Ministar Hasanbegović: Antifašizam je floskula i nema ga u Ustavu

3

Antifašizam nije u izvorišnim osnovama hrvatskog Ustava, to je floskula, izjavio je u emisiji HRT-a Otvoreno kandidat za ministra kulture Zlatko Hasanbegović, povjesničar i predsjednik Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda, suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnog komunističkog terora, posebice među muslimanima u BiH te član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

[ad id=”68099″]

U svibnju prošle godine gost Otvorenog o Bleiburgu bio je i Hasanbegović. Najveća debata razvila se 15-ak minuta prije kraja emisije, prenosi HRT

Domovinski rat je jedini u 20. stoljeću u kojoj su Hrvati izašli kao istinski pobjednici i jedini temelj na kojem se treba graditi Hrvatska. Duhovi i zlodusi prošlosti izazivat će stalni rascjep i beskrajne debate. Antifašizam nije temelj ove države već floskula koja nema utemeljenje u ustavnom tekstu, ne spominje se nigdje ni jednom riječju u Ustavu, ustvrdio je znanstveni suradnik u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar.

Spominje li se ZAVNOH, upitao je voditelj Mislav Togonal, budući da temelj državne suverenosti RH počiva na odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske. Da, spominje se, odgovorio je Hasanbegović, ali ne i antifašizam, inzistirao je.

facebook komentari

 • Sivooki

  BUDUĆI ministar ( hijene razvlače hrvatsku strpljivost i dobrohotnost do pucanja!) je čovjek na pravom mjestu.
  Žalosna je naivnost i neznanje našega puka, čitajući čak i na domoljubnim portalima…

  • sui

   Sivi, sto on misli o polozaju Hrvata u BiH? Ako ga tako dobro poznajes :-).
   Na stranu sto je odlican kandidat da pocisti sve “Frljice” jer mu se nece moci prigovoriti kako Hrvat mrzi Srbe,….ali mene zanima odnos prema Hrvatima u BiH…..koliko se sjecam kad je gostovao kod Bujanca nije otklonio njegovu tezu o “cvijecu”, no mozda i grijesim…..

   • Sivooki

    Žao mi je, to ne znam, ali vjerujem da se osjeća Hrvatom i da može imati stav koji ne promiče ni radikalni islam ni ekspanziju na račun Hrvata.