Pratite nas

Reagiranja

Milo za drago

Objavljeno

na

Pavković: Dok je Šešelj na slobodi, svi osuđeni hrvatski branitelji van iz – zatvora

[dropcap color=”#525050″ bgcolor=”#” sradius=”0″]V[/dropcap]ećina srpskih ratnih zločinaca na čelu s Vojislavom Šešeljem umjesto da je na robiji oni se kao paunovi šepure po Srbiji. Šire mržnju, huškaju, ali vrijeđaju i kleveću prije svega one koji su poput novoizabrane predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović sudjelovali u stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države. U tome, na žalost, imaju potporu najvišeg političkog srpskog vrha, ali u slučaju ovog drumskog razbojnika i Haaškog suda. Badava novoizabrana predsjednica Hrvatske piše na sve strane, pa i Ujedinjenim narodima(UN) da Šešelja treba vrati tamo gdje mu je i mjesto.

Iz UN-a odgovaraju da to nije njihov problem, a isto se može čuti i od pojedinih trećerazrednih srpskih političara, jer se oni na vlasti po tom pitanju – ne izjašnjavaju. Srbi očito štite svoje “pomozbog” junake. E, da se barem tako za hrvatske branitelje koji su trenutačno u zatvoru zalaže i Hrvatska. Naime, već je vrijeme da se javno objavi koliko je trenutačno hrvatskih branitelja na robiji, za što su osuđeni i imaju li oni barem sličnih privilegija kao što je imao jedan od najvećih krvnika na Balkanu – Vojislav Šešelj?

Ako je Šešelj pušten iz “zdravstvenih razloga” (a primjerice hrvatskog generala Mladena Markača koji je također bio teško bolestan u Haaškom zatvoru nisu pustili do okončanja presude) onda se postavlja pitanje: zbog čega novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske čim stupi na dužnost prvo ne pomiluje sve možebitno bolesne hrvatske branitelje koji izdržavaju kazne, a potom i ostale koji su na robiji zbog “tzv. ratnih zločina”, poglavito one osuđene zbog zapovjedne odgovornosti? Moramo se više angažirati i oko osuđenih hrvatskih branitelja u Srbiji i Crnoj Gori. Ako ne ide drugačije treba tražiti razmjenu srpskih zatvorenika u hrvatskim zatvorima i obratno po principu “svi za sve”.

VeljkoMarić_UBPVPDR_625Na taj način vjerojatno bi bio oslobođen i nevini hrvatski branitelj Veljko Marić. No, ne treba zaboraviti da je svojedobno Hrvatska abolirala iznimno veliki broj srpskih i inih četnika, koji se danas slobodno šeću ne samo Srbijom, već i Vukovarom i drugim gradovima i mjestima u kojima su učinili strašne zločine. Osim toga, još nitko od zapovjednika tzv. JNA nije suđen, a kamoli da je priveden. Kad su sudili i osudili generala Branimira Glavaša u Zagrebu to je uvijek bila prva vijest u središnjim informativnim emisijama, ali i na prvim stranicama novina. A kad ga je nema tome dugo Ustavni sud oslobodio, odnosno njegov slučaju po tzv. zapovjednoj odgovornosti vratio na ponovno suđenje to za većinu hrvatskih medija nije bila “nikakva” vijest. Baš kao što nije bila ni osobito značajna vijest kad je general Đuro Brodarac nevin uhićen i umro u zatvoru ne dočekavši čak ni optužnicu.

U Hrvatskoj je tijekom Domovinskoga rat ubijeno i oko 8000 civila. Takvi i slični ratni zločine ne zastarijevaju. Koliko je pripadnika srpskih i inih agresorskih postrojbi kažnjeno za ove zločine? To je vijest za prve stranice, za prve minute informativnih emisija!

Dakle, kad su i ratni zločini u pitanju, kod nas se sudi i osuđuje kako “aga kaže”, a ne po pravdi i zakonu. Zločin je zločin. Zločin je i ako je netko bio dužan povesti istragu i osuditi ratne zločince, a nije, treba odgovarati.

A na ovim prostorima se događa da Srbija, koja je bila agresor na granici otme jednog hrvatskog branitelja Veljka Marića i bez mnogo prigovora hrvatskog pravosuđa i političara osudi ga na 12 godina teške robije i to za navodni zločin koji (ni)je počinio u Hrvatskoj.

Ministar branitelja, bez branitelja, Predrag Matić, umjesto da se uključi u oslobađanje hrvatskog vojnika, on kao sudac javno izjavi da je Marić kriv i zatrpa ga kao ugljen u rudniku.

vojislav-seseljNo, da ne dužimo, ako se već ne može i ne će suditi sve koji su činili ratne i ine zločine u vrijeme Domovinskoga rata, onda neka novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske pokuša učiniti sve da se povede istraga tko je kriv zbog čega još toliki ratni zločinci, za koje nema zastare, šeću Hrvatskom, koja im i obnavlja kuće.

A s obzirom da je Hrvatska bila žrtva, da ne bi bilo zločina da nas nisu napali, (što je uzrok, što su posljedice?) očekujemo da će se ako ništa drugo, a ono barem ublažiti kazne hrvatskim osloboditeljima koji su kažnjeni, tim više što je smiješno da žrtva i agresor imaju isti tretman (u hrvatskim zatvorima agresori navodno imaju bolji nego oni koji su bili žrtve).

Međutim, najveća je smijurija kad pročitamo da su mnogi srpski i ini ratni zločinci osuđeni u – odsustvu, pa se više ne smiju pojaviti u Hrvatskoj. Oni to ni ne žele, a jedan od razloga je i taj što su u Srbiji ti i takvi – narodni heroji!

Dakle, da zaključimo: ako je pravda jednaka za sve, onda nema suđenja u odsustvu, a još manje stavljanje predmeta u ladice. Nema, ove ćemo suditi, a ove ne ćemo.

Dok je Šešelj na slobodi i dok još nitko nije osuđen za masakre i razaranja Vukovara i Škabrnje, svi osuđeni hrvatski branitelji – van iz zatvora! Pravda je pravda!

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Ipak se odgađa Noć kazališta

Objavljeno

na

Nakon apela Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) da se Međunarodna manifestacija Noć kazališta ne održi 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, organizator, NS Dubrava, je samo dan nakon toga,  i na svojim službenim stranicama objavio novi datum.

Dakle, ova manifestacija se odgađa i bit će održana 25. studenoga, bez obzira što će se u drugim državama održati onako kako su pravovremeno obavijestili.

To je svakako dobro došao potez organizatora, jer nikako ne bi imalo smisla da se „poklope“ kazališne predstave i sjećanje na dane ponosa i slave!

Međutim, pojedini hrvatski (?) portali su vrlo zločesto reagirali na apel branitelja, zalažući se da se manifestacija ipak održi 18. studenog, samo da se toga dana  što više skrene pozornost s održavanja skupova u Vukovaru i Škabrnji.

To im, srećom,  ovog puta, nije uspjelo.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati