Ministar Krstičević primio mađarskog ministra obrane

0

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima primio je danas, u Ministarstvu obrane RH, izaslanstvo Ministarstva obrane Mađarske, predvođeno ministrom Istvanom Simicskom.

Na sastanku su potvrđeni kontinuirano dobri odnosi i dobra bilateralna suradnja dviju zemalja. Takvim dobrim odnosima dodatno doprinosi i zajedničko članstvo u NATO-u i EU-u, unutar kojih Hrvatska i Mađarska djeluju i koordiniraju svoje politike, priopćio je MORH.

U tom kontekstu riječi je bilo o područjima suradnje pripadnika hrvatskih i mađarskih oružanih snaga, od zajedničke obuke, sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama, suradnje snaga za specijalno djelovanje, te suradnje u okviru regionalnih inicijativa, pri čemu je istaknuta suradnja u sklopu Srednjoeuropske obrambene inicijative, regionalnog foruma za zajedničku izgradnju i jačanje obrambenih sposobnosti.

Na sastanku se također razgovaralo i o mađarskim iskustvima nabave borbenih zrakoplova, a s obzirom na to da Hrvatsku do kraja godine očekuje donošenje strateške odluke o mogućnosti zadržavanja borbenog zrakoplovstva, ministar Krstičević zahvalio je mađarskom kolegi na podijeljenim iskustvima te rekao kako će se u tom području, kao i s ostalim zemljama koje imaju ta iskustva, nastaviti razgovori i na stručnoj razini.

U kontekstu novih sigurnosnih izazova i sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi, dvije strane zaključile su da aktualni izazovi zahtijevaju i veću pozornost NATO-a i EU-a.

Ministar Krstičević rekao je kako je Hrvatska kao članica NATO-a i EU-a potpuno svjesna svoje odgovornosti za sigurnost jugoistočne Europe te da Hrvatska i Mađarska imaju važnu stabilizirajuću ulogu na tom području ne samo kao članice  tih institucija nego i preko utjecaja u sklopu regionalnih inicijativa.

„Sigurnost naših država i građana dodatni su poticaj za daljnje jačanje dobrih bilateralnih odnosa, jer nijedna država nije u stanju samostalno se nositi s kompleksnim izazovima kao što je migrantska kriza ili rastući radikalizam u širem okruženju povezan s krizom na Bliskom istoku“, zaključio je ministar Krstičević.

Mađarski ministar Istvan Simicsko istaknuo je kako su Hrvatska i Mađarska susjedne prijateljske države koje veže zajednička povijest a odnosi se temelje na zajedničkim vrijednostima.

„Izazovi današnjice jačaju potrebu za suradnjom, dijelimo i zajednička mišljenja oko ugroza koje prijete Europi, od migrantske krize i radikalizma. I Mađarska i Hrvatska razvijaju svoje oružane snage i podržavam daljnje dogovore oko razvoja obrambenih sposobnosti i zajedničkih aktivnosti“, rekao je ministar Simicsko.

facebook komentari