Pratite nas

BiH

Milorad Dodik: ‘RS’ će blokirati put BiH u NATO

Objavljeno

na

Predsjednik entiteta RS-a Milorad Dodik rekao je danas da ga ne zanimaju Oružane snage BiH, „jer su snage NATO saveza“ te da će se zalagati da „RS vodi politiku potpune neutralnosti kada je riječ o vojnim savezima“.

”Poštujem ljude iz Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga (OS) BiH, a što se tiče „brljotine“ koju je napravio NATO savez u vezi s prisustvom OS BiH u Banjoj Luci, odnosno uključujući se u unutrašnja pitanja, govori o tome da bi trebalo da odbijemo bilo kakav put ka tom vojnom savezu, jer nam je jasno na koji bi način upravljali kada bi BiH bila pod njihovom zapovjedi”, ustvrdio je Dodik danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

”Takvu aroganciju i miješanje u unutrašnje stvari od jedne vojne organizacije, koja ne bi trebala biti politična, je dosad neviđeno.

Zalagat ću se da RS vodi politiku potpune neustralnosti što se tiče vojnih saveza. Ako su željeli loše da nam učine, nakon bombardiranja, gdje su nam bacali osiromašeni utanijum, sada su se upetljali u unutrašnje stvari u BiH ”, naveo je.

Dodik je danas, povodom obilježavanja 9.sječnja, „Dana RS-a“, kojeg je neustavnim osporio Ustvani sud BiH, rekao da se „narod tog bh.entiteta na referendumu trajno opredijelio da obilježava taj datum“.

”Sve spekulacije i napadi koji dolaze zbog obilježavanja ovog praznika nisu neočekivani, ali u svakom slučaju naše opredeljenje je za obilježavanje „Dana RS-a“ i naša odgovornost prema onima koji su stradali za ‘Republiku Srpsku’, ali i prema budućnosti”, rekao je Dodik novinarima nakon polaganja vijenaca palim borcima ‘RS’-a u proteklom ratu.

Oni koji žele zabraniti „Dan RS-a , kako je ustvrdio, bi željeli da ukinu njenu budućnost i postojanje.

”RS, kao političko-teritorijalna organizacija pokazuje snagu u pogledu očuvanja najvažnijih elemenata među kojima je i Dan RS”, tvrdi Dodik.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Policija privela sedam osoba zbog skrnavljenje spomenika braniteljima u Novom Travniku

Objavljeno

na

Objavio

Policija u Novom Travniku privela je u utorak sedam osoba koje su tijekom vikenda sudjelovale u skrnavljenju spomen obilježja braniteljima Domovinskog rata Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), a mediji navode da su vandali bošnjački mladići.

Kako se navodi u priopćenju MUP-a Srednjobosanske županije, novotravnički policajci završili su kriminalističko istraživanje nad sedam osoba u dobi od 19 do 23 godine, koji se terete da su uništili križ sa spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Novom Travniku.

Mladići su priznali da su u noći s petka na subotu srušili spomen križ težak 70 kilograma te su ga odnijeli sa sobom.

Policija je navela inicijale vandala koji su počinili ovaj prekršaj, M.B. rođen 1997., S.L. rođen 1998., H.G. rođen 1998., S.A. rođen 1999., B.R. rođen 1997., M.P. rođen 1994. i M.S. rođen 2000. svi iz Novog Travnika.

Policija će protiv njih Županijskom državnom odvjetništvu u Travniku dostaviti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu.

Mediji navode kako su počinitelji bošnjački mladići, te da se radi o kaznenome djelu počinjenom iz mržnje.

Unatoč odlukama, Federacija BiH ne želi vratiti imovinu Katoličkoj crkvi u Travniku

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ponavlja se suđenje radikalnom islamistu u BiH

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine naložilo je obnovu suđenja protiv radikalnog islamista Osmana Abdulaziza Kekića koji je prvostupanjskom presudom bio oslobođen optužbi za sudjelovanje u paravojnoj terorističkoj organizaciji Islamskoj državi (IS).

Kako je u ponedjeljak priopćeno iz Suda BiH, prizivno vijeće ukinulo je prvostupanjsku presudu Kekiću kojom je oslobođen optužbi za formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama i naložilo ponovno suđenje.

Njega su sredinom 2016. švedske vlasti izručile Bosni i Hercegovini smatrajući ga nacionalnom prijetnjom označivši ga kao pripadnika terorističke organizacije ‘Islamske države’.

Državno odvjetništvo BiH optužilo je pripadnika radikalnog selefijskog pokreta da je u ožujku 2015. otputovao u Tursku, nakon čega se u Siriji priključio postrojbi “Anwar al-Awlaki” koja se bori na strani terorističke organizacije Islamske države.

Po navodima iz Državnog odvjetništva do danas je optuženo 20 osoba za kaznena djela u svezi s terorističkim aktivnostima i sudjelovanjem državljana BiH na stranim ratištima Sirije i Iraka. Slučaj Osmana Abdulaziza Kekića je bio prvi u kojem je prvostupanjska presuda bila oslobađajuća.

facebook komentari

Nastavi čitati