Pratite nas

Milijun maraka za automobile!

Objavljeno

na

Naime, na putovanja su članovi Predsjedništva BiH i njihova pratnja u prošloj godini potrošili oko 593.000 KM, uglavnom u inozemstvo. Od tog iznosa, 266.000 KM potrošeno je na zrakoplovne karte, dok je smještaj izaslanstava Predsjedništva BiH u stranim zemljama građane koštao 161.384 KM. Uz to im je za dnevnice isplaćeno ukupno 117.407 KM. Predsjedništvo BiH prošle godine ukupno je potrošilo 7,8 milijuna KM, pokazao je revizorski izvještaj o poslovanju ove institucije za 2012. godinu, za koji je izrečeno mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta.

Od tog iznosa, piše Dnevni avaz, na plaće i naknade iz plaća za 88 zaposlenih potrošeno je oko 3.359.000 KM, dok je uposlenicima još isplaćeno oko 630.000 maraka na ime naknada troškova prijevoza, smještaja, odvojenog života, regresa.

Preostali iznos iz proračuna ove institucije utrošen je na javne nabavke, putovanja, kupovinu, održavanje i korištenje automobila, reprezentaciju, telefoniranje, na štu su revizori imali najviše primjedbi.

Naime, na putovanja su članovi Predsjedništva BiH i njihova pratnja u prošloj godini potrošili oko 593.000 KM, uglavnom u inozemstvo. Od tog iznosa, 266.000 KM potrošeno je na zrakoplovne karte, dok je smještaj izaslanstava Predsjedništva BiH u stranim zemljama građane koštao 161.384 KM. Uz to im je za dnevnice isplaćeno ukupno 117.407 KM.

Na telefoniranje je u Predsjedništvu BiH dato oko 200.000 KM, na što su revizori skrenuli pažnju da je riječ o nekontroliranom trošenju mimo utvrđenih pravilnika, a prošle godine su za potrebe Predsjedništva nabavljena motorna vozila u vrijednosti od 557.000 KM. Na gorivo i održavanje vozila potrošeno je više od 400.000 KM, što znači da su građane održavanje i korištenje voznog parka u toj instituciji koštali oko milijun maraka, navodi Avaz.

Predsjedništvo BiH prošle godine je na troškove reprezentacije potrošilo oko 151.000 KM. Kod pravdanja ovakvih troškova u određenim slučajevima data su uopćena obrazloženja poput „radni sastanak” ili „poslovna večera” bez dokaza o transparentnom korištenju sredstava.

dnevno.ba

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati