Milijan Brkić: Predložit ću i osobno se zauzeti za obnovu inicijative za vraćanje obilježavanja Dana državnosti 30. svibnja

1

ČESTITAM VAM 30. SVIBNJA-DAN HRVATSKE DRŽAVNOSTI

30. svibnja je datum konstituiranja prvog Hrvatskog sabora nakon održavanja prvih višestranačkih i demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj, ali i datum koji za hrvatski narod i sve građane Republike Hrvatske znači puno više.

Jer, 30. svibnja 1990. predstavlja simbolično ROĐENJE nove demokratske i europske hrvatske države te je, kao takav do danas ostao zapamćen u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda.

Unatoč tome što je lijeva koalicija 2001. godine u cilju uvođenja tzv. novog smjera i provođenja agresivne detuđmanizacije, a onda i dekroatizacije (koja je rezultirala ukidanjem brojnih državotvornih simbola kao što su Oltar domovine na Medvedgradu, tjeranje Počasno -zaštitne bojne s Markovog trga i iz javnosti, izbacivanjem pridjeva državnog iz naziva Hrvatskog državnog sabora), svjesno ispremiješala i datume obilježavanja državnih blagdana čime je dovela do narušavanja nacionalnog identiteta – 30. svibnja ostao je povijesnim danom.

O povijesnom značaju 30. svibnja 1990. najbolje svjedoče riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izrečene u govoru nakon konstituiranja:
„Rezultati hrvatskih izbora koliko su znakoviti, toliko su i obvezujući. Slobodnom voljom naroda izraženom na najdemokratskiji način što ga poznaje suvremeni svijet: na neposrednim, tajnim, višestranačkim izborima zakonodavna je vlast (i pravo na određivanje izvršne vlasti) pripala stranci koja je na zastavama svoga programa najjasnije istaknula vjekovne težnje hrvatskoga naroda: DA BUDE SLOBODAN I SVOJ NA SVOME. Da u duhu općeprihvaćenih načela u suvremenu čovječanstvu ima nesputano pravo na nacionalnu samobitnost i neokrnjeno pravo na samoodređenje, koje podrazumijeva pravo na suverenu, samostalnu državu, te na odcjepljenje od drugih naroda i državnih tvorbi ili na udruživanje s drugima u skladu s njegovim životnim interesima.“

U svjetlu tih riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ali i u spomen svih žrtava Domovinskog rata, te u vjeri da je napokon sazrio trenutak da se postigne suglasje o ovom pitanju, vođeni idejom zajedništva i jedinstva hrvatskog naroda, predložit ću i osobno se zauzeti za obnovu inicijative za vraćanje obilježavanja Dana državnosti 30. svibnja, kao i povratka naziva Hrvatski državni sabor.

Isto tako, držim da je krajnje vrijeme i inicirat ću da se kao državni blagdan uvede i 18. studenoga, kada u čast nedužnih žrtava velikosrpske četničke agresije obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje 1991.

> 30. svibnja 1990. – konstituiran prvi hrvatski demokratski Sabor

facebook komentari

  • Dusko Besenic

    Brkiću,pokreni ti na predsjedništvu stranke,ili gdje god već,preispitivanje djelovanja Plenkovića,dali je u skladu sa osnovnom politikom HDZ-a ili je privatizirao stranku i vodi “svoju” politiku?!