Milanović vs Marasović

6

Tijekom saborske rasprave o sastancima Europskog vijeća u 2014., kao tema za govornicom nametnula se i pobjeda HDZ-ove kandidatkinje na predsjedničkim izborima. HDZ-ov Dujomir Marasović, zanesen rezultatom Kolinde Grabar-Kitarović, komentirao je kako je Kolinda uspjela pridobiti i, inače crvenu, Rijeku. 

”Ovo je prvi put da je Istra i Rijeka dala vrh države, žena, kulturna, fina, govori jezike”, rekao je, među ostalim, Marasović.

Nezavisni Damir Kajin prihvatio je pohvale na račun Kolinde konstatiravši kako je u (njegovoj) Istri dobila 20 posto glasova, što je više od ijednog HDZ-ovog kandidata do sada.

”Želim joj uspjeh, i svima ostalima koji vode zemlju, jer njihov uspjeh je uspjeh cijele zemlje u cjelini”, rekao je Kajin.

Potom je za govornicu stao premijer Zoran Milanović, izjavivši:

”Kako je ono bilo kolega Marasović prije 11 godina, visok, zgodan, plavih očiju, govori puno jezika. Da, da, da. Pazite s tim’, komentirao je Milanović aludirajući na bivšeg premijera Sanadera. Usporedio je tako još jednom Kolindu Grabar-Kitarović s bivšim kolegom iz stranke osuđenim za korupciju. No ”problem” s ovakvom retorikom je u tome što Kolinda više nije u kampanji, već je sada formalno izabrana predsjednica svih hrvatskih građana.

Milanović u Saboru i o francima i dužničkom ropstvu

Premijer Milanović podnio je izvješće o sastancima Europskog vijeća u 2014. godini Saboru. Osvrnuo se na politiku Europske unije spram država članica, ali i na poteze koje je njegova Vlada povukla u dosadašnjem mandatu, pogotovo kada je riječ o gospodarstvu i krizi u kojoj se zemlja nalazi.

Milanović je istaknuo kako je izvješće važno budući da mnogi građani još uvijek ne znaju koliko je politika EU važna za njihov život. Europsko vijeće najviše je pažnje posvetilo pronalaženju rješenja koje trebaju dovesti do rasta BDP-a, gospodarskog rasta i novog zapošljavanja. Rekao je da su rezovi u proračunskoj potrošnji nužni ali da je riječ o uzaludnom poslu ako se ne ostvari povećanje BDP-a ili nova radna mjesta.

”Svi su napokon shvatili da je fiskalna odgovornost potrebna, ali da to naprosto nije dovoljan preduvjet za kreiranje novih radnih mjesta i za ekonomski rast. Nikako ne bih želio da se iz ovih moji riječi stekne dojam da je smanjivanje proračunskog manjka i javnog duga drugorazredna zadaća i naš manje važan posao. Nikako. Moja vlada uspjela je uostalom uštedama i racionalizacijom dovesti proračunski deficit u prošloj godini od 12 mlrd. i 800 milijuna kuna, što je za malo manje od tri milijarde kuna bolje od plana”, izjavio je premijer.

Ipak, Milanović smatra kako mjesta za dodatna rasterećenja još ima i naglašava da se ne treba bojati da će biti ugroženo funkcioniranje države ili mirovine, plać, prava hrvatskih branitelja, zdravstvena zaštita ili besplatno obrazovanje. Poručuje premijer kako će posao ekonomske stabilnosti obaviti u razumnom roku.

Milanović je naglasio kako će nastojati ustrojavati na principima društvene solidarnosti i pravde, bez obzira na sve otpore. ”To smo ovih dana pokazali u slučaju kredita u švicarskim francima i tu nećemo stati. Pripremamo i nove mjere koje će olakšati život desecima tisuća ljudi, i više od toga, koji su opterećeni kreditima i ne mogu ništa trošiti. Njihova situacija je tzv. dvostruka opasnost: i pad cijena nekretnina koje su kupili i uložili u svoj život, i rast rata”, kaže Milanović.

Premijer je naglasio kako treba djelovati u konačnici da se banke sačuvaju jer smo ih čuvali do sada, ali i da se ljudima omogući da počnu trošiti. “I nakon ovih poreznih izmjena, dodatno koju tisuću kuna da mogu trošiti. Bez toga pravog oporavka nema i to je naš ključni problem. Mogućnost ljudi koji imaju srednje prihode, srednje godine, da troše mimo toga, da svaki mjesec sve raspoloživo daju za otplatu kredita. To je samoubojstvo. Nikoga ne optužujem, ali ova vlada će to napraviti i to u manje od 90 dana”, rekao je Milanović.

facebook komentari

 • peppermintt

  Milanović što jest jest brz na jeziku, pravi ulični žargon-fakinski, maximala drzak i bezobrazan.

  Marasoviću je vrime odavna u mirovinu,al što nije iša do kraja i reka Milančetu da je taj s plavim očima Zokiju bio glavni mentor, on ga je i uveo u politiku i pozicije.

  jedno je sigura, naš Sabor je posta najoriđiđi humoristična emisija, nažalost oni za svoje laprdanje dižu masnu lovu !!!

  • Alan B’Stard

   Duje je legenda :)https://www.youtube.com/watch?v=8tDLpVB44fg

   • peppermintt

    smišan je ispao, zalijepio ga zoki načisto
    ali nije se duje snašao i vratiti mu lopticu za Sanadera

    • Ljuta Trava

     Sve i da je , taj dio bi sigurno ,,nezavisni,, mainstream mediji ,,slučajno,, zaboravili .

     • peppermintt

      bi, ali moraš priznat smišno je bilo, ma kako nitko nije volej zakucao milančetu

      nego znaš pade mi na pamet na što budu sličila sučeljavanja u izbornoj kampanji, između Zokija i Karamarka 😀

     • Ljuta Trava

      Kakva sučeljavanja , nisu parlamentarni izbori Personalni poput predsjedničkih .To bi eventualno bilo moguće da se kandidiraju u istoj izbornoj jedinici .U svakom slučaju Milanče bi bio puno glasniji ,ali bitno je i što se govori i tko govori .Milanovića je jako jednostavno izbaciti iz takta, a sve ostalo bi bilo na strani voditelja sučeljavanja koji bi mogao inzistirati na odgovoru na postavljeno pitanje a tu je Milanče komiran.