Pratite nas

Pregled

Ministar Krstičević primio mađarskog ministra obrane

Objavljeno

na

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sa suradnicima primio je danas, u Ministarstvu obrane RH, izaslanstvo Ministarstva obrane Mađarske, predvođeno ministrom Istvanom Simicskom.

Na sastanku su potvrđeni kontinuirano dobri odnosi i dobra bilateralna suradnja dviju zemalja. Takvim dobrim odnosima dodatno doprinosi i zajedničko članstvo u NATO-u i EU-u, unutar kojih Hrvatska i Mađarska djeluju i koordiniraju svoje politike, priopćio je MORH.

U tom kontekstu riječi je bilo o područjima suradnje pripadnika hrvatskih i mađarskih oružanih snaga, od zajedničke obuke, sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama, suradnje snaga za specijalno djelovanje, te suradnje u okviru regionalnih inicijativa, pri čemu je istaknuta suradnja u sklopu Srednjoeuropske obrambene inicijative, regionalnog foruma za zajedničku izgradnju i jačanje obrambenih sposobnosti.

Na sastanku se također razgovaralo i o mađarskim iskustvima nabave borbenih zrakoplova, a s obzirom na to da Hrvatsku do kraja godine očekuje donošenje strateške odluke o mogućnosti zadržavanja borbenog zrakoplovstva, ministar Krstičević zahvalio je mađarskom kolegi na podijeljenim iskustvima te rekao kako će se u tom području, kao i s ostalim zemljama koje imaju ta iskustva, nastaviti razgovori i na stručnoj razini.

U kontekstu novih sigurnosnih izazova i sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi, dvije strane zaključile su da aktualni izazovi zahtijevaju i veću pozornost NATO-a i EU-a.

Ministar Krstičević rekao je kako je Hrvatska kao članica NATO-a i EU-a potpuno svjesna svoje odgovornosti za sigurnost jugoistočne Europe te da Hrvatska i Mađarska imaju važnu stabilizirajuću ulogu na tom području ne samo kao članice  tih institucija nego i preko utjecaja u sklopu regionalnih inicijativa.

„Sigurnost naših država i građana dodatni su poticaj za daljnje jačanje dobrih bilateralnih odnosa, jer nijedna država nije u stanju samostalno se nositi s kompleksnim izazovima kao što je migrantska kriza ili rastući radikalizam u širem okruženju povezan s krizom na Bliskom istoku“, zaključio je ministar Krstičević.

Mađarski ministar Istvan Simicsko istaknuo je kako su Hrvatska i Mađarska susjedne prijateljske države koje veže zajednička povijest a odnosi se temelje na zajedničkim vrijednostima.

„Izazovi današnjice jačaju potrebu za suradnjom, dijelimo i zajednička mišljenja oko ugroza koje prijete Europi, od migrantske krize i radikalizma. I Mađarska i Hrvatska razvijaju svoje oružane snage i podržavam daljnje dogovore oko razvoja obrambenih sposobnosti i zajedničkih aktivnosti“, rekao je ministar Simicsko.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Grčka će modernizirati svoju flotu F-16, Hrvatskoj nude 12 zrakoplova u starijoj verziji

Objavljeno

na

Objavio

Američki State Department odobio je paket nadogradnje F-16 zrakoplova Grčkih (Helenskih) zračnih snaga za koji se pretpostavlja da bi Grčku koštao oko 2,4 milijarde dolara.

Konkretno, tim bi se paketom nadogradila grčka flota F-16-ica u Block 30, Block 50, Block 52+ i Block 52+ Advanced konfiguracijama, a svi bi se nadogradili na najnoviju F-16V (Viper) konfiguraciju.

Prema američkoj Agenciji za obrambenu suradnju, u paketu su ponuđene sve nužne komponente da se 123 F-16C i F-16D borbena zrakoplova (od ukupno 155 koliko ih se nalazi u sastavu Grčkih zračnih snaga prema podacima World Air Forces) moderniziraju na F-16V standard koji je kompanija Lockheed Martin prvi put predstavila 2012. godine. To znači da bi po zrakoplovu Grčka modernizaciju platila nešto manje od 20 milijuna dolara, piše Defense news, prenosi jutarnji list

– Ova nadogradnja bi Grčkoj pomogla da odvrati potencijalne regionalne prijetnje, da ojača svoju obranu i da provodi protu-terorističke operacije – stoji u objavi Agencije za obrambenu suradnju.

Ova vijest objavljena je tijekom posjeta grčkog premijera Aleksisa TsiprasaWashingtonu, gdje se se susreo s predsjednikom SAD-a, Donaldom Trumpom. Američki predsjednik, poznat po oštroj kritici država članica NATO pakta koje ne troše najmanje 2% svojeg BDP-a na obranu na što ih pakt obvezuje, očekivano je pohvalio Grčku zbog želje da modernizira flotu.

– Oni moderniziraju flotu svojih F-16 zrakoplova. A to je fantastičan zrakoplov – rekao je Trump prije sastanka s Tsiprasom, a prenosi Drive Warzone.

Ako do modernizacije zaista dođe grčki F-16 dobili bi novi APG 83 aktivni elektronički radar (AESA), nove kompjutore, nove sustave navigacije, nove multifunkcionalne displeje, napredniji sustav podatkovne veze i tako dalje…

Inače, na F-16V standard već se počela modernizirati flota F-16-ica Zračnih snaga Tajvana, a nova 22 F-16V naručio je Bahrein koji će to u kompletnom paketu opreme i obuke platiti 2,78 milijardi dolara.

Na kraju, podsjetimo da su i Grčka i SAD dale ponude za prodaju 12 borbenih zrakoplova Hrvatskoj, uz to da su Grci ponudili F-16 Block 30 varijantu, dok su Amerikanci ponudili potpuno novu F-16 Block 70/72 varijantu, vrlo sličnu gore spomenutom F-16V standardu na koji bi se nadogradili grčki lovci. Uz njih su pondu dali i Izraelci (riječ je, navodno, o njihovim Barak i Braaket varijantama F-16 zrakoplova) te Šveđani koji su ponudili svoje JAS 39 Gripene C/D.

Vojni analitičar Jan Ivanjek za Globus je procijenio da bi u slučaju da Hrvatska kupi grčke F-16-ice, naša država osigurala prevlast u zraku na 10 do 15 godina, nakon čega bi njihovu eventualnu modernizaciju na F-16V standard platila do 50 milijuna dolara po komadu. Novi američki F-16 block 70/72 borbeni zrakoplovi bi pak Hrvatsku koštali oko 90 milijuna dolara po komadu, s obukom i logistikom, procjenuje Ivanjek.

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Damir Krstičević: Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor raspravlja o konačnom prijedlogu Zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Uspostava tog sustava strateški je cilj definiran nedavno donijetom Strategijom nacionalne sigurnosti.

Damir Krstičević, ministar obrane, predstajući zakonski prijedlog o sustavu domovinske sigurnosti, najavio je za iduću godinu i prvu vježbu.

“Sljedeće godine želimo napraviti prvu vježbu sustava domovinske sigurnosti”, rekao je Krstičević, dodajući da je vrlo bitno i da se izradi priručnik za upravljanje kriznim situacijama.

“Nacionalna sigurnost i gospodarska sigurnost moraju ići ruku pod ruku”, rekao je Krstičević.

Zakon o sustavu domovinske sigurnosti

Konačni prijedlog zakona definira sustav domovinske sigurnosti kojega čine resursi unutarnjih poslova, obrane, sigurnosno-obavještajnog sustava, zdravstva, civilne zaštite, službe vanjskih poslova, gospodarstva, te drugih tijela koji organizirano i koordinirano obavljaju poslove prepoznavanja, procjene, smanjenja i/ili uklanjanja sigurnosnih rizika od značaja za nacionalnu sigurnost Hrvatske.

Uspostava sustava domovinske sigurnosti strateški je cilj definiran u Strategiji nacionalne sigurnosti, koja je napravljena i usvojena nakon 15 godina, poručuje potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Središnje tijelo za sustav domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost, kao tijelo koje usmjerava rad sustava domovinske sigurnosti, a ne samo sigurnosno-obavještajnog sustava. Uspostavlja se Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti, kao međuresorno tijelo koje ima nadležnost koordiniranja i usklađivanja razvoja sposobnosti sustava domovinske sigurnosti.

“Sustav domovinske sigurnosti jamčit će građanima da Hrvatska u bilo kojem trenutku može čvrsto odgovoriti na bilo koju ugrozu i opasnost”, kazao je Krstičević.

Uz spomenuti zakon trebaju raspraviti i predloženu Nacionalnu strategiju razvojne suradnje Hrvatske do 2021. godine te nekoliko izvješća, među njima i Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za prošlu godinu.

facebook komentari

Nastavi čitati