Milorad Pupovac i Zoran Pusić, zbog filma o Jasenovcu, se bune protiv dodjele nagrade Sedlaru

10

Predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine i Antifašistička liga Hrvatske uputili su pisma gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku i zastupnicima Gradske skupštine sa zahtjevom da odbiju dodijeliti Nagradu Grada Zagreba redatelju Jakovu Sedlaru zbog njegova “glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma”.

Sedlarova revizionistička stajališta, ističe se u pismu, naročito su prisutna u njegovu prošlogodišnjem filmu ‘Jasenovac – istina’, koji je izazvao zgražanje ovdašnje i međunarodne javnosti. U tom je filmu koncentracijski logor smrti prikazan kao radni logor te su “umanjene i obezvrijeđene žrtve Jasenovca, negiran Holokaust i genocid počinjen od ustaškog režima”.

Sedlarov film “obiluje falsifikatima i lažima”

Sedlarov film, poručuju predstavnici Židova, Srba i antifašista, obiluje falsifikatima i lažima kojima se tvrdi da je pravi logor smrti u Jasenovcu nastao tek nakon Drugog svjetskog rata, o čemu ne postoje nikakvi dokazi.

“Dodjelom nagrade Grada, Skupština bi pokazala svoje slaganje s takvim opasnim stavovima i potakla jačanje historijskog revizionizma. Našu zemlju time bi se svrstalo među one u kojima fašizam jača i zabrinjava cijelu demokratsku Europu”, kaže se u pismu koje potpisuju predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba Sanja Tabaković, predsjednik Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj Ognjen Kraus, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Zagreba Saša Milošević.

Potpisnici podsjećaju da se odluka o nagradi donosi točno na dan kada su ustaše prije 72 godine započele uništavanje Jasenovca, a tri dana prije obljetnice proboja preživjelih logoraša.

“Iskreno se nadamo da ona neće biti dodijeljena čovjeku koji tvrdi da tog koncentracijskog logora zapravo nije bilo. To nije samo suprotno povijesnim činjenicama, već je suprotno moralnoj obavezi i povijesnoj odgovornosti da se zločin takvih razmjera i takva karaktera ne zaboravi i ne ponovi. Nagrađivanje čovjeka bez takva moralnog osjećaja i bez takve povijesne odgovornosti neminovno će biti shvaćeno kao legitimiranje onog što je zakonom zabranjeno – negiranje žrtava Holokausta i genocida”, poručuju predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine.

Antifašistička liga u otvorenom pismu gradskim zastupnicima podsjeća da je prije gotovo godinu dana podnijela kaznenu prijavu protiv Sedlara zbog “flagrantnih krivotvorina i laži iznesenih u njegovom dokumentarnom filmu ‘Jasenovac – istina'”.

Podsjećaju da se u filmu iznose “ničim potkrijepljene tvrdnje da su od 1945.–51. komunističke vlasti pogubile u Jasenovcu znatno više žrtava nego NDH od 1941.–45., prikazuju se pisma Pavelića Budaku koja su napisana za potrebe filma, a u stvarnosti ne postoje, prikazuje se slika ‘Vjesnika’ s velikim naslovom: ‘Mnoge leševe iz Jasenovačkog logora Sava donijela do Zagreba'”…

U svijetlu navedenih i lako provjerljivih činjenica jasno je da se tu ne radi o pravu na drugačije mišljenje nego o namjernim podvalama i falsifikatima, nespojivim s elementarnom profesionalnošću i moralom. Dodjela nagrade Zagreba čovjeku koji se takvim podvalama i krivotvorinama služi bila bi sramota za Skupštinu grada i obezvrjeđivanje same nagrade, ističe se u pismu Antifašističke lige koje potpisuje Zoran Pusić.

Članovi Odbora za javna priznanja su Andrija Mikulić (predsjednik), gradonačelnik Milan Bandić, Ana Stavljenić Rukavina, Jelena Pavičić Vukičević, Romano Bolković, Aleksandra Kolarić, Josip Tica, Josip Petrač i Robert Balić.

>Sedlar odbrusio ‘velikosrpskim Novostima i opskurnoj Ligi antifašista’

Obrazloženje nagrade

U obrazloženju dodjele nagrade Sedlaru Odbor ističe da je “vrlo uspješno režirao 28 predstava u profesionalnim kazalištima i grupama u Zagrebu, Dubrovniku, Sarajevu, Novom Sadu, Somboru, Tuzli, Mariboru i Mostaru, koje su prikazivane u Europi i svijetu te producirao i režirao više od 70 filmova koji su prikazivani na mnogobrojnim festivalima i TV postajama”.

Surađivao je, dodaje se, “s najboljim hrvatskim glumcima te nekim svjetskim zvijezdama (Martin Sheen, Nastassja Kinski, Armand Assante…)” i dobitnik je mnogih “hrvatskih i međunarodnih nagrada pa i nagrade za kulturu političkog dijaloga na svjetskom festivalu u Veneciji 2004. za film ‘Jeruzalemski sindrom’, koji je režirao sa sinom Dominikom”.

U obrazloženju se podsjeća da se njegovih deset filmova nalazi u arhivu najpoznatijeg muzeja Holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu, dok su tri filma u Muzeju dijaspore u Tel Avivu te da je bio prvi hrvatski kulturni ataše u New Yorku (1996.-2000.).

Osim Sedlara ove su godine za Nagradu Grada Zagreba predloženi Auto Hrvatska d.d., akademik Josip Božičević, profesorica u Prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji (XV. gimnazija) Dubravka Brezak Stamać, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Mislav Grgić, specijalist ortopedije i traumatologije Robert Kolundžić, rektor crkve sv. Katarine i župnik crkve sv. Marka Vladimir Magić, sportaš i magistar kineziologije Marijo Možnik, predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, akademski slikar Dimitrije Popović, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, dekan Zdravstvenog veleučilišta Krešimir Rotim, Ivan Sikić i Zagrebačka filharmonija.

Sedlar odbrusio ‘velikosrpskim Novostima i opskurnoj Ligi antifašista’

facebook komentari

 • Josip Jurišić

  Koja je to PAŠČADIJA od pupavog pušonje i ostale jugohrvatske gamadi

 • Agromentum

  Jesu li ova dva gore na slici u “originalu” ili je to nešto od Madame Tussauds? Taman se oni našli govoriti o podvalama i falsifikatima…

 • Tyrex Rex

  Definitivno mi je pun k…. ovoga Pupovca i po-četnika Pusića.

 • Sivooki

  “Čuvari” istine i slobode, vjesnici ljubavi, haaahahaha!

 • Dusko Besenic

  Zločinac “tito” je svojevremeno etablirao pojam revizionizma kao najgore političko djelovanje i kao nešta,sa stajališta humanosti,neprihvatljivo,a kako su sustavno ispirani mozgovi,nije bilo poželjno razmišljati o smislu takvih novokomponiranih političkih fraza! Revizija je,za istinu,nešto najpoželjnije,jer će je samo još čvršće ustoličiti,ali je pogubna za LAŽ! Tko god uzima u usta reviziju (dajući joj pogrdni oblik revizionizma) kao sredstvo političke diskreditacije,budite podpuno sigurni da mu je cilj sačuvati laž od demaskiranja i da mu je mentalno-politički sklop “na liniji druga Tita”,što je kod ove četničko-velikosrbske gamadi jasno od početka samostalne Hrvatske! Da su mediji (i institucije države) objektivni,na strani pravde,cijela “klima”,politička situacija, u društvu bila bi sasvim drugačija…normalna i demokratska,a dobro vidimo da nije takva,pa je to još jedan dokaz da mediji djeluju protuhrvatski,nedemokratski i pristrano forsiraju komunjarsku, udbašku,pa i četničku kliku! Nama,Hrvatima,ne trebaju “prohrvatski” mediji,mi bi bili sasvim zadovolni sa OBJEKTIVNIM t.j. NEPRISTRANIM medijima,pa se samim time ne bi događalo da medijski prostor zagađuju lažljivci i zlonamjernici poput Pupovaca i Pusića!

 • Moja ljubav se sastoji u tome što svakoga volim a nikoga ne mrzim.
  IN MEMORIJAM ZADNJEM ZAPOVJEDNIKU HOS-A NDH.
  http://otporas.com/in-memorijam-mak…eralu-drinjaninu/

 • Pingback: ČESTITKE SEDLARU; DOBIO JE NAGRADU GRADA ZAGREBA, UNATOČ GALAMI PUPOVČEVIH ‘NOVOSTI’ I TZV. ANTIFAŠISTA! – PORTAL DNEVNIH NOVOSTI | Glasilo hrvatskih branitelja()

 • Pingback: ČESTITKE SEDLARU; DOBIO JE NAGRADU GRADA ZAGREBA, UNATOČ GALAMI PUPOVČEVIH ‘NOVOSTI’ I TZV. ANTIFAŠISTA! - Croative.net()

 • kršni

  Revizionizam u slučaju Jasenovca je više nego dobro došao! Kontinuirana lakoća lažiranja tzv. mrežnog popisa žrtava od strane novog ravnatelja i kustosa iako su povjesničari dokazali kako je veliki broj žrtava naprosto nepostojeći postala je nepodnošljiva. Prelazi granice dobrog ukusa jer sam i ja poznavao čovjeka koji je živ i zdrav šetao i radio, umro je ne tako davno a istovremeno se nalazi na tom popisu. To sam pročitao u radovima koji redovno izlaze u Hrvatskom listu glede popisa jer povjesničari marljivo rade svoj posao u tišini dok se ovi likovi produciraju, non stop sotonizirajući Hrvate.

 • prepri43