Cijela Emisija: HRT

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

Objavljeno

na

Objavio

Slovenski političari i mediji u petak se većinom solidariziraju s odlukom premijera Mire Cerara da otkaže sastanak u Zagrebu s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem zbog njegova odbacivanja arbitraže pred međunarodnim auditorijem, a neki navode da je Plenkovićev govor u UN-u u kojemu je arbitražni sporazum nazvao ništetnim bio šok za slovensku stranu.

S Cerarom se solidarizirao se i predsjednik države Borut Pahor koji je u petak, uoči otvaranja predizborne kampanje za svoj drugi mandat pred izbore 22. listopada, kazao da je otkazivanje sastanka izazvala “tvrdoglavost” hrvatske politike koja inzistira na kontaminiranosti arbitražnog postupka.

“Tvrdoglavo inzistiranje na nepoštovanju obveza iz arbitražnog sporazuma je neprihvatljivo, no uvjeren sam da će dijalog na koncu omogućiti  mirnu provedbu arbitraže”, kazao je Pahor koji je kao predsjednik vlade 2009. u ime Slovenije potpisao dogovor o arbitraži, čime je Ljubljana uvjetovala ulazak Hrvatske u EU.

“Mi sada na svojoj strani imamo međunarodno pravo i međunarodnu zajednicu, zato moramo nastojati da tu potporu ne izgubimo”, ustvrdio je Pahor u Bovecu na zapadu države.

Premijer Plenković je rekao u četvrtak u govoru pred Općom skupštinom UN-a da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom jer ju je Slovenija kompromitirala i upozorio da takvo “nepoštivanje međunarodnog prava” obeshrabruje ostale države da sporove rješavaju uz pomoć treće strane.

Ljubljansko “Delo” piše da je Plenkovićev govor u UN-u svojom “nediplomatskom” otvorenošću izazvao pravi “šok”, kao i odluka Cerara da posjet zbog toga otkaže.

“Prema našim informacija, Cerar se s Plenkovićem za posjet Zagrebu bio odlučio iako dnevni red sastanka nije bio usklađen niti dogovoren”, navodi “Delo” koji prijašnji dogovor o sastanku tumači kao Cerarovu nepotrebnu koncesiju hrvatskom premijeru.

Cerar je naime otkazivanje susreta protumačio Plenkovićevim “kršenjem” dogovora po kojemu se u Zagrebu trebalo razgovarati o primjeni arbitražnog sporazuma.

U razgovoru za slovenske medije, Cerar je naknadno, nakon otkazivanja sastanka, kazao da je sada preduvjet za nastavak dijaloga da Hrvatska prizna arbitražni sporazum kao važeći međunarodni ugovor, te da se na idućem sastanku, ako i kada do njega dođe, razgovara o suradnji dviju država na njegovoj provedbi.

Da je takav susret u bliskoj budućnosti malo vjerojatan, govore oštre izjave Cerarova suradnika, predsjednika parlamenta Milana Brgleza, koji je kazao da je Plenkovićevo ponašanje u UN-u bilo ismijavanje međunarodnog prava, zloupotreba govora u svjetskoj organizaciji, da Cerar i nije imao druge mogućnosti nego da sastanak otkaže i da  je jasno kako u atmosferi tako nastalog nepovjerenja s Hrvatskom o provedbi nije moguće govoriti, prenose slovenski mediji.

“Sada je loptica u sporu prebačena na hrvatski dio igrališta”, kazao je Brglez, član Stranke modernog centra (SMC) koju vodi premijer Cerar.

Mediji najavljuju da će se u nastaloj situaciji Cerar ponovno odlučiti da odnose s Hrvatskom i arbitražni spor stavi na dnevni red sastanka političkog vrha, neformalnog susreta na kojemu se obično traži politička homogenizacija oko najvažnijih nacionalnih pitanja, te da će istog dana na istu temu biti sazvan i parlamentarni odbor za vanjske poslove.

Predsjednik tog odbora, Jožef Horvat, zastupnik oporbenih kršćanskih demokrata iz Nove Slovenije (NSI), kakzao je u petak da ga je nastup hrvatskog premijera za govornicom UN-a jako zabrinuo.

Plenkovićeve poruke Sloveniji su po njegovim riječima kontradiktorne jer on s jedne strane ističe privrženost Hrvatske vladavini prava, a s druge strane ne priznaje arbitražnu presudu govoreći da je arbitražni postupak kontaminiran i tako se “sam postavlja u ulogu suca”, kazao je Horvat.

Stier: Potez Cerara pokazuje da Slovenija nije spremna za dijalog

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Austrija uskoro zabranjuje pokrivala za glavu

Objavljeno

na

Objavio

Od 1. listopada u Austriji na snagu stupa zakon kojim se zabranjuje nošenje pokrivala za lice u javnosti, a vlasti su odlučili o tome dodatno informirati svoje građane ali i strane državljane.

U poruci objavljenoj na stranicama policije piše kako zakon zabranjuje prekrivanje lica na način da ono više nije prepoznatljivo. Zabrana se odnosi na javna mjesta kao i na javne zgrade.

Onaj tko prekrši zakon bit će kažnjen sa 150 eura, a pokrivalo će se morati ukloniti na zahtjev, a onima koji odbiju otkriti lice prijeti privođenje.

Na svakom letku nalaze se poruke na njemačkom, engleskom, arapskom i turskom jeziku.

facebook komentari

Nastavi čitati