Pratite nas

Ministar Ivan Topić: Prostornim planom FBiH žele se realizirati neostvareni ratni ciljevi

Objavljeno

na

ivan_topic ministarMinistar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije Ivan Topić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku Valentinu Inzku u kojemu se navodi kako će nedavno usvojeni Prijedlog Prostornog plana Federacije BiH generirati nove probleme u BiH.

Ministar Topić u svom pismu navodi kako je u proceduri usvajanja Prostornog plana FBiH narušeno ustavno ustrojstvo Federacije BiH i zanemareni principi lokalne samouprave te da je cilj tako usvojenog Prostornog plana ovladati prirodnim bogatstvima i prostorom Federacije BiH.

“Kao ovlaštena osoba do sada sam više puta upozoravao na nezakonite i neustavne postupke federalnih razina vlasti kada je u pitanju oblast građenja i prostornog planiranja. Ovaj put se ne mogu oteti dojmu da se na ovakav način žele realizirati ciljevi koji se nisu mogli ostvariti ratnim djelovanjima”, navodi se dalje u otvorenom pismu.

Ministar Topić smatra kako se Prostornim planom predviđa “centralizacija upravljanja svim prirodnim resursima (vode, šume, prirodna bogatstva, poljoprivredno zemljište, kulturno povijesna baština) od strane političkog Sarajeva”.

“Ovakav dokument ne samo da neće urediti prostor u Federaciji BiH nego će on biti generator novih problema, prijepora i opiranja što bi moglo dovesti do još veće destabilizacije u Federaciji. Slučajevi džamije u Livnu, ‘luke’ u Neumu, Počitelja, Mostara, Žepča, Stoca, Ljubuškog (Bijača) mogli bi postati pravilo i za ostale gradove u Federaciji BiH”, kaže se u otvorenom pismu.

Dalje se navodi kako bi cilj prostornih planova trebalo biti odgovorno planiranje radi pravilnog razvoja, te da pri izradi prostornih planova riječ moraju imati sve relevantne institucije i građani, što u slučaju Prostornog plana Federacije BiH, nije bio slučaj.

“Stoga Vas, gospodine Inzko, pozivam da upotrijebite sve svoje resurse i ovlasti te da spriječite usvajanje ovakvog dokumenta”, stoji na kraju otvorenog pisma ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Zapadnohercegovačke županije Ivana Topića.

Fena

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Američki nosač zrakoplova patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka

Objavljeno

na

Objavio

Nosač zrakoplova USS Ronald Reagan

Američki nosač aviona na nuklearni pogon Ronald Reagan u četvrtak je patrolirao vodama istočno od Korejskog poluotoka, u demonstraciji pomorske i zračne sile čiji je cilj upozoriti Sjevernu Koreju da ne poduzima bilo kakvu vojnu akciju.

Taj najveći ratni brod američke mornarice u Aziji, težak 100.000 tona, s posadom od 5.000 mornara, plovio je oko 160 kilometara, te je s njegove palube načinjeno skoro 90 letova borbenih aviona F-18 Super Hornet, navodi agencija Reuters.

Posada američkog broda izvodi vježbe s južnokorejskom mornaricom u kojima sudjeluje 40 ratnih brodova od Žutog mora zapadno od tog poluotoka do unutrašnjosti Japanskog mora.

”Mi smo ovom i mnogim drugim vježbama jasno pokazali da smo spremni braniti Republiku Koreju”, rekao je američki kontraadmiral Marc Dalton, komandant udarničke grupe.

Zvaničnici Sjeverne Koreje su to okupljanje ratnih brodova nazvala “probom za rat”.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Bakir Izetbegović: Moj otac Alija je pred smrt ostavio BiH Erdoganu u amanet, da skrbi o njoj

Objavljeno

na

Objavio

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovo je u četvrtak eksploatirao problematičnu tezu po kojoj je njegov pokojni otac Alija prije smrti sadašnjem predsjedniku Turske Recepy Tayyipu Erdoganu povjerio ulogu svojevrsnog skrbnika nad BiH.

Sudjelujući u obilježavanju četrnaeste obljetnice smrti Alije Izetbegovića koji je bio prvim predsjednikom Predsjedništva BiH kao samostalne države, njegov sin je novinarima u Sarajevu kazao kako je veza između njegova oca i sadašnjeg turskog predsjednika bila veoma važna, a o tome svjedoči kako je Erdogan bio jedna od posljednjih osoba s kojom je razgovarao prije smrti.

“On (Alija) je u njemu je prepoznao budućeg jakog lidera i ostavio mu u amanet brigu za BiH. Ja mislim da Erdogan itekako dobro nosi taj amanet”, kazao je Bakir Izetbegović.

Na reakcije u povodu konstatacije o Erdoganu kao osobi kojoj je BiH ostavljena na skrb nije trebao dugo čekati a prvi je to učinio Izetbegovićev ogorčeni politički protivnik Milorad Dodik.

Kazao je kako je ta izjava “skandalozna i opasna” poručivši kako Bakir Izetbegović Erdoganu može dati na čuvanje samo ono što je katastarsko vlasništvo njegove obitelji.

“U BiH žive dva kršćanska naroda u čije ime Alija nikada nije govorio niti je imao mandat govoriti”, kazao je Dodik.

Sam Bakir Izetbegović u stalnim je kontaktima s Erdoganom, a jedan drugoga redovito oslovljavaju s “brate”. Zbog tako bliske suradnje Izetbegović je često izložen kritikama i optužbama da BiH dovodi u poziciju turskog vazala na Balkanu.

Turska se posredstvom svog veleposlanstva u Sarajevu izravno uključila u obilježavanje ovogodišnje obljetnice smrti Alije Izetbegovića i to ponudivši u četvrtak sarajevskoj publici premijeru turskog televizijskog dokumentarca pod naslovom “Alija, posljednji bedem islama”.

U filmu se veliča lik i djelo pokojnog bošnjačkog lidera, no čak je i njegovu sinu koji je nazočio projekciji zasmetao naslov koji je ocijenio “malo pretencioznim i jednodimenzionalnim”.

“Alija je naravno čovjek koji je borac za obranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokraciju, slobodu, uvođenje višestranačkog sustava te obranu multietične supstance u BiH”, kazao je Bakir Izetbegović komentirajući film.

Začudio se ipak što se nitko u BiH nije sjetio snimiti film o njegovu ocu pa su to morali učiniti Turci koji su otišli i korak dalje jer njihova državna televizija TRT producira igrani serijal o Aliji Izetbegloviću koji se još snima.

Višnja Starešina: Pomozimo Bakiru vidjeti mudžahedine

facebook komentari

Nastavi čitati