Milorad Dodik najavljuje ukrajinski scenarij: BiH je nesretno mjesto za sve

  6

  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je kako Republika Srpska nikada neće odustati od referenduma o samostalnosti.

  “Kada će se referendum o samostalnosti Srpske dogoditi, to će ovisiti od postignutog društvenog konsenzusa unutar Republike Srpske”, rekao je Dodik za Euroblic te pojasnio da se na referendum ne može ići bez konsenzusa vlasti i oporbe, jer to, kako je istaknuo,  nije nešto što se događa danas ili sutra.

  Prema Dodikovim riječima, Republika Srpska ne smije pokazati nervozu kada je riječ o referendumu.

  “Čak ne mogu ni locirati kada će se to dogoditi, ali ne želim da Srpska ostane bez te mogućnosti, niti da se dovodi u poziciju osporavanja priče o referendumu”, istaknuo je Dodik.

  Prema njegovim riječima, BiH ovakva kakva je danas nikom nije od koristi, pa ni strancima, koji su već umorni od promašenih ideja kakvu BiH napraviti, pa je zato “BiH ostavljena da tavori”.

  Predsjednik Srpske smatra da postoji “neki status quo” u BiH koji podrazumijeva različite poglede – jedan je unitarizacija, drugi je pokušaj gradnje onoga što međunarodna zajednica zove briselskim reformama, treći je vraćanje na Dayton, četvrti “dajte nam novu republiku i entitet”, peti koji govori o tome da ne može postojati nijedan entitet i da se mora ići na regije.

  “BiH je, dakle, nesretno mjesto za sve. Srpska bi pristala da ostane u BiH jedino kada bi se vratili na Daytonski sporazum i organizirali BiH kao konfederalnu jedinicu s jasnim nadležnostima i zajedničkim politikama, koje su isključivo predviđene Daytonskim sporazumom”, naveo je Dodik.

  Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica nije jedinstvena po pitanju BiH i sve više gubi interes za nju.

  “Međutim, mislim da je u postojećoj konstelaciji nemoguće očekivati dugoročan povratak međunarodne zajednice na način koji smo to vidjeli prije”, zaključio je Dodik.

   

  M.J.

  facebook komentari

  • Dodik otvora vrata širom svakome kome je stalo, pogodite Šta? Zna se. Do nereda.

  • Dodik otvora vrata širom svakome kome je stalo, pogodite Šta? Zna se. Do nereda.

  • Ljuta Trava

   Pa nek krene već jednom , od tih silnih najava ništa , nemaju Srbi hrabrosti za takvo što .

   • Crnostrig

    dodik samo ‘zabavlja’ javnost ! kad mu padne zastupljenost u medijima onda bubne ovakvu glupost! sirovina

  • Ljuta Trava

   Pa nek krene već jednom , od tih silnih najava ništa , nemaju Srbi hrabrosti za takvo što .

   • Laktashenko Shumski Shtrumph

    dodik samo ‘zabavlja’ javnost ! kad mu padne zastupljenost u medijima onda bubne ovakvu glupost! sirovina. tužno je mjesto ta er es