Milivoj Lokas: Preferencijalni glasovi su argumenti “ZA” i “PROTIV“

2
ilustracija Milivoj Lokas/Kamenjar

Toliko buke, svađa, netrpeljivosti na društvenim mrežama i u komentarima mnogih elektronskih  medija, iskrivljivanja istine i nametanje „istine“ zbog neimenovanja g. Zlatka Hasanbegovića na mjesto ministra kulture u Vladi RH odavno nije viđeno kao i žestoke „rasprave“ ZA i (ili) PROTIV.

Glavni argumenti „ZA“ imenovanje na mjesto ministra kulture izvlače se iz broja preferencijalnih glasova Izbornih lista i tu je kraj.

NE! Tu je početak jer baš ti preferencijalni glasovi su ujedno i argumenti „PROTIV“.

Idemo redom: Točno je da je g. Zlatko Hasanbegović dobio respektabilnih 11 898 preferencijalnih glasova, ali to ni u kom slučaju ne znači da netko s bilo kojim brojem glasova na Listi mora postati ministar jer Izbori za ministra u našem zakonodavstvu NE POSTOJI već Izbori za Sabor RH i to Mandataru, neovisno kojoj političkoj opciji pripadao, daje ekskluzivno pravo odabira kandidata za mjesto ministara ili ministrica.

 Za iste kandidate Mandatar – Premijer snosi „posljedice“ svog odabira, tj. pokude ili pohvale ovisno o uspješnosti tima koji je izabrao.

I sad dolazimo da istine koja će sigurno pogoditi sve one koji se „hvataju“ na tzv. preferencijalne glasove i ljutnju zbog čega netko jeste ili nije ministar.

Vratimo se malo u 2015. godinu. Parlamentarni Izbori prošle godine nam kažu da je g. Zlatko Hasanbegović „osvojio“ 879 preferencijalnih glasova i postao Ministar kulture, preskočivši pri tom 11 kandidata sa iste Liste koji su dobili veći broj glasova od njega.

Gdje je tu „pravednost“?

Gospodin i general pobjedničke HV „osvojio“ je na istim parlamentarnim Izborima 2015. u 10. IJ točno 37 329 glasova i NIJE postao Ministar obrane u Vladi RH!

Gdje je tu „pravednost“?

Kako slika uvijek govori više od riječi:

nijemijasnoZanimljivo je da 2015. godine nije ni približno bilo žestokih rasprava, „obrana“ kandidata za ministre, kad su bili u pitanju g. Zlatko Hasanbegović i g. Damir Krstičević.

Nije lako biti Mandatar – Premijer!

S koliko se nepotrebnih „potencijalnih problema“ mora suočiti, a uvijek je poznato da se još nije rodio tko je svakom ugodio.

Zbog svega navedenoga, moram napomenuti da očekujem izjavu za javnost g. Zlatka Hasanbegovića jer samo on može zaustaviti i riješiti „hajku“, žestoke rasprave na društvenim mrežama, prosvjede, ….

G. Zlatko Hasanbegović je „na potezu“!

(Napomena: Izuzetno cijenim g. Hasanbegovića i njegov rad i osobno bih želio da je g. Zlatko Hasanbegović ostao na mjestu Ministra kulture u Vladi RH, ali nije.
Telefonski poziv potpore dr. Zlatku Hasanbegoviću u Ministarstvo kulture upućen je i iz mog skromnog doma već po ustoličenju 13. Vlade RH, a što je provjerljivo i putem tele-operatera. 

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

facebook komentari

  • Lilith

    Ne ljutim se ja što Hasanbegović nije ministar, nego što Obuljen jeste! To je blem-pro!

  • Ivanita

    Vi hdz-ovci nemate ni stida ni obraza. Još bih ja nekako možda i imala razumijevanja da nismo sve ovo prošli sa Sanaderom i Kosor. No izgleda da uistinu ne postoji dovoljno duboko dno na koje možete pasti. I da, Zlatko Hasanbegović se nema što javljati radi zaustavljanja ičega. On je svoje rekao – zna se tko je on, zna se tko je Obuljen, zna se koja je odluka Plenkovića i da je ista legitimna i da je on prihvaća. Plenković je rekao da za svoje odluke on sam snosi odgovornost. I neka je snosi. I to je to. A ne sada kmečati i tražiti da drugi vrše sanaciju štete. Inače, Sanad.., ovaj, Plenković je u kampanji rekao da je on sklon tome da ljudi koji uđu u izvršnu vlast prvo dobiju mandat od birača pa bi mogao on sad objasniti zašto nakon izbora odjednom tomu nije sklon. Druga stvar, ovdje se uopće ne radi o Hasanbegoviću već o simbolu onog što je on postao u kampanji jugoantifa protiv njega i eliminaciji tog istog simbola da bi onda na njegovo mjesto došla – njegova sušta politička suprotnost, jugoantifa. Ono što Hasanbegović MORA jest svaki put kad Pupovčevo suho zlato i hdz budu radili na štetu RH, a toga će nažalost biti na tone, otkazati stranačku poslušnost i pokornost i jasno, glasno i u srž to kritizirati i raskrinkati pred hrvatskom javnošću s obzirom da će potezi Pupovčeva suhog zlata imati potporu i laude od strane antifinih medija.