Milorad Dodik: BiH će nestati ukoliko se ne postigne konsenzus između Muslimana, Srba i Hrvata

1

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da od BiH danas više nitko nema koristi, da takvu zemlju želi samo par idealista, te da u budućnosti postoje samo dva scenarija – izgradnja BiH uz poštovanje volje svih građana ili BiH više neće postojati.

“Ili ćemo izgraditi BiH poštujući volju svih građana ili više neće postojati. Kada će se to dogoditi, ja to ne znam”, rekao je Dodik za AFP.

Dodik je dodao da se ne želi pretvarati da podržava neuspjeli koncept nazvan BiH, ali da je ipak spreman raditi na tome da bi se osigurala održivost BiH koja je predviđena Ustavom.

“BiH je danas zemlja koju nitko ne želi osim par idealista u Sarajevu koji žele da je sačuvaju, ali nitko više od nje nema koristi”, istaknuo je Dodik i dodao da će BiH nestati ukoliko se ne postigne konsenzus između muslimana, Srba i Hrvata.

Povodom održanog referenduma o Danu Republike Srpske i poziva na saslušanje koje je tim povodom dobio iz Sarajeva, Dodik je rekao da će rado dati izjavu video linkom ili na teritoriji Republike Srpske, ali da neće putovati na lokacije čije nadležnosti smatra nelegalnim, piše Srna.

“Moji putevi ne vode u Sarajevo. Ja sam na meti sarajevskih muslimana i njihove politike. Nemam veze sa Sarajevom i ništa me ne vezuje za njih”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovo ukazao na mogućnost organiziranja referenduma o neovisnosti Republike Srpske, navodeći da mnogo razmišlja o tome, a da samo ukazivanje na takvu opciju može da bude upotrijebljeno protiv njega na sudu.

“U BiH nemamo pravo misliti. Ako mislite, automatski vas smatraju velikim neprijateljem, većim od onih iz ‘Islamske države’ koji ovuda slobodno šetaju”, rekao je predsjednik Republike Srpske, misleći na 330 građana BiH koji su otišli u Siriju da bi se priključili “Islamskoj državi”.

On je, također, optužio Zapad da ubrzava proces nestanka BiH nametanjem svoje volje ili slanjem “trećerazrednih veleposlanika”.

“Oni dolaze ovdje vježbati pred odlazak na drugo mjesto. Ne želim da budem njihovo ‘zamorče”, istakao je predsjednik Republike Srpske.

facebook komentari

  • Stjepan

    Ono što bi ti i Srbija htjeli Milorade, po starim velikosrpskim planovima, upravo je nestanak međunarodno priznate države BiH i priključenje BH entiteta “rs”, Srbiji. U skladu s tim zločinačkim velikosrpskim planom, izvršili ste 90-ih agresiju i na RH i BiH i počinili ne zapamćene zločine i genocid u novijoj svjetskoj povijesti nad civilnim ne srpskim stanovništvom. Cijeli vaš entitet “rs” je jedna velika masovna grobnica i kao takav mora nestati sa zemljopisne karte. Svaki pokušaj secesije BH entiteta “rs”, uvod je u novi rat, koji će i završiti nestankom te genocidne tvorevine.