Pratite nas

Istaknuto

MILIVOJ LOKAS: NIKAD ISPRIČANE PRIČE – VRO „MASLENICA“- 1993.

Objavljeno

na

( Zbog povijesnog značaja i javnosti nepoznatih detalja veličanstvene VRO „Maslenica“ i požrtvovnosti „neznanih junaka“ 1. Bitnice, POTRD-a, UDARNE 4. gbr, u potpunosti ponavljamo priču iz 2016. )

NIKAD ISPRIČANE PRIČE – VRO „MASLENICA“ – 1993.

(nepoznatog nadnevka 1993. – skraćena epizoda jedne od bitaka za Kašić)

 

U jeku borbi, što napadnih djelovanja, a potom obrambenih, jedna mala brojem, ali velika srcem postrojba, 1. Bitnica POTRD-a, kao dio velike i slavne udarne 4. gbr u svojim svakodnevnim „poslovnim koncertima“, kojima usput rečeno ni Bečka filharmonija nije bila ravna po uigranosti i dužini „koncerata“ i bez stanki, dogodilo se i sljedeće.

Svakodnevni, tj. večernji „brifinzi“ svih zapovjednika POTRD-a na kojima sam redovno prisustvovao, jedan je bio „neobičan“ „nevjerojatan“; „upečatljiv“, „šokantan“, ……

Zapovjednik POTRD-a prenio je informacije s brifinga „višeg ranga“ tj. rekao je:“ Gospodo, situacija je sljedeća! Službe su prikupile podatke da je neprijatelj dovukao ogroman broj novih snaga što oklopnih što „svježe“ žive sile, što topništva za potporu i moramo se nositi s tim da sutradan očekujemo strahovit napad na koje naše snage neće moći adekvatno odgovoriti i izdržati te moramo biti spremni na povlačenje…….“ U tom trenutku sam ustao, prekinuo ga i glasno i jasno pred svima rekao: „ Ovo je 1993. godina, a ne 1991. ili 1992. kad smo se morali povlačiti! ODBIJAM bilo kakvo povlačenje i to mi NITKO ne može zapovjediti!“

Vojnički sam pozdravio nazočne, okrenuo se i demonstrativno napustio sastanak (brifing).
Istog trenutka sam oglasio: „ SVI NA POLOŽAJ!“
Nakon nekoliko minuta svi pripadnici 1. Bitnice POTRD-a 4.gbr su bili na svojim mjestima.

Svojstvenim, poznatim jasnim i glasnim stavom zapovjedio sam POSTROJ iza „cura“ i poredani baš po vojnički i „po špagu“ na : POZOR, NA MISTU ODMOR!

Nastavio sam istim jasnim tonom: „Gospodo, situacija je sljedeća“, tj. iznio sam informacije s kojima sam netom prije demonstrativno napustio „brifing“ i nastavio, „Ako netko smatra da na bilo koji način nije u stanju ili ne može podnijeti ono što nas sutra čeka, neka slobodno sad odustane i NITKO, ali baš NITKO ga neće ni osuditi ili „krivo“ pogledati, ali oni koji žele ostati uz mene moraju znati da je sutra biti il’ ne biti jer ja se NE POVLAČIM i moja je IZVRŠNA!“

Kratkotrajan ŠOK, nevjericu, žamor, negodovanje …. ubrzo je preuzeo PONOS, ČAST, …. NEMA POVLAČENJA!

Sačekao sam još kratko vrijeme jer nisam, priznajem, očekivao da baš nitko ne odustane svjestan posljedica još jednog Dana „D“.

(BOŽE mili, kako je časno bilo biti dio ovog časnog stroja u kojem su svi spremni boriti se i ‘mrijeti za jedinu nam Domovinu. BOŽE, HVALA TI! Dragi Bože daj nam snage da izvršimo svoju zadaću Tebi u čast u borbi protiv zla, a na ponos Domovine da jednog dana kad dođemo u Tvoju blizinu na nebeske poljane da nam milostiv budeš i sudiš prema našim zaslugama.)

Kad sam se ponovno uvjerio u snagu, odlučnost tih istih RATNIKA i njihovu spremnost žrtve za Domovinu, u koju nikad nisam ni na trenutak posumnjao, bio sam preponosan. Ni sam ne znam kako mi srce nije tad prepuklo od PONOSA, ČASTI, ….. ni kako sam suze uspio suzbiti, još glasnije sam zapovjedio: “ PRIPREMI SE ZA BLISKU BORBU!“

Znali smo što to znači te koje korake poduzeti u pripremi kao i da smo SPREMNI! (vadi TF i pripremi Pancirne).

Napustio sam PP i pod punom ratnom opremom otišao u Centar Veze. Zapovjedniku sam kazao da moramo odmah napraviti raspored kanala RUT-ova u slučaju ometanja. Zapovjednik mi je rekao: „Strateg, pa to možemo ovih dana.“, na što sam ga oštro „pogledao“ i samo kazao tihim glasom, „ ODMAH!“. Shvatio je situaciju i za nekoliko minuta svi kanali su bili „uštimani“ i raspored korištenja istih (šifrirano naravno)!(Hvala Vezi!)

Noć, nespokoj, priprema, izračuni, molitva, zora….

Osvanula je i ta zora, i taj još jedan u nizu Dana „D“,…sve po očekivanju…. najprije topnička paljba, naravno, žica pukla, ostali smo bez telefona, naravno i Motorole ometane, ostali smo i bez njih……..

Nije bilo puno vatre po nama, tek poneka tenkovska iz područja sela Drače, …. i poneki plotun tempirnih, ali visoko iznad glava tako da smo, Bogu dragom hvala, prošli „lišo“….
Kad smo vidjeli da nema telefona, Motorola, bilo je samo jedno jednostavno: „Anđelo- NADA!“

Anđelo ka’ ‘tica uskače u „NADU“ i veza svih veza je uspostavljena u roku nekoliko sekundi kao i zahtjevi za „prvom pomoći“!
Filharmonija je počela svoj koncert bez stanke, naravno!

Na PP ni „muha“ se nije čula niti smjela čuti osim zadaće i potvrde primitka iste.
Kanonada, zahtjevi, pomoć, …. Cilj 1, Cilj 2, Cilj 3, Cilj 4, Cilj 5, Cilj 6, Cilj 7, Cilj 8, ……..

DA, ali mi imamo „samo“ 4 „cure“!

Odolijevamo koliko možemo, Anđelo se odlično snalazi, sve je kao „po špagu“, ali cijevi se „spuštaju“!

Anđelo mi daje Cilj za gađanje ( Kašić), vičem: „Provjeri! Provjereno!“…… šutnja, nespokoj, bijes, snaga,……. ali i tuga da se srca cijepaju, no NEMA predaha!

Svi znamo što to znači i da se ovisno o brzini spuštanja cijevi bliži trenutak …. Onaj od večeri prije na koji smo SPREMNI!

Odolijevamo, (pokrivamo najveći dio bojišnice), kamion jedan stiže, prazni se, kamion drugi stiže, prazni se, seljani pomažu u istovarima, „radi se“, „radi se“, 4 cijevi 4 različita cilja istovremeno, korekcije bez Tablica gađanja ( radi se po „skoku daljinara“) (HVALA zapovjedniče Joso Marinović – 113. Šibenske brigade što si me „mučio“ tj. učio), (foto-memorija) karta „u očima“, …. Ludolfov broj „luduje“….. treći kamion dolazi………

PP postaje „mravinjak“, košnica puna „pčela radilica“, ali bez „zujanja“, bez i jedne suvišne riječi bez da sam to morao ikome kazati, svi smo znali „što je u igri“!

Radi se, radi, koncert Filharmonije 1. Bitnice POTRD-a Udarne 4. gbr traje već satima……cijevi su se prestale spuštati, sad slijedi „udri jače manijače“….

Anđelo se preznojava u „NADI“, ali radi kao sat… do jednog trenutka u poslijepodnevnim satima kad mi je viknuo „korekciju“: najprije 500 metara Istok, …. izvršeno sa „sumnjom“ , (     obično su korekcije bile od 20 – 100 metra) , a potom ŠOK!

Anđelo viče: „Isti cilj 1 000 metara istok“…. “Stani! Anđelo, tko vodi vatru, provjeri, to ne može tako“ ….Anđelo provjerava i ushićeno viče…: „Strateg, jeste isti cilj, ali sad je 1 500 metara Istok, „ganjamo“ im tenkoveeeeeeeeee………………………………..“

Mislim da nije potrebno opisati što se tad dogodilo na PP i u srcima bojovnika!

Naravno, nema predaha, to je tek početak i drugi ciljevi su pred nama…..odrađeno……
…završetak „koncerta“ tog nepoznatog dana kad smo „izgubili“ i (opet) vratili KAŠIĆ završio je oko 01:00 sati kad smo dobili i „službenu potvrdu“:

 KAŠIĆ je naš!

( HVALA HEROJIMA kojima smo imali čast biti ŠTITONOŠE!)

Taj dan kao i mnogi drugi obavijeni su velom tajni iz više razloga, a ponajviše jer ih nitko nije na prikladan način opisao ili nije znao neka sad zna!

S dovoljnim vremenskim odmakom smatrao sam za shodno objaviti ovaj skraćeni dio samo „jedne epizode“ u nizu zbog veličine VITEZOVA 1. Bitnice, POTRD-a, UDARNE 4.gbr i njihovom nemjerljivom doprinosu u stvaranju, obrani i oslobađanju RH!

Neka mi bude oprošteno što sam naglasio samo jedno ime, jednostavno sam morao zbog „uloge“ koju je odradio na čast njemu i svima nama!

Svi ostali „neimenovani“ VITEZOVI, neka se ne naljute jer to ne umanjuje njihovo JUNAŠTVO!

Ovim putem i na ovaj način želim reći:

HVALA VAM ČASNI VITEZOVI ŠTO STE MI UPOTPUNILI ŽIVOT!

HVALA VAM ŠTO STE TOG DANA UČINILI NEŠTO NEZABILJEŽENO U POVIJESTI RATOVANJA!

P.S.

Ako vam netko ikad kaže da nemate pravo biti ponosni ili slično, poznajete me dovoljno da sam škrt na riječima, IMATE! Nema tog generala, admirala ili vojnog analitičara koji može demantirati ili umanjiti vaš doprinos na ČAST svima vama i svih budućih generacija jer ste uistinu napravili nešto što nije zabilježeno u povijesti modernog ratovanja!

DA, vi ste ti koji ste bili odlučujući čimbenik obrane cjelokupne VRO „Maslenica“, pri tom ne umanjujući doprinos ni na kakav način bilo koji drugi PP ili postrojbu!

DA, izgubljeni su životi mnogih VITEZOVA, ali da nije bilo vas, izgubili bi nemjerljivo više!

Blagoslovio vas dobri BOG!

S poštovanjem VAŠ,

Milivoj Lokas – Strateg / Kamenjar.com

______________________

DA SE NE ZABORAVI!
__________________
HVALA VAM VITEZOVI SVJETLA!
__________________
Posvećeno 1. Bitnici POTRD-a UDARNE 4. GBR
__________________
Blagoslovio vas dobri Bog!
__________________
NA SPOMEN BRAĆI PO ORUŽJU KOJI POLOŽIŠE SVOJE ŽIVOTE NA OLTAR DOMOVINE!

http://kamenjar.com/nikad-ispricane-price-vro-maslenica-1993/

http://kamenjar.com/vro-miljevci-ili-miljevacka-oluja/

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Ukrcajte se na ‘Vlak slobode’: ‘Sjećamo se dana kada je 100.000 ljudi na Rivi pokazalo što je hrvatsko jedinstvo’

Objavljeno

na

Objavio

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom

“Vlak slobode” Split-Knin-Split, u spomen na istoimeni vlak koji je vozio na današnji dan 1995. od Zagreba do Splita i kojim je označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluje,” krenuo je u subotu sa splitskog Željezničkog kolodvora, organiziran na poticaj splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare.

Njime se želi očuvati memorija na događaj prije 22 godine kada je “Vlakom slobode” iz Zagreba u Split doputovao tadašnji hrvatski državni vrh na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske dr. Franjom Tuđmanom. Tada se na splitskoj Rivi okupilo više od 100 tisuća građana, podsjetio je gradonačelnik Krstulović Opara.

“Mi u Splitu smo jako ponosni na taj događaj i tadašnji doček ‘Vlaka slobode’ kojim je označeno hrvatsko nacionalno jedinstvo i kraj ‘Oluje’. U povijesti Splita i Republike Hrvatske ostat će sjećanje na tadašnji upit predsjednika Tuđmana okupljenima na splitskoj  Rivi – ‘što im još može obećati’, a oni su svi jednoglasno glasno odgovorili ‘Vukovar’, ‘Vukovar’ ” , naglasio je u izjavi novinarima splitski gradonačelnik.

Direktor HŽ Putnički prrijevoz Željko Ukić, koji se pridružio današnjem “Vlaku slobode” Split-Knin-Split, izjavio je kako su Hrvatske željeznice podržale prijedlog grada Splita za obilježavanje spomena na “Vlak slobode” koji je prije 22 godine  putem od Zagreba do Splita povezao do data razdijeljenu Hrvatsku zbog velikosrpske oružane agresije.

“‘Vlak slobode’ prije 22 godine važan je i za Hrvatske željeznice jer je njime povezan Zagreb i Split,” rekao je Ukić.

U današnjem “Vlaku slobode” su brojni uzvanici među kojima i župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban. Na putovanju do Knina ovaj vlak staje na mjesnim gradskim i općinskim željezničkim postajama gdje u njega ulaze gradonačelnici i načelnici mjesta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Istaknuto

25. kolovoza 1991. – početak bitke za Vukovar

Objavljeno

na

Objavio

Današnji dan 25.08.1991. smatra se početkom bitke za Vukovar. Borbe u gradu i oko grada, sa poginulim i ranjenim, vodile su se od svibnja 1991., ali tog dana grad je napadnut iz svih smjerova svim raspoloživim naoružanjem “JNA”, uključujući avione.

Naime tog dana “Jugoslavenska narodna armija” koja je sve vrijeme uoči napada glumila suzdržanost i neutralnost kao ” tampon zona sukobljenih strana” otvoreno se svrstala na stranu agresora u trenucima kad je bilo vidljivo da regularne hrvatske policijske snage polako preuzimaju nadmoć na terenu nad srpskim teroristima i paravojnim formacijama.

Vidjevši da bi se ratna sreća mogla okrenuti na hrvatsku stranu, “JNA” je sve svoje potencijale, naoružanje i kompletnu ratnu mašineriju stavila na raspolaganje paravojnim srpskim snagama i pridružila se u sveopćem napadu na Vukovar.

To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane “Jugoslavenske narodne armije”, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata.

Bitka je završena porazom Zbora narodne garde i jedinica MUP-a, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Grad je naposljetku potpuno uništen i okupiran 18. studenoga 1991.

Prema specijaliziranom elektroničkom portalu o Domovinskom ratu “Domovinski rat On Line”, ukupan broj stradalih boraca na hrvatskoj strani, gardista i policajaca, procjenjuje se na oko 2.500.
Oko 7.000 osoba, civila i vojnika, završilo je nakon pada grada u logorima u Srbiji. Poginulo je oko 1.000 civila, od čega 86 djece, od kojih je najmlađe imalo 6 mjeseci (Ivan Kljajić), koji je poginuo od krhotina srpske granate dok ga je otac Pavle Kljajić držao u rukama (ranjen u tom napadu, i on je uskoro umro).
Ranjeno je 2.500 osoba od čega su 570 ostali trajni invalidi. Bez jednog ili oba roditelja ostalo je 858 djece.
Još uvijek se traži gotovo 500 nestalih Vukovaraca.

Prema istom specijaliziranom elektroničkom portalu ukupan broj stradalih vojnika “JNA” i četničkih snaga na širem području Vukovara procjenjuje se do 8.000 poginulih, do 15.000 ranjenih te između 400-600 uništenih tenkova, oklopnih i transportnih vozila (JNA priznaje 110) , te oko 20 uništenih zrakoplova i helikoptera (“JNA” priznaje dva).

Za mnoge ratne zločine: ubojstva civila, mučenja i ubijanja, progone, etničko čišćenje, potpuno uništenje grada (tzv. famozno „prekomjerno granatiranje“), rušenje bolnice, kulturocid, logore u Srbiji i drugo još nitko nije odgovarao.

facebook komentari

Nastavi čitati