Milijan Brkić: Moje ambicije su da HDZ i dalje bude najjača politička snaga u Hrvatskoj

15

Nakon oporbenih stranaka, izborni dan i u vladajućem HDZ-u. Neizvjesnosti nema, jer je članstvo, birajući prvi put predsjednika po načelu ‘jedan član – jedan glas’ moglo zaokružiti samo jedno ime – starog, novog šefa stranke -Tomislava Karamarka.

[ad id=”93788″]

Karamarko je dao naznake što će mu biti prioriteti – nema ideologije, samo reforme i gospodarstvo. No, jasno je da stranku čeka svojevrsno preslagivanje – puno se zadnjih mjeseci govori da u HDZ-u postoje puno nezadovoljnih sadašnjim odnosima snaga u braku s Mostom.

O toj temi za Dnevnik Nove TV govorio je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić.

Nije tajna da postoje nesuglasice gospodina Karamarka s premijerom i Mostom. Hoće li HDZ ići na preslagivanje većine u parlamentu ili prijevremene izbore?

Ne bih koristio tako teške riječi ‘ne slažu se’. U svakoj suradnji u politici, u obitelji, postoje određeni nesporazumi, a tijekom otvorenog i iskrenog dijaloga, konstruktivnog, ti problemi se rješavaju. Svi nesporazumi koji postoje se rješavaju a ako postoje određena razmimoilaženja u stavovima u određenim pogledima, politikama unutar te suradnje s Mostom i premijerom koji je prvi među jednakima. I do sada su se rješavali ti problemi pa ne vidim razloga da neće biti ni ubuduće.

Činio se do sada – na štetu HDZ-a?

HDZ je najjača stranka u povijesti hrvatskog naroda. Dovoljno smo jaki, stabilni, dovoljno možemo trpjeti, ali postoje i određene granice dokle to možemo. HDZ je i dosada zbog viših, nacionalnih interesa koji su uvijek ispred stranačkih odstupao korak dva nazad. I Karamarko jedini od onih u povijesti, koliko znam koji je legitimni politički pobjednik odstupio od mjesta premijera, ustupio je svoje mjesto nestranačkom kandidatu zbog nacionalnih interesa. Tako da mislim da tu neće biti nikakvih problema.

Iz HNS-a kažu da su mu neki vaši partneri prihvatljivi, prije svega HSS, ali i HSLS. Je li HDZ-u prihvatljiv HNS s Ivanom Vrdoljakom na čelu?

Ima jedna narodna – šator pobjednika je uvijek pun, žele svi ući u šator pobjednika. Svi oni koji žele dobro hrvatskom narodu i Hrvatskoj državi. Svi oni koji se slažu s politikom i reformama koji smo mi sebi zacrtali u svom programu itekako su dobrodošle.

Je li vam prihvatljiv HNS?

Svi koji prihvaćaju reforme su dobrodošli, pa između ostalih i HNS.

Milan Bandić dao je Vladi rok od tri mjeseca – ili reforme ili preslagivanje. Ima li HDZ svoj krajnji rok da se počne konkretno raditi?

Već sam rekao da će HDZ trpjeti do određene granice, ali ne na uštrb kvalitete života i ne na uštrb provođenja programa. Već je narodu dosta.

Gdje je ta granica?

Stranačka tijela će odlučiti kada će biti ta granica. Nadam se da nikada nećemo doći do te granice, da ćemo se uštimati kao orkestar i da će to ići sve bolje i bolje, ali stranačka tijela će odlučiti u kojem trenutku. Ako to bude potrebno, ići ćemo u drugačijem smjeru.

Što je s Vijećem za suradnju – čini se da se dogodila politička eutanazija tog tijela?

Ne bih se složio s vama. Vijeće za suradnju je aktivno, djeluje. Kao što vam je poznato, tek je sad na protekloj sjednici Vlade donesena odluka o izmjeni uredbe o imenovanjima u nadzorni odbor i upravna vijeća, tako da će se sljedeći tjedan ponovno sastati Vijeće za suradnju. Do sada smo razgovarali o popunjavanju mjesta dužnosnika u Vladi i određenih zakonskih prijedloga. Nakon ove izmjene, otvorena su vrata za imenovanje u nadzorne odbore, raspisivanje natječaja za uprave javnih poduzeća..

Kada ćete o tome, kada će biti sastanak?

Bit će ovaj tjedan, vidjet ćemo u narednih par dana

Hoćete li se kandidirati na saboru stranke za Karamarkova zamjenika?

Moje ambicije su da HDZ i dalje bude najjača politička snaga u Hrvatskoj, a ja ću se u dogovoru s vodstvom stranke, ponašati onako kako ću najviše pridonijeti radu stranke, pa bio u drugom, petom, šestom, 16, redu, nebitno. Bitno je da stranka ide naprijed.

Želite li se kandidirati za Karamarkovog zamjenika?

To ćete vidjeti uskoro.

facebook komentari

 • kostresh

  oni koji zele dobro hrvatskoj izgleda ostaju za stalno u Savskoj. pod satorom…
  ipak sdp-ovci imaju vise “politickog” gaca. lupaju gluposti i ostaju zivi…
  cini mi se na iduce izbore ce izaci samo politicari i ostali papkari.
  narod bu ostal doma jer za UIO nesmiju radi civilnih zandara i/ili zandara u civilu.
  oso Tudjman oso i njegov HDZ, a vi povracate, hdz… ne ide bivsi drugari, labaviji ste od sdp…
  Zeljka Markic ima m*d*, nadam se i vremena. da se svi uvijerite kud pluta ovaj kockasti (meni najdrazi),
  camcic. za koji se to dom bore ovi, do jucer spremni, drugovi…

  • Sivooki

   ” …jer za UiO ne smiju radi civilnih žandara…”? Što znači to?

   • Ivanita

    Sivi, čitam sinoć Brkićev intervju u kojem on kaže da HDZ neće trpjeti nikakve ekstreme. Pitaju njega što kaže na prijedlog da se rehabilitira ‘za dom spremni’, a Brkić kaže da nije upoznat s tim i neka pitaju one koji to predlažu. Haha Brkić nije upoznat…baš kao što i Karamarko pojma nema da se potpisuje neka peticija u Saboru protiv Vesne Pusić. Što ti misliš na koga to Brkić pikira kad kaže da hdz neće tolerirati ekstreme, tko su ti ekstremi?

    • Sivooki

     U HDZ-u je premalo ekstrema za moj ukus.
     Glede toga što Brkić veli… pojma nema , ne znam jesu li ovi “gazde” malo zucnuli da se “smire” glede “svekolike ustašizacije društva”…
     Da ti pravo velim, umorilo me i podosta zgadilo mnogo toga. Treba mi bistra glava, a trenutno…

     • Ivanita

      Problem je u tome što ako nastavimo ovako beskičmeno i pokorničko-podanički kad god gazde zucnu zbog “ustašizacije” onda tomu nikad neće biti kraja. Jer i sam znaš da se kod nas ustašom proglašavaju svi koji ne misle kao ljevičari a upravo su ljevičari ti koji cinkaju vani i lažno optužuju i prave histeriju. To treba jednom za sva vremena presjeći.

     • Ivanita

      E da, s obzirom na najavu moguće “suradnje” i s notornim hns-om, bojim se ja da je Brkić mislio na one iste “ekstreme” na koje misli i hns.

     • Sivooki

      Sve ćemo vidjeti, ali ako idu s HNS-om, gube glasačko tijelo i vlast teško da mogu osvojiti u drugom mandatu, kad god ga bude.

     • Ivanita

      Da je hdz spreman na samouništenje zbog samo 4 god vlasti mi nije jasno. Ali ajde, njihov izbor…no ono što me boli jest na što bi RH ličila nakon 4 god vlasti s hns-om pa poslije toga još 4 god sdp-a+hns-a?! Bože nas sačuvaj, stvarno me strah. Jutros čitah Bandića kako govori o preslagivanju, sad čitam i smradove hns-ovske kako neće ići u Jasenovac i zahtijevaju uspostavu uvjeta koji će ponovno omogućiti zajedničku komemoraciju, a ono smeće Pusićka još jednom je takve bljuvotine izbacila da nisam mogla čitati već samo pogledom prijeđoh…a podržana za UN. A možeš se misliti na koga je s bljuvotinama pikirala i koji su to “uvjeti” za zajedničku komemoraciju. Kolinda ide u SAD. Kakve će naloge za izvršiti ona donijeti ostaje za vidjeti. U vijestima nove tv bilo i da je pozvala veleposlanike na Pantovčak…umjesto da ih pošalje kući jer se petljaju u naše unutrašnje stvari i pokušavaju ih oblikovati po svojoj volji, ajmo još jedan red opravdavanja pa ispričavanja pa klanjanja pa posipanja pepelom i odreknuća od naciustašoklerofašizma. Nama državom upravljaju mediji, nvo i stranci i to čak niži činovnici. A naši…pa ne zna čovjek tko je veći mlakonja i beskičmenjak. K’o što je netko na narod.hru rekao, mi nismo ni banana država već kora od banane.

     • Sivooki

      Ne smiješ biti tako pesimistična.
      Svi pametni ljudi vele da je potrebno s pouzdanjem gledati u budućnost i “projicirati” dobre stvari : Kolinda ih je pozvala da im natrlja uši. Odlazi u Jamerike da bi izvijestila o kampovima terorista u BiH i Zloveniji i kakvo bi nam naoružanje trebalo. I da su srblji prolupali.

     • vdanan

      U Jamerike likari imadu pouno dolari, bojs. More bit da in Kolinda svojin trepavican proizvede veliki propuh pa će njiovi likari imati puno posla i još više dolari.

     • Ivanita

      Nije ona njima natrljala uši, Sivi :(( Ili ako i jest, onda nije kako treba. Inače, nije je ni bilo na sastanku. A kako danas vidim, činovnički smradovi su nastavili u istom ritmu. Treba za primjer uzeti njihovog ‘vođu’ austrijskog veleposlanika i otpremit ga kući i tako dati do znanja da se to neće tolerirati. Ah, i njemu pridružiti i kolegu njemačkog veleposlanika uz poruku da ima više posla u svojoj domovini Njemačkoj, nego u RH,oko borbe za slobodu medija pa nek svoje vrijeme i dobru volju utroši u kritiziranju Merkelice i pomoć satiričaru kojemu prijeti 5god zatvora zbog uvrede Erdogana. Ali nemamo mi čovjeka s kičmom koji bi takvo što napravio, nemamo i nemamo! Pa sramota! Ma sve bih, sve poslala u Mađarsku i u zamjenu uzela samo jednoga Orbana. Ali ne bi ni Mađari htjeli prihvatiti naš otpad.

     • vdanan

      Kad se već bavimo opisivanjem jadnosti stanja u državi, čiji svi nositelji zajedno ne bi mogli skrpati poštenu kralježnicu, nadodat ću da je kora od banane mnogima donijela nesreću, koji su stali na nju. Ni hobotnica nema kralježnicu, ali lomi i jede one koji ju imaju.

   • kostresh

    oni drugi mos rec huskaci, jataci, seseljevci… seselja je samo huskac prema stavu haga. nije kriv sto je propagirao svoje ideje.
    tako i kojekakve vladine i nevladine komsije, nisu krivi ak netko zapali stand, pljusne kakvu staricu ili onog ki”je za hrvatsku pravicu…
    tumacite si kak vam volja sam nek je u pravcu za dom sveto

 • mijan

  Imamo pomirbu ! E moj Milijane ……

 • vdanan

  Gospodine Brkiću, sjetite se ovih nepogrješivih riječi:

  „Evo, ja vas šaljem kao ovce među vukove. Budite dakle mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi!“

  Vodstvo HDZ-a kaže da će se usredotočiti na gospodarske, a ne na ideoložke probleme u Hrvatskoj. Izkoristite to kad Vam neprijatelji hrvatskoga naroda postavljaju zamku u obliku „škakljivih“ ideoložkih pitanja. Naprimjer, možete ovako odgovoriti:„Ja se držim toga da se ni HDZ ni ova Vlada ne izcrpljuje na ideoložkim pitanjima. Sve što Vam mogu u tom smislu reći je da ja želim sve ono što hrvatski narod s pravom želi i što mu s pravom pripada kao i drugim slobodnim narodima u EU“. Evo, kada biste tako nekako odgovarali na pitanja od strane protuhrvatskih novinara, ne biste ništa pogriješili, ne bi Vam ništa mogli predbacivati, a uvijek biste poslali dobru i snažnu poruku.