Ministar Krstičević potvrdio: “Nemamo više namjeru uvođenja vojnog roka”

4
Foto: MORH /T. Brandt

U Požegi je prisegnuo 19. naraštaj dragovoljnih ročnika, a među njima – rekordan broj žena! Od 397 ročnika, 25 posto pripadnice su nježnijeg spola.

Pripadnici 19. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, njih 397, danas, u subotu 17. lipnja 2017., u vojarni “123. Brigade HV-a” u Požegi položili su prisegu domovini.

U 19. naraštaju ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju nalaze se 94 žene, što čini čak oko 25% od njihovog ukupnog broja.

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, ujedno i izlasnik Predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, brojni vojni civilni gosti te članovi obitelji i prijatelji dragovoljnih ročnika.

Ministar obrane Damir Krstičević u ovoj svečanoj prigodi istaknuo je: „Ponosan sam kad vidim ovu mladost, ovu novu snagu. Kad vidim čvrste i odlučne mlade ljude koji će nastaviti prenositi onaj pobjednički duh, domoljublje i sve one vrijednosti ugrađene u stvaranje i razvoj ponosne i časne Hrvatske vojske“.

Ministar je također spomenuo i ključne projekte Ministarstva obrane koji su posvećeni hrvatskim vojnicima. „Ministarstvo obrane radi na poboljšanju uvjeta života i rada naših pripadnika. Vraćamo vojsku u Vukovar, Sinj, Varaždin i Ploče – mjesta gdje je i tradicionalno bila prisutna i gdje je uvijek bila povezana sa svojim narodom. Sve to bit će u funkciji povećanja sigurnosti i zaštite naših građana i boljih uvjeta života i rada za naše vojnike“, rekao je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov u svom obraćanju rekao je: „Dragovoljno vojno osposobljavanje uvijek otvara nove vidike, daje poticaj za nove izazove i iznad svega oplemenjuje novim iskustvima. Svima koji se za to odluče Oružane snage Republike Hrvatske omogućit će daljnje obučavanje, školovanje i usavršavanje, u skladu s potrebama sustava i vašim sposobnostima.“

Od početka uvođenja dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, zaključno s 18. naraštajem u ožujku 2017. godine, obuku na dragovoljnom vojnom osposobljavanju završilo je 6252 ročnika, od čega 647 žena.

Dragovoljnim vojnim osposobljavanjem ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u Oružanim snagama RH te potrebna znanja i vještine za služenje u pričuvnom sastavu OS RH. Istovremeno, time ispunjavaju i uvjet za prijam u djelatnu vojnu službu, odnosno stječe se mogućnost sudjelovanja u razvrstanoj pričuvi. Temeljna i specijalistička obuka traje osam tjedana, a provodi se u Požegi i na vojnom poligonu Gašinci.

Nakon uspješno završenog  programa obuke dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u skladu s postignutim rezultatima u obuci, odabranim ročnicima može se ovisno o stručnoj spremi ponuditi sklapanje ugovora o osposobljavanju za djelatnog vojnika i dočasnika (SSS), odnosno o izobrazbi časnika (VŠS i VSS), potpisom kojim se stječe status djelatne vojne osobe.

Foto: MORH /T. Brandt
Foto: MORH /T. Brandt

 

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  ŠTA TO ZNAČI :”Nemamo više namjeru uvođenja vojnog roka” ??? Jeli to u cilju slabljenja ili jačanja sigurnosti Hrvatske??? Pa, ova Vlada, na čelu sa Plenkovićem, gora je od Milanovićeve! I ne čudim se….ispunjava se što tvrdim od inauguracije Plenkovića, da mu je zadatak razbijanje HDZ-a i Hrvatske !!! Čekamo sa nestrpljenjem NZH (Esih-Hasanbegović-Glasnović & co.) !

  • damirphr

   a sta ocekujete kad o sigurnosti brine g. bosanac – kapnuo je koji milijuncic iz proracuna, g. bosanac je napnuo vijuge – strategija je napravljena i rezultati vidljivi…

  • Istina

   Ništa iznenađujuće. Kako vrijeme bude prilazilo, tako će maske sve više padati i padati.

  • Maks

   Yes, odmah nazad Milanovica Kotromanovica , Migove i rumunjske kalasnikove, najbolje odmah i Jocipovica ili Mesica, obavezno i Pedju Matica pa s HVom na paradu ponosa:)))) .