Miljenko Stojić: Naizgled

26

Svaka veljača duboko odjekne u srcima Hrvata, posebno onih što nastanjavaju Herceg Bosnu.

Komunisti su 1945. u tom vremenu nemilosrdno gazili njezinim ozemljem. Govorili su da tjeraju mrskog neprijatelja. I punili usput nebrojene jame tjelesima onih koje su imali na svojim popisima. A njih su sastavljali njihovi ilegalci i pristaše na tom istom ozemlju.

pobijeni franjevciBila je to ulaznica za kasniji povlašteni položaj u društvu. Jer oni su doprinijeli da svane zora slobode. I uspostavio se krug poslušnika gospodara iz sjene, tamo preko mrkih brda i granica. Devedesete godine prošloga stoljeća pomrsiše račune, jer dečki u tenisicama i s krunicom oko vrata nisu vodili visoku politiku. Oni su se tukli za slobodu i osvojili je. Pa su onda oni iz sjene htjeli da ju izgube. Proglasili su ih zločincima, lovili kao zečeve, huškali medije na njih. Ali izdržaše dečki i to te ovih dana njihov sud morade potvrditi da su ih napali velikosrbi i JNA, da je bilo genocidnih radnji, tako rekoše, nad njima, da je… Nismo bili zadovoljni svime, ali imamo slobodu. Nije to sloboda »naizgled« kako smo je imali u komunizmu, sad je ona prava. Bitka za nju trajat će i dalje, zapravo nemoguće je da ikada prestane. Zlo je uvijek bilo i bit će protiv dobra. Zbog toga radujmo se slobodi i njome krčimo svoje puteve kroz šumu svakodnevnih i običnih i političkih odnosa.

     Ne počinjem ovaj tekst ovako zbog ushićenja glede ustoličenja ovih dana hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Ushićenje bi tek trebalo doći, ako Bog da, na kraju njezina vladanja. Nadajmo se tamo negdje za deset godina. Njezin nastup trenutno je obećavajući. Donosi dah onih slavnih devedesetih godina prošloga stoljeća, s Franjom Tuđmanom na čelu. I oni koji su joj naklonjeni i oni koji su joj protivnici obično ovih dana govore što zapravo od nje očekuju. Meni se nekako ne da. Ako je zaronila u spomenuti duh, znat će što joj je činiti. A mi joj pomozimo. Nemojmo biti gledatelji po strani, već zasučimo rukave. Ucijepimo u svoj okoliš slobodu slobodu koju smo, unatoč svemu, uspjeli zagrabiti. I molimo se da naša predsjednica imadne prosvijetljen um, ali ne bilo čime, nego Duhom Svetim. Kaže da je katolkinja, nemamo razloga ne vjerovati joj, pa će ona to razumjeti. Ali najprije neka joj je s Božjim blagoslovom na ustoličenju. Kako mediji trenutno javljaju, ne će uobičajeno biti nekih zvučnih imena iz političkog života. Uglavnom okolne države, što sve pomalo zaudara na »region« i te smicalice. Tuđman nije imao ni tu »čast«. Svima su zabranili da mu dođu, usudio se na to samo Mađar Viktor Orbán. Takva je politika. Uvijek ima neka ručica koja sve nadzire. Ali nismo mi tako poslušni, da bismo joj se poklonili. Neuništivi duh slobode gori neprestano u nama.

     Slobodu sam gledao i ovih dana u očima vjernika pristiglih na »V. dane pobijenih hercegovačkih franjevaca«. Prostrana samostanska crkva na Širokom Brijegu kroz 4 je dana bila neprestano puna. Propovijedali su najprije franjevački provincijali iz Splita, Sarajeva i Mostara, a onda biskup Bogović. Stigla kršna Lika. Njihove krajeve u veljači 1945. opustošili su razgoropađeni komunisti. Mislili su im dati novo lice. I bilo ga je naizgled. Ali ispod njega je tinjala želja za narodnim i vjerskim preporodom, želja da se bude svoj na svome. Nažalost ima nekih među nama koji sve još ne razumiju. Iščitavao sam to i kroz predstavljanje događaja sa Širokog Brijega ovih dana. Jedni su to činili onako kako je bilo, u skladu sa svojim znanjem, drugi što su mogli škrtije. Očito peta kolona, uporabimo ovaj komunistima drag izraz, nastoji djelovati. Poluistinama, lažima, mic po mic. Način je to tzv. Kukuriku koalicije. Čitam da su se odjedanput sjetili Veljka Marića u srbijanskoj tamnici. Nakon pustih godina, Bože moj. Da, izbori su pred vratima pa nije zgorega zbuniti malo te branitelje, navlačiti ih na svoju stranu nadajući se neredu među njima. Znam da ne će nasjesti na takve smicalice. Previše su zla učinili hrvatskoj državi da bi im se opet poklonilo povjerenje. Vrijeme je za odlazak, vrijeme za hrvatsko proljeće, ali ne onakvo kao kod Arapa. Hrvatska država treba biti stvarnost koja će donositi dobro nama i našim susjedima.

     Papa Franjo ovih dana pokaza kako je to biti dobrim susjedom. Posjetio je siromašno rimsko predgrađe. Naizgled se ništa nije promijenilo, ali itekako jest. Ljudi u tom predgrađu osjetili su se ljudskijima, zorno im je pokazano da ipak netko misli na njih. Zaključimo, ne pripada on onima koji ovih dana određuju tko će od bajnih političkih veličina doći ili ne na ustoličenje naše predsjednice, već onima koji nose Boga u svome srcu. A onda ne možeš mirno prolaziti pokraj nekoga tko pati ili se bogatiti na njegovoj patnji. Nažalost živimo u okružju koje to ne priznaje i ne želi razumjeti. Zbog toga je papin posjet dotičnima iznenadan, neočekivan. Ma nemojte! Što bi mu kao papi trebala biti zadaća?! Da skuplja bezvezne slike tzv. suvremene umjetnosti dajući za njih basnoslovno bogatstvo ili da pametuje o novim ljudskim pravima? Takve je Isus nekada tjerao bičem po hramu. Razmislimo o tome i izvucimo zaključke. Bit će to mala priprava za sljedeći lipanj kada nam ovaj papa dolazi u posjet, u Sarajevo gdje nas još ima. Neki se gorko šale pa govore kome će papa doći ako ne nama. Predovoljno smo siromašni da bi nas mimoišao. Ipak, što god se zbilo tih dana, ne će nas pobijediti. Mislim, naravno, na rukice koje upravljaju ISIL-om i sličnim pokretima. Hoće li odlučiti naškoditi papi, hoće li domaći mutikaše pokušati tih dana nešto učiniti? Kad je dolazio Ivan Pavao II. kažu da su dotični postavljali bombe da bi ih kasnije sami otkrili i tako stekli povjerenje u određenim krugovima. Veliki su dani pred nama, kako god okrenemo. Dočekajmo ih spremni.

     Kad na hrvatsku vladarsku stolicu zasjednu Stjepan Mesić, jedna od prvih stvari koju učini bi da posmica generale hrvatske pobjedničke vojske. Nastavi tako i kasnije te njegovi vladarski dani bijahu mali, iako i on i njegovi pristaše učiniše sve da naizgled budu velikima. Ali ne može se naprijed napadajući svoje. Američka politika, kakva je da je, nešto takvo nikada ne bi učinila. Ona svoju vojsku čuva. Njima je ona svetinja, kao i drugima po svijetu. Međutim, kad si sluga to jednostavno ne možeš razumjeti. Ustoličenje nove predsjednice trebalo bi pokazati da na hrvatskom nebu počinje prestajati to »naizgled«. Stari smo ponosan narod. Imamo svoju vjeru, imamo svoje ozemlje. Dičimo se njima i hrabro idimo naprijed. S ovakvim mislima ući ćemo na to ustoličenje, a život će pokazati koliko se od svega prelilo u stvarnost.

Miljenko Stojić

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • frano pjanic

  MILJENKO STOJIĆ, GOVORI O ZLOČINIMA NAD FRATRIMA IZ ŠIROKOG BRIJEGA. MAŠALA!!

  OVAJ ZATUCANI ,ŠIROKOBRIJEŠKI FRATAR ,STOJIĆ,OPET
  PJEVA GANGE I RERE UZ GUSLE NA JEDNU ŽICU.

  OPET SE ISPREDAJU
  PRIČE O
  KOMUNISTIČKIM ZLOČINIMA PROTIV KATOLIČKE
  BLAŽENE CRKVE ,A POSEBNO ŠIROKOBRIJEŠKE ,KRVOLOČNO-ZLOČINAČKE EPARHIJE, A CIJELA POVIJEST POSTAJANJA
  I BIVSTVOVANJA ,KATOLIČKE ZČLOČINAČKE CRKVE JE PROTKANA KRVLJU, LEŠEVIMA ,PLJAČKOM I
  ZLOČINIMA PROTIV ČOVJEČNOSTI ,DA SU RIJEKE
  KRVI PROTJEICALE KUDA SU KRIŽARI ,VOJNICI KRVOLOCNE CRKVE, PROLAZILI. ALI NAŠ STOJIĆ, KRIŽARSKA SPODOBA
  , KAO I SVI ZATUCANI FRATRI ,VOJNICI ZLOČINAČKE CRKVE, UVJEK SU SPREMNI NA NAJKRVOLOČNIJE POHODE PROTIV DRUGIH
  I DRUGAČIJIH , JER ONI NISU MISLEĆA BIĆA
  ,ONI SU BIĆA NA STUPNJU NESRETNE SVIJESTI , JER
  NIKDA NISU SA SOBOM NI KOD
  SEBE,TVRDI VELIKI FILOZOF HEGEL.ONI SU UVJEK ONOSTRANA BIĆA I NJIMA JE
  SVOJSTVENO DA NJIHOV RAZUM NOGAMA GAZI KORIJENE LJUDSKE HUMANOSTI.

  ZATO DJELOVANJE DANAŠNJE CRKVE JE ONO ISTO ,ZLOČINAČKO,
  PLJAČKAŠKO,KRVOLOČNO, KASTINSKO-ZGRTAČKO, I UVJEK TRAŽI OD SVOJIH SLJEDBENIKA
  ,POKORNOST , PONIZNOST , POSLUŠNOST I
  APSOLUTNO VJEROVANJE U LAŽNE MITOVE
  KOJE JE TA ZLOČINAČKA CRKVA NAREDAL PO SVIM NASELJIMA KAKO BI OPOMINJALI ŽIVUĆE SLJEDBENIKE NA ONO
  N AJPOSLUŠNIJE ,VJEROVANJE SVOJOJ CRKVI.

  A PRAVA ISTINA ,ŠTO SE TIČE STOJIĆEVIH DAVORIJA JE DA JE
  HERCEGOVAČKI KATOLIK POTOMAK SVOJIH
  HAJDUČKIH PREDAKA KOJI NIKDA NISU
  IMALI SVOJ ,NI INDIVIDUALNI NI DRUŠTVENI IDENTITE,JER SU VJEČITO ,OD SVOJIH
  DOSELJENAJ NA TO POSKOČKO-DINARSDKA RASPUČA
  SLUŽILI KRŠĆANSKOJ, ZAPADNOJ CRKVI
  KAO TERORISTI ,PLJAČKLAŠI I UBOJICE,
  KOJI SU PRVO SLUŽILI MLETAČKE DUŽDEVE ,A POSLIJE SVE EVROPSKE DINASTIJE , KAO ASKERI I UBOJEICE ,SPREMNI
  U SVOJOJ SLUŽBI NA NAJNELJUDSKIJE POSTUPKE KAKO BI DOKAZALI APSOLUTNU
  POSLUŠNOST SVOJIM GOSPODARIMA.

  TAKO O NJIMA ,IZ TIH NEDAVNIH VREMENA, OSTAJE ZAPIS U JEDNOJ
  CRKVI GRADA JENE KOJA GALSI: SAČUVAJ NAS BOŽE KUGE ,GLADI ,RATA I HRVATA. A O
  NJIHOVIM TERORISTIČKO-PLJAČKAŠKIM
  UPADIMA U BOSNU ,GDJE SU NAJVIŠE STRADAVALI HRVATI KAO KMETOVI OSMANSKOG CARSTVA, BOSNASKI
  KNJIŽEVNIK I POVIJESNIČAR IVAN LOVRENOVIĆ JE
  OPŠIRNO O TOME N APISAO CIJELU
  KNJIGU ,POD NASLOVOM =BOSANSKI HRVATI=.

  A O SKORAŠNJOJ POVIJESTI DJELOVANJA ZLOČINAČKE CRKVE U
  HRVATA , A POSEBNO ONIH TRIBALNIH-DINARSKIH ANTROPIDA , IZ HERCEG –POSKOČIJE,
  IZ ŠIROKOG BRIJEGA,ZNA SVAKO DIJETE DA SU TA PLEMENA ZATUCANI KATOLICI I UVJEK
  U SLUŽBI TUĐINA ,ALI NIKDA SE NISU
  ODREKLI SVOJE ZLOČINAČKE N ARAVI DA U SVOM DJELOVANJU BILOKJEG KARAKTERA
  PROIZVODE ZLOČINE PROTIV ČOVJEČNOSTI.

  KAKO U UVODU REKOH
  ,UVJEK SU SLUŽILI SVE EVROPSKE
  DINASTIJE KAO ASKERI ILI
  QUISLNINZI ,ALI UVJEK NA SLUŽBI ZAPADNE KATOLIČKE PROVENIJENCIJE.TO JE KOD
  NJIH NAČIN ŽIVLJENJA I POIMANJA
  ŽIVLJENJA U SLUŽBI KATIOLIČKE CRKVE.

  I NEDAVNI II SVJETSKI RAT IH JE DOSLOVNO PREDICIRAO KAO KRIŽARE ,TERORISTE ,PLJAČKAŠE I UBOJICE,
  UVJEK SPREMNI NA N AJZLOČINAČKIJE ČINE.

  TAKO SU U SLUŽBI
  VATIKANA I HITLERA NA OVIM PROSTORIMA ,POD ZAPOVJEDNIŠTVOM SVOJE CRKVE I
  CRKVEBNOG EGZARHA ,STEPICA, ORGANIZIRALI, HOLOKAUST-DRŽAVU, I BILI PRAVI POSLUŠNICI III –ĆEG REICHA ZBOG ČEGA SU MNOGI ,1945 GODINE ,ZAVRŠILI U
  CRNOJ RUPI A MNOGI SU SE PRIKRILI I DJELOVALI PO ZAPADNOJ EVROPI DOK NISU OPET,
  POD KOMNDOM SVOJE ZLOČINAKE CRKVE,
  ORGANIZIRALI KRVOLOČNI VJERSKI RAT
  U HRVATSKOJ PA SU ,DO JUČER ORGABNIZIRANU I DOBRO UREĐENU
  SAMOUPRAVNU HRVATSKU ,DEVASTIRATLI , NAPRAVILI ZLOČINE ,OPLJČKALI JU A NAROD PODIJELILI NA ONE NAŠE I NJIOHOVE
  KOJI SU MORALI NESTATI.

  I
  GLE PARADOKSA ,UMJESTO DA NAJVEĆI DIO HRVATSKOG ŽIVLJA ,UČESNICI U
  NARODO-OSLBODILAČKOM RATU ,UPRAVO PROTIV TIH KATOLIČKIH IDIOTA ,DEMONSTRIRA
  STRATIŠTA ,LOGORE I MASOVNA GROBIŠTA KAO
  OBILJEŽJE ZLOČINAČKOG DUHA CRKVE U HRVATA ,ONI NAMA ,U SPODBI STOJIĆA,
  PRIKAZUJU ONA MJESTA NA KOJMA SU POKOPANI
  ZLOČINAČKI FRATRI ,KRVOLOCI IZ ŠURMANACA ,KOJE
  IH JE CIVILIZACIJSKI SUD ONOG
  VREMENA OSUDIO NA KAZNU ZASLUŽENU
  NJIHOVIM ČINIMA

  • Alan B’Stard

   Franc ti ko da si pjan?! Šta napisa?
   Počeo si s uvredama, nisi ponudio niti jedan argument! Ne predviđam ti slavnu sudbinu ovdje!

   • Lilith

    Neka ga ostave kao primjer s kim imamo posla!? E odavno ovakvu budalu ne sretoh

    • frano pjanic

     SVE KRVOLOČNI DINARSKO-TRIBALNO-HAJDUČKI ANAONIMCI SE JAVBLJEJU.SVI PODVIJENOG REPA ,ALI OPPASNI ,JER SVAKI ČAS MOGU POTEGNITI ,SADA NE VIŠE SRBOSJEK IZ POJASA ,NEKG HRVATOSJEK,JER TE SPODBE NISU HRVATI NEGO ALTAJSKO-MONGOLSKI HIBRIDIZIRANI KATOLICI ,POSKOČKI HRVATI IZ TUĐMANOVE NAHIJE.

     • EMINƎM

      ;( izostanak oralne higijene vidljiv je već kod tvog prvog slova

    • Alan B’Stard

     Bit će mu od kučibake ujutro! 😀 A ja bi volio da ga @otporaš vidi 🙂

     • Karanfilov

      xexexe… po guzi 😀

    • Velebit

     Zanimljiv psihoprofil imaju takozvani hrvatski Srbi, ma sto da taj glupi naziv znacio.
     – kazes im da su Srbi oni se bune jer brojis krvna zrnca. Ocito oni imaju drugaciju krvnu strukturu pa treba brojat zrnca.
     – kazes da su hrvatski pravoslavci i tek tada cujes riganje o svom nacionalizmu
     – kazes da su Jugoslaveni, oni tvrde da je ta vrsta majmuna izumrla u evolucijskom skoku prije 20 godina.

     Ako im kazes da su cetnici tad se ne bune oni nego proracunski paraziti za zastitu govora bratstva i jedinstva.

     Kako god da okrenes njima nikako udovoljit.
     Mozda je vrijeme da im javno i nedvosmisleno kazemo da nas boli ona stvar sta oni misle?

   • frano pjanic

    POŠTOVANI ALANE -BASTARDNI -FORD ,NISI MI TI NIŠTA PROTUARGUMENTIRANO PODLOŽIO, ALI SI ONAKO ,KATOLIČKI,POSKOČKO-TUĐAMANOVSKO-STEPINČEVSKI ,POSPRDNO ZAMJERIO I PROREKAO MI ,MOŽDA DOBIJEM I PO GLAVI ZA TAKVO PISANJE. JA ZA SVOJE PISANJE IMAM ARGUMENTE ,A TI SE NE SMIJEŠ, KAO DINARSKA SPODOBA ,NI PREDICIRATI U SVOM RODNOM IDENTITETU.-PREMA TOME TI SI ANONIMNI GOVNAR.

    • Alan B’Stard

     Haha! Genijalno francek! Možeš ti i bolje! Iz tebe progovara bijes i životinjska narav, a nu kako smo mi fini!
     Nema više iživljavanja nad Hrvatima znanim i neznanim! Odbrojani su vam dani! Obolište od crne smrti

    • Karanfilov

     Ša ti je ba, šo si nehurozan!? Jel’ ti se to više ne diže pa ti svi krivi!? ‘bem mu miša, ta nije smak svijeta. Selamčić jedan mehki.

    • Zagreb

     Vrijeme ti je da umreš i nestaneš sa lica hrvatske zemlje “anonimni govnaru.”

    • Ante M.

     Sve možeš spojiti ali Poskok i ktoličanstvo zasigurno ne.
     Pa i ptice na grani znaju da je Poskok Srpski portal.

   • EMINƎM

    Caps Lock – crvenilom um blokiran.

    • frano pjanic

     EMINE ,KUGO NEUKA ,JEL’ ‘TI ZNAŠ ŠTA SU TO SLOVA MAJUSKOLO.KLIPANE.????

  • Zagreb

   Sigurno si sudjelovao u pokoljima katoličkih svećenika i Hrvata “anonimni govnaru.”
   Ruka zemaljske pravde te još nije stigla ali ruka Božje Pravde će te stići. U to možeš biti siguran
   “anonimni govnaru.”

   • Lilith

    Sigurno je neki ORJUNAs

    • Zagreb

     Crveni ORJUNAŠ. Titoista. Zločinac.

    • Herceg-Bosna

     lijo što ne mogu pisat komentare

     • Lilith

      Koliko znam da je samo Crveni Orjunaš uklonjen! Pošten svit može slobodno što ga je volja 🙂

     • Herceg-Bosna

      ma sve je uredu, šteka mi net,,,,

    • Herceg-Bosna

     kako sad ovo,,,oslobodi bože

     • Lilith

      Šta ti kažeš za franca?

     • Herceg-Bosna

      koda ga je pravio tito ili yusuf,,

   • frano pjanic

    KATOLIČKE SVEČENIKE NIJE NITKO KLAO ,NEGO SU ONUI KLALI PA SU ZATO ZAVRŠILI U CRNOJ RUPI.JEL’ JASNO???

    • Zagreb

     Moglo bi se dogoditi, vrlo brzo, da ti završiš u crnoj rupi “anonimni govnaru”!