Pratite nas

Hrvatska

Ministar Fred Matić mora dati ostavku!

Objavljeno

na

Predrag Fred Matić nedvojbeno je dokazao da mu je politički konformizam puno draži od zauzimanja za interese branitelja. Jesu li dopisi jedino što je ministar branitelja mogao napraviti?

Autor: Ante Gugo

Gostujući u Dnevniku HTV-a i suočavajući se s Đurom Glogoškim, predsjednikom Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata, ministar branitelja Predrag Fred Matić nedvojbeno je dokazao da mu je politički konformizam puno draži od zauzimanja za interese branitelja.

Glogoški ga je optužio da ga ratnici invalidi više od godinu dana bezuspješno mole za organizaciju sastanka s ministrom zdravlja. Ministar Matić odgovorio je da postoje čak četiri dopisa koji mogu posvjedočiti da je on molio bivšeg ministra zdravlja za taj sastanak. Tvrdi da nije naišao na razumjevanje. Jesu li dopisi jedino što je ministar branitelja mogao napraviti?

Nekako se podrazumijeva da ministar zdravstva ili zdravlja, kako se to naziva u mandatu ove Vlade, mora biti liječnik. Jednako se tako podrazumijeva i da ministar branitelja treba biti dragovoljac Domovinskog rata. Aktualnog ministra Predraga Freda Matića branitelji nisu prihvatili od prvog dana.

Zbog brojnih dezinformacija koje zagađuju medijski prostor, nikad nisam bio siguran je li Matić neprihvaćen zbog sumnjivog ratnog puta ili neshvaćen zato što je bio savjetnik predsjednika Josipovića. Dokazati da je nesumnjivo na njihovoj strani bilo je vrlo teško ministru u državi koja je već šestu godinu u recesiji. Uskraćivanje socijalnih prava zahvatilo je i braniteljsku populaciju.

Kako u svakoj državi postoje zaštićene kategorije pučanstva, tako i u braniteljskoj populaciji postoje oni u čija se prava ni pod kakvim uvjetima ne bi smjelo dirati. Riječ je o ratnicima koji ostatak života proživljavaju u invalidskim kolicima. Njih je Matić jednostavno morao uzeti pod svoju posebnu skrb, koliko god da su teški socijalni i gospodarski uvjeti u državi.

Ministar Matić odgovorio je da postoje čak četiri dopisa koji mogu posvjedočiti da je on molio bivšeg ministra zdravlja za taj sastanak. Tvrdi da nije naišao na razumjevanje. Jesu li dopisi jedino što je ministar branitelja mogao napraviti? 

Da nije htio napraviti baš to, prigovorio je ministru Matiću predsjednik udruge najtežih ratnih invalida Đuro Glogoški. Ne znam jesu li istinite glasine da je Matić u ratu bio kukavica, ali u suočavanju s Glogoškim ponio se baš kukavički.

Odgovornost za to što najtežim stradalnicima Domovinskog rata nije organizirao razgovor s ministrom zdravstva prebacio je na onoga koji se više ne može braniti. Ustvrdio je da bivši ministar, ne spominjući ime Rajka Osojića, nije uvažio njegove zahtjeve. I tu je za Matića problem prestao. Je li mogao napraviti nešto više?

Ako njegov kolega Rajko Ostojić nije želio uvažiti Matićeve zamolbe za sastanak s predstavnicima stopostotnih invalida, ministar branitelja mogao je, a usuđujem se reći i morao zatražiti posredovanje premijera Milanovića.

Poznato je da u hrvatskoj Vladi nema komunikacije među ministrima. Oni uglavnom razgovaraju samo pred TV kamerama. Nebrojeno puta svjedočili smo situacijama u kojima se ministri međusobno prepucavaju preko meidja, dajući izjave u kojima jedni druge omalovažavaju.

Ako je i u ovom slučaju to bio razlog zbog kojeg bivši ministar zdravstva nije previše doživljavao svog kolegu zaduženog za branitelje, odnosno ako u tom mogućem sporu premijer nije htio posredovati, Predrag Fred Matić jednostavno je morao podnijeti ostavku i javno obrazložiti zašto to radi.

Ako njegov kolega Rajko Ostojić nije želio uvažiti Matićeve zamolbe za sastanak s predstavnicima stopostotnih invalida, ministar branitelja mogao je, a usuđujem se reći i morao zatražiti posredovanje premijera Milanovića.

Ako je postojala, sad već sasvim vjerojatna situacija u kojoj je Milanoviću išlo na živce što bi morao posredovati između svojih ministara, Matić je morao izabrati stranu. Njegova su strana morali biti branitelji. Između ostanka u Vladi i zauzimanja za prava branitelja, njegov izbor nije smio biti politički komformizam i izbjegavanje sukoba u Vladi.

Na čelu ministarstva branitelja mora biti moralna osoba. Tvrdeći da ništa nije mogao napraviti vezano za traženje svojih ratnih kolega da razgovaraju s ministrom zdravstva, Fred Matić je lagao. Đuro Glogoški iznio je podatak da je zamolio Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom da im ona ugovori sastanak. Još je rekao da je ministar Varga pristao u roku od 24 sata.

Zašto ministar branitelja priča samo o bivšem kolegi? Zašto sastanak nije pokušao dogovoriti s novim ministrom zdravstva Sinišom Vargom? Nadam se da u cijeloj ovoj priči ni na kakav način ulogu ne igra činjenica što je novi ministar Varga svojevremeno potpisao zahtjev za preimenovanje Trga maršala Tita.

 >> http://www.hrt.hr/enz/dnevnik/260058/

izvor: Politika Plus, autor Ante Gugo

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Preokret u slučaju Agrokor. Odluka istražnog suca glasi: Svi osumnjičeni i privedeni su slobodni i večeras mogu svojim kućama. No, to se ne odnosi na Ivicu Todorića kojemu je određen istražni zatvor.

To znači da Todorićevi sinovi mogu doći u Hrvatsku dati svoj iskaz, neće biti pritvoreni.

Odvjetnici osumnjičenih iznimno su zadovoljni odlukom istažnog suca. Razlog takvoj odluci leži u tome da je prošlo šest mjeseci od početka afere te da nema straha od utjecaja na svjedoke. Svi odvjetnici slažu se u jednom – ovo je poraz Državnog odvjetništva.

Za sada se zna da Ante Todorić dolazi u Hrvatsku. Za Ivicu Todorića nemamo potvrdu da će doći i pristati na istražni zatvor.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Moj branjenik je, kao što govorimo već dva dana, izvan Republike Hrvatske. On je na putu prema Hrvatskoj. Stupio je u kontakt jučer u poslijepodnevnim satima s djelatnicima policije. Od njega je zatraženo da dođe u Republiku Hrvatsku i on je obećao da će doći. On je čovjek koji drži svoja obećanja i doći će. – Kad će doći? – Vrlo vjerojatno tijekom sutrašnjeg ili najkasnije preksutrašnjeg dana. – Je li krenuo ili nije? – Krenuo je. – A gdje je sad? – Ne mogu vam to reći, ja vam nisam ni u ova dva dana ni u jednom trenutku potvrdio da je on u Londonu, rekao je Fran Olujić, odvjetnik Ante Todorića, javlja HRT

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Todorić javio policiji: Sutra se vraćam u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

U četvrtak sam u Zagrebu, poručio je policiji Ivica Todorić, doznaju 24 sata iz izvora bliskih istrazi. Javio im se na broj koji je ostavio svom odvjetniku.

Ante Todorić navodno je već krenuo u Hrvatsku te bi i on sutra tijekom dana trebao stići u Zagreb.

Odluka o istražnom zatvoru osumnjičenima u slučaju Agrokor trebala bi biti objavljena u 19,30 sati, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Nešto prije podneva 12 uhićenih dovedeni su pred suca istrage Zorana Luburića koji bi trebao odlučiti o zahtjevu da se uhićenima, ali i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor.

Njihovi odvjetnici najavili su prije ročišta da će umjesto zatvora predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera. U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

I odvjetnik Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, podsjetio je da u hrvatskom zakonodavstvu postoji i mogućnost pritvora u domu koji se rijetko koristi.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno. Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Odvjetnik Ante Todorića i prilikom dolaska na sud je ponovio da njegov branjenik dolazi u Hrvatsku te da ga je policija kontaktirala na britanski broj telefona koji su im ranije ustupili.

Svi osumnjičeni terete se za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

facebook komentari

Nastavi čitati