Connect with us

Kolumne

Miljenko Stojić: Pripadnost

Published

on

Papa Pavao VI. postade svetim. Nekada sam kao dijete dospio kod njega na audijenciju, kasnije sam čitao iseljenički tisak koji ga je kudio zbog Titova posjeta, a sada zauzetije promatram njegov život. Po svemu sudeći bio je zanimljiva ličnost. Djelovao je u teškim vremenima i nije se dao pobijediti. Susrećući zločince shvaćao je to kao posao, a ne kao prihvaćanje njihova nauka.

Kamo sreće da su se i drugi tako ponašali. Nažalost nisu.

[dropcap font=”0″]N[/dropcap]e mislim tu samo na komunističke agente Perkovića i Mustača kojima su počeli suditi u Münchenu, mislim tu poglavito na tisuće nas koji smo živjeli u zlokobna komunistička vremena i na tisuće nas koji smo se rodili poslije, ali nam ta vremena nekako ugodno mirišu. Da ne bi. Zna to i Milan Bandić što ga uhvatiše ovih dana. Prije toga nastojao je biti i lijevo i desno, ali kad bi se podvukla crta onda bi ga se ipak vidjelo na lijevoj strani. Dokazao je to i onim glasovitim nošenjem Titova lika na suvratku kaputa, u društvu negdašnjeg, žali Bože, hrvatskog predsjednika Stipe Mesića, u društvu ishlapjelih komunističkih boraca koji bi vjerojatno imali što reći da ih malo propita koji sud, ali takvoga suda u Hrvatskoj do danas nema. Valjda će biti kada današnja oporba pobijedi na predsjedničkim i izborima za Hrvatski, nekada državni, sabor, trenutni neokomunisti rekli bi parlament. Što će dotle biti s Bandićem, vidjet ćemo. Crveno društvo ne će ga pustiti tek tako lako.

papatito4453Ne vrludaju baš svi u ovome današnjem nemirnom svijetu u kojemu se toliko govori o miru i ljudskim pravima, a njih je sve manje. Visoki sud u Lahoreu, u Pakistanu, potvrdio je smrtnu kaznu Asii Bibi, kršćanki u islamskom moru. Mediji u našem narodu, a i inozemni, nisu se pretrgli da to objave. Osuđena je po zakonu o blasfemiji. Njezinom Bogu Isusu Kristu rugale se muslimanke, govorile joj da se klanja mrtvu čovjeku, na što im je ona uzvratila da vjeruje u Krista koji je umro za naše grijehe i uskrsnuo te ih priupitala što je njihov prorok Muhamed učinio za spas svijeta. I to je bilo to. Zaslužila je smrt. Nakon što ju je sudac osudio na tu kaznu, došao je u njezinu ćeliju i predložio joj ukinuće kazne samo ako prijeđe na islam. Odgovorila mu je da će radije umrijeti kao kršćanka nego iz tamnice izići kao muslimanka. Sad je, dakle, tu gdje jest. Luda? Uzor? Što mislimo o tome? Amnesty International izgleda misli da je ono prvo. Dok tzv. Islamska država na sve strane sije strah i smrt, oni se rastrubili o homofobiji. Zacijelo se njihovi kršćanski utemeljitelji okreću u grobu, kao i utemeljitelji današnje Europske unije zbog njezina različitog skandaloznog ponašanja. Kršćani nestaju na Bliskom istoku, oni se prepiru oko nečijih spolnih usmjerenja. Ogavno, kao što je ogavno gledati polagano umiranje kurdskog grada Kobanea. Nije da ljubim crvenu zvijezdu petokraku koju neki vole na svojim kapama, poput današnjeg hrvatskog predsjednika Josipovića. Međutim, sve mi više sliči na Vukovar, iako su izgleda, zahvaljujući hrabrom kurdskom otporu, u igru ušli jači igrači pa bi se taj grad mogao spasiti od okrutne Islamske države.

Asia-Bibi-e1289643278455Kad govorimo o Islamskoj državi, zna li itko kako je nastala, odakle potječe? Meni to izgleda nešto slično kao s ebolom. Nitko ništa navodno ne zna, a ona se zahuktava i svakim danom kosi sve više. Jedino se nekako nadovezuju jedno na drugo. Plamti Bliski istok, plamti Afrika, područja određena da im se broj pučanstva smanji i da se uspostave nova strateška prijateljstva. Naša Mirela Holy, predsjednica ORAH-a koji navodno začudno raste, vjerojatno bi zagugutala da je nužno promijeniti svijest unutar društva. Tu mudrost stekla je promatrajući zelenilo oko sebe, a ne razmišljajući o Bogu i o onostranom svijetu. Dotle članci razbacani po internetu, da ne spominjemo knjige razasute po knjižnicama, kažu da taj njezin zeleni pokret nasta u onim vrućim 68.-aškim godinama kada su neke zakulisne sile nastojale da se svijet raspojasa što više. I tako dođosmo do današnjega roda, nesta muškog i ženskog, nasta… Rekli smo, raspojasanost. Nije onda čudno da sud na Floridi odluči kako će sotonizam biti obvezni predmet u školi. Djeca će učiti klanjati se vragu. Tko šljivi roditelje i njihova prava. Oni neka dršću što će biti na Wall Streetu. Mediji prošlih dana stidljivo izvijestiše da je svijet pred vratima nove recesije. Dotični ne rekoše ništa o gazdama s tog Wall Streeta. O njima nešto rekoše neki drugi. Povezaše ih sa sotonizmom, magijom, masonstvom, tajnim društvima. Što je sve istina teško je reći, ali da stvari ne idu kako treba nije teško spoznati.

Vruće bi prošlih dana i u Crkvi. Održavala se treća izvanredna biskupska sinoda. Mediji koji inače vole napadati Crkvu u sve se umiješaše. Počeše je pozdravljati. Navijestiše da bi se moglo dogoditi da dopusti pričest rastavljenima i ponovo oženjenima te da počinje priznavati istospolne zajednice. Na kraju od toga ne bi ništa. Crkva ostade vjerna svetopisamskom nauku i svojoj tradiciji. Neuspjeh je razbjesnio kardinala Waltera Kaspera pa je u jednom interviewu rasistički napao afričke biskupe. Kad je sve izbilo na javu, zanijekao je taj interview, ali je novinar audio snimku stavio na Internet kako bi se svatko sam uvjerio. Da su ti afrički biskupi glasovali drukčije, slavio bi Kasper, slavio bi gay lobi, slavili bi razni drugi što se vole miješati u poslove Crkve, ali ne vole miješanje u svoje poslove. Međutim, što se može kad ti afrički biskupi imaju jaku svijest o svojoj pripadnosti. Na kraju kad se sve sabere čovjek ne može a da ne primijeti da te navodne nužne promjene zagovaraju oni iz krajeva gdje je život gotovo utrnut, a opiru im se oni iz krajeva gdje život tako cvjeta. Vidjet ćemo što će najavljena biskupska sinoda za godinu dana reći o svemu ovome. Znam samo da se svjesni kršćani pitaju kako se moglo dogoditi da se o tome uopće raspravlja?

yutel_1Promjene se izgleda događaju u Herceg Bosni i čitavoj BiH. Mediji sa Zapada, kako čitam, kažu da su na prošlim izborima pobijedili nacionalisti i islam, mi ovamo kažemo da su pobijedili oni koje želimo za svoje predstavnike. Jesmo li nacionalisti? Bili ili ne bili ovih dana u posjet nam dolaze »Jele i Seve regionale«. Uredno su navedeni pokrovitelji, nešto s ovih strana nešto iz inozemstva, crpke za gorivo gdje se ulaznice mogu kupiti. Pa navali narode. Hvala, idemo dalje, mrvicu do blaženog Inzka, takav dojam čovjek stekne kada ga neki predstavljaju, i do određenih inozemnih veleposlanstava. Neki se pitaju jesu li i oni izborni gubitnici. Jedan od takvih bez crvenila na licu u medijima izjavi da njegova država nije takva kakvom je prikazuju na ovim stranama. Valjda čovjek drži kako nemamo pametnijeg posla pa se, eto, dovezali te njegove jadne države. Da ne bi.

Uskoro bi nas se mogla dovezati nova televizija na ovim prostorima. Predstaviše je kao balkanski CNN koji će početi s emitiranjem krajem listopada. Područje emitiranja: »Region« Zapadnog Balkana. Na zdravlje! Program će se emitirati iz sarajevskog, beogradskog i zagrebačkog studija. Kao nekada YuTel. Tko li samo dade dopuštenje za zagrebački studij? Narod bi rekao: ruka mu otpala. U isto to vrijeme ni ta ručica, ni neke druge, ne daju dopuštenje za početak emitiranja televizije na hrvatskom jeziku u Herceg Bosni, BiH. Takva, jer bi bila demokratski usmjerena, zacijelo ne bi prekinula onaj poznati govor argentinske predsjednice Christine Fernandez de Kirchner u izravnom tv prijenosu iz UN-a i zar je čudno da ne može postojati. Partneri ovog novog balkanluka jesu, pa mogu ići dalje. Mahnimo im rukom i pročitajmo što je Argentinka rekla ako već nismo. I ne budimo malodušni, budimo hrabri.

Miljenko Stojić/HrSvijet

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Kolumne

Ivan Hrstić: Todorić vjerojatno nikad neće u zatvor

Published

on

By

Od prvog nastavka bloga jasno je – Ivica Todorić ne namjerava na sudu dokazivati niti jednu od svojih tvrdnji.

Cilj mu je pošto-poto braniti se sa slobode, čak i ako ga čeka desetljetni sudski maraton, izgraditi oko sebe kulisu ugroženog čovjeka, izloženog političkoj zavjeri, progonu i linču.

Priča uopće nije morala biti uvjerljiva za domaću publiku (i naravno da nije bila), jer još kad smo zaključili da mali Ivica blogira iz druge vremenske zone mogli smo naslutiti da je cijela ta konstrukcija treba poslužiti ne samo za rušenje eventualne presude, već i za moguću bitku protiv izručenja, piše Ivan Hrstić / Večernji list

Muški članovi obitelji Todorić u Londonu tako su formirali svoju K-vladu u egzilu. Premda je sin Ante najavio da će biti na raspolaganju hrvatskom pravosuđu, jasno je da su tamo otišli upravo kako – ne bi bili na raspolaganju.

Jesu li samo htjeli kupiti još malo vremena i izbjeći očekivano spektakularno uhićenje u cik zore u velebnom dvorcu iznad Zagreba, saznat ćemo do kraja tjedna. Podatak da su Todorići unajmili ergelu punokrvnih hrvatskih odvjetnika, te navod da su nadodali i londonskog eksperta za odugovlačenje izručenja govori da Ivici baš i nije trebalo vjerovati da mu je na računu ostalo svega 20 tisuća kuna te da je ipak nešto sklonio za crne dane.

Dakle, malo je vjerojatno da će siroti Ivica morati moljakati azil u veleposlanstvu Ekvadora i prehranjivati se pisanjem bloga u urotničkom društvu Juliana Assangea. A i pitanje je koliko bi razumijevanje za njegov status prizemljenog Kralja Sunca imao predsjednik te države, kojemu je “krsno” ime Lenin. “Sretna” okolnost za Todorića jest da nitko ni ne može odlučno poreći da nikakve zavjere nije bilo. Dapače, prije će biti da zavjere jest bilo, nego da je nije bilo! Rušili su ga sa svih strana.

Potkopavali ga poslovni konkurenti i saveznici, opsjedali dužnici i vjerovnici, izdavali dojučerašnji prijatelji, nož u leđa zabijali konfidenti koje je osobno birao u upravu, komplote iznutra pleli Hrvati i Rusi, oko vruće kaše kružili Slovenci i Srbi, zavjere kovali Vlada i oporba, pa i oporba unutar same vladajuće koalicije.

Materijala i za špijunski triler s potpisom le Carrea, a kamoli ne za odvjetničku ajkulu iz Cityja! A kad se tome nadoda zaplet kako je Ivica doživio sudbinu svojeg oca Ante, kojega je komunistička vlast nakon Hrvatskog proljeća strpala u zatvor i pokopala njegov uspješni Agrokombinat (ah, Déjà vu, taj kobni Agro-kombinat-komerc-kor…), jasno je da će, ako (ikad) uhite najvećeg hrvatskog blogera, Hrvatska vjerojatno samo još jednom potonuti na indeksu medijskih sloboda.

U nastavku bloga Todorić će napisati da ga, kao i njegovog oca, progone neprijatelji Hrvatske zbog njegovog dosljednog hrvatstva, oni koji žele Domovinu predati u ruke strancima i spriječiti otkrivanje istine. Sam Todorić nudi dva kontradiktorna scenarija.

Prvo otvara paljbu iz svih oružja na svojeg direktora financija, Ivana Crnjca, kao čovjeka s pedigreom CAIB-a, tvrtke koju proziva da je još 2016. krenula u akciju njegovog rušenja. No, nakon što je Crnjac šalje poruku da neće biti nikakav svjedok pokajnik, Todorić sad više ne spominje njega kao “domaćeg izdajnika”, već Damira Kuštraka, jedinog od njegovih ljudi kojega je zadržao vladin povjerenik.

Ako se odluči na bitku protiv izručenja, nametnut će se pitanje – a zašto mu je DORH omogućio takav bijeg? Pružili su mu prostora kao nikom do sad. Zašto su izvidi morali trajati 6 mjeseci? Ako se Todorić ipak odluči vratiti, kako će opravdati uobičajene razloge za pritvor, od utjecaja na svjedoke pa do ponavljanja (ne)djela?

Ta je li itko ikad dobio ovakvu raskošnu priliku za utjecaj na svjedoke?!? Osnovana sumnja trebala je i morala biti temelj za mnogo ranije djelovanje. Uhićeni su svi iz uprave – osim zakonski odgovornih članova obitelji Todorić! Zašto nisu uhićeni i bivši članovi uprave iz razdoblja obuhvaćenog istragom?

Odvjetnici – kao i oporba – vjerojatno neće propustiti pitati: a zašto onda nije uhićen i aktualni ministar financija? Izbjegne li istražni zatvor, Todorić vjerojatno neće ni dana proboraviti iza rešetaka. Što veći razmjeri poslovnog kraha, to će uz ovakav odvjetnički tim tužiteljima biti teže dokazati izvlačenje novca.

Ako na koncu bude i osuđen, nakon nekoliko ponovljenih suđenja izvući će se na starosnu dob i loše zdravlje.Pritvor je u mnogim slučajevima tužiteljima jedina zadovoljština. Ako već one u čiju krivicu smo uvjereni ne možemo poslati na zasluženu kaznu, znamo se tješiti se da su neko vrijeme ipak proveli iza rešetaka.

No, mogućnost da se na takav način ne presudom već diskrecijskom prosudbom raznoraznih kadija kažnjavaju i nevini ljudi – zacijelo nije nešto što bi nam trebalo osiguravati miran san.

Ivan Hrstić / Večernji list

Ante Todorić stigao u Hrvatsku

 

facebook komentari

Continue Reading

Kolumne

Nino Raspudić: Pad dvorca Todorovih i prvi poučci

Published

on

U ponedjeljak, malo prije šest ujutro, policija je ušla u Kulmerove dvore. Istog dana uhićeno je dvanaest ljudi iz vodstva Agrokora, dok su Ivica, Ante i Ivan Todorić bili nedostupni. Dok pišem ovaj tekst novinari čuče na zagrebačkom aerodromu i motre letova iz Londona očekujući hoće li se netko od muških Todorića pojaviti ili će i dalje u Domovini na braniku imanja ostati samo žene, starci i zet.

Oktobarska revolucija 1917. kulminirala je zauzimanjem carskog Zimskog dvorca. Je li ovog listopada u Hrvatskoj, ulaskom policije u donedavno nedodirljiv Todorićev dvorac, simbolički započela naša “revolucija” u smislu korjenite preobrazbe hrvatske politike, pravosuđa, gospodarstva i medija, ostaje vidjeti. Kao i uvijek u prijelomnim danima, tako je i u ponedjeljak vrijedilo pozorno pratiti medije i sve izjave aktera, jer dok je još sve vruće nešto istine uvijek izađe na površinu. Već sljedeći dan se priče ispeglaju i usklade, pozicije zauzmu, interpretacije ustale.

Što nam ovotjedna fenomenologija događanja oko Agrokora govori o našem društvu? Prije svega, opet potvrđuje kako ono ima vrlo malo senzibiliteta za zakon i institucije pravne države, a puno sklonosti demagogiji i trenutnom iskaljivanju strasti, pa makar se sutra, s novim igračima, sve nastavilo po starom. Todorić ne treba pasti zato što je bogat i bahat, zato što ima dvorac i helikoptere, već zato što je, ako mu se to dokaže, kršio zakone. A oni koji su mu omogućavali da time oštećuje javni interes i riskira državni novac, bilo da su to premijeri i ministri, HBOR, HNB, Hanfa, Porezna uprava ili bilo tko drugi, moraju biti pozvani na odgovornost i ne smiju biti zaboravljeni u sjeni ritualnog iskaljivanja na najvećem, ali ne i jedinom krivcu.

Saborsko povjerenstvo, kakvo god da jest, moralo bi nastaviti svoj rad u onim segmentima koji neće biti obuhvaćeni istragom, a koji su dugoročno za državu još važniji, a to je prije svega loše postavljen sustav koji se, u problematičnim dijelovima, mora razmontirati i presložiti. Možda bi ga trebalo nanovo formirati pod drugim imenom, poput “Saborsko povjerenstvo za istraživanje i sanaciju manjkavosti sustava koje su se pokazale u slučaju Agrokor”. Pa onda češljati u javnom ispitivanju sve one koji su činili propuste. Isti mediji koju su do jučer titrali Gazdi kao dobrotvoru i genijalcu bez kojeg u Hrvatskoj nitko ništa ne bi znao posijati i posaditi, sada pumpaju raju na linč prikazujući raskoš Agrokorova plemstva. Izazivaju time najniže porive zavisti i mržnje, ali ne i želje za pravdom i poštivanjem sustava i zakona, uz neumoljivo sankcioniranje onih koji ih krše. Puno je ljudi koji danas u Hrvatskoj žive u egzistencijalnoj tjeskobi, ovršeni, blokirani, u kroničnom minusu do grla i stalnom strahu od otvaranja kaslića s računima.

Teško je od njih očekivati empatiju za trenutne traume osoba uhićenih pa puštenih na slobodu u aferi Agrokor. Oni koji su prošli to iskustvo svjedoče da jedna noć u zatvoru zauvijek promijeni čovjeka. Spoznaja da si zatvoren, da ne možeš ići gdje hoćeš, odraslom čovjeku teško pada i to utoliko teže što je bio moćniji (u praksi znači i slobodniji) prije “ćorke”. Vjerujem im i da je teško gledati kako ti sve ono što si godinama dijelom stvorio, dijelom nagrabio, sada razvlače. No još je tjeskobniji i teži svakodnevni život stotinama tisuća ljudi u Hrvatskoj, koji pale pripadnike oligarhije, s pravom ili ne, smatraju sukrivcima za svoj položaj. Nema sumnje da bi se, da je kojim slučajem krenulo nasilno osvajanje dvorca, pojavio i puk s vilama, kukama i motikama, i počeo razvlačiti pokućstvo i hranu. Nakon upada policije pred dvorcem se ukazao i uvaženi saborski zastupnik Pernar, koji takve situacije nanjuši nepogrešivo kao Šimleša žensku nevolju. Nije jasno što je tu mogao pripomoći, osim što se naslikavao i njuškao oko najpoznatije ograde u Hrvatskoj.

Dok su se muške glave strateški povukle u Londonu, jedina osoba koja je imala petlju izaći pred javnost bila je Jadranka Todorić, Gazdina sestra. Svaki dan ispred dvorca raspravlja s novinarima, brani brata, drži im lekcije. Ne radi se o licemjerju ili bahatosti, već tu ima nešto od etičkog stava koji je iznad svih zakona i razuma, a to je ljubav sestre prema bratu, o kojoj piše i Hegel u Fenomenologiji duha kao o najčišćoj i etičkih najutemeljenijoj. Svatko tko ima sestru zna o kojem bogatstvu i blagodati govorim. Sestra će te uvijek stajati, i protiv zakona i protiv države, to je tako oduvijek, od Antigone o kojoj piše i Hegel pa do Nevenke Kerum i Jadranke Todorić kao dvije najeksponiranije jake sestre u Hrvatskoj.

Možemo misliti sve najgore o Ivici Todoriću i o Jadranki Todorić kao pojedincima, ali u relaciji sestra-brat uvijek svjedočimo najčišćoj ljubavi, iskonski čistom porivu i kada najgora sestra brani najgoreg brata. Nije slučajno to da je najrjeđe ubojstvo među srodnicima, gotovo nečuven događaj, da sestra ubije brata. Od svih u Famigli za sada je Jadranka Todorić pokazala najviše muda. Izlazi hrabro pred čopor novinara u busiji pred ogradom dvorca, iz istih onih medija koji su Todorićima do jučer titrali, i poklapa ih, iako nema nikakvih suvislih argumenata, snagom koju izvlači iz sestrinske ljubavi. U vrijeme prevrata i kod nas se fura skromnost i minimalizam. Todorićeva sestra vozi neugledan sivi Seat, a glavna zvijezda među odvjetnicima, Čedo Prodanović dolazi u dvorac u Smartu, koji mu, kad stane pored njega, više izgleda kao kaciga nego kao osobni automobil.

Osiromašenu raju iritira luksuz pa mediji koji su se okrenuli protiv Gazde snažno igraju na tu kartu. Jutarnji vladin bilten u rubrici “impozantne nekretnine bivših vodećih ljudi Agrokora” donosi i perjanicu od foto-reportaže pod naslovom: “Policija u grandioznoj vili moćne Todorićeve suradnice: pogledajte kako izgleda impozantni dom Piruške Canjuge u elitnom dijelu Zagreba”, u kojoj se vidi tamna ograda, malo travnjaka i nekakav trijem. Zanimljivo je kako su jednako impozantne domove stekli i pojedini novinari sa završenom srednjom školom koji su se napajali na istom koritu u zlatna vremena. Čitani portal vječno nabrijanog gazdice, pravomoćno osuđenog za utaju poreza, koji najviše propagira lažni moralizam i pumpa najniže strasti intelektualno i duhovno opustošene publike, kao glavnu vijest donosi fotografiju kućne pomoćnice obitelji Canjuga. Iz “impozantnog doma” izvirila je starija žena odjevena kao ropska kućna posluga na američkom Jugu ili kao ona čistačica u crtiću o Tomu i Jerryju. Dežurni pumpači i administratori narodnoga gnjeva povezuju to s Canjuginim trabunjanjem o “stališima”.

Meni je, pak, u svemu tome zanimljiva potreba da se, unatoč ostvarenom materijalnom i društvenom statusu, trebaš dodatno uvjeriti da si visoki “stališ” i time da ti posluga nosi takvu stereotipnu odoru. Ne zna se tko je tu žalosniji. Oni koji to čine ili oni koji ih zbog toga mrze i zavide im, umjesto da ih žale. Mediji se upliću u slučaj puštajući u javnost nepotvrđene “informacije” o pokajništvu. Pa samo tako imali priliku čuti i čitati da je “Mislav Galić predao dokumente kojima tereti Todorića”, kako je Ivan Crnjac prvi pokajnik i slično. Javnost se lako lovi na te nepotvrđene vijesti jer u njih žele vjerovati, što je razumljivo.

Nakon što su imali šest mjeseci da počiste sve tragove teško je povjerovati da je itko od njih držao bilo kakvu spornu dokumentaciju u “impozantnom domu” u Zagrebu ili “grandioznoj” vikendici na Rabu. Financijska forenzika traje predugo i pitanje je imaju li naši istražni organi kapaciteta obaviti je kako spada. Dakle, kao najbrži i najsigurniji put za privođenje procesa kraju ostaje pokajništvo i međusobno terećenje. Ako je u slučaju Agrokorove vrhuške bilo zajedničkog protuzakonitog djelovanja, teško je vjerovati da će do kraja ostati jedni uz druge. U takvim skupinama ljude veže samo interes oko plijena, a ne zajednički ideali, međusobna ljubav i solidarnost.

Zašto bi relativno mlad čovjek odgulio dugogodišnju robiju za glavu koji je u Londonu? Nadalje, ako se i vrati i preda, zašto bi Gazda bio žrtveni jarac za sve, a oni koji su, od politike preko nadležnih institucija do medija, od njega cijelo vrijeme imali koristi, prošli lišo? Spektakl oko upada u dvorac i druge “impozantne domove” samo je početak. Ako priča ostane na iskaljivanju najnižih strasti na jednoj žrtvenoj jarčini ili nekoliko jaraca, jarčića, koza i kozlića, a ostane netaknut sistem koji je omogućio nastanak i dugogodišnje prikrivanje financijske rupe o kojoj i Putin razgovara s Predsjednicom u Moskvi, ništa se nije napravilo.

No ako se priča krene rasplitati dalje i dublje, a tu su Gazdina famozna bilježnica i eventualno pokajništvo najdragocjeniji, afera Agrokor bit će izraz Božje providnosti, nešto najbolje što se za ozdravljenje Hrvatske moglo dogoditi u novijoj povijesti. Čekajući rješenje te dileme, ostaje nam samo pratiti letove iz Londona i svjedočiti još jednom koliko je sestrinska ljubav jaka, a partnerska labava.

Nino Raspudić / Večernji.hr

facebook komentari

Continue Reading