Ministar Krstičević u službenom posjetu Izraelu

2

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sa suradnicima u dvodnevnom je službenom posjetu Izraelu, gdje se sastao s izraelskim ministrom obrane Avigdorom Liebermanom.

Na sastanku je potvrđena visoka razina prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Države Izrael te zajednička ambicija za unapređenje suradnje ministarstava obrane, kao i sveukupnih odnosa dviju država.

Ministar Krstičević istaknuo je da Republika Hrvatska vidi Državu Izrael kao jednog od partnera s kojim želi uspostaviti dugoročne, održive i projektno orijentirane oblike suradnje u području sigurnosti i obrane. U fokusu hrvatske Vlade su stabilnost i sigurnost i zato smo pokrenuli proces redefiniranja naših strateških dokumenata iz područja obrane i sigurnosti, s ciljem uvođenja novog sustava domovinske sigurnosti. Na tom putu želimo surađivati s partnerima koji na adekvatan način pristupaju području sigurnosti, rekao je ministar Krstičević. Dodao je kako je uvjeren u podudarnost nacionalnih interesa Hrvatske i Izraela jer obje države, iako geografski udaljene, dijele niz zajedničkih pogleda na svijet. Obje su države imale težak put pri stjecanju neovisnosti i zato smo svjesni značaja održavanja spremnosti nacionalnih država na nove sigurnosne izazove, rekao je ministar Krstičević.

Tom prigodom ministri su potpisali memorandum o razumijevanju u području obrane, koji će biti temelj za unapređenje obrambene suradnje dviju zemalja.

Ministar Krstičević istaknuo je zadovoljstvo potpisivanjem memoranduma. To je pravni okvir na temelju kojeg će se unaprijediti obrambena suradnja između Izraela i Hrvatske. Otvaraju nam se mogućnosti suradnje i u području opremanja i modernizacije, rekao je ministar.

Ministar Lieberman rekao je kako Hrvatska i Izrael imaju dobre političke i prijateljske odnose bez otvorenih pitanja. Još je jednom zahvalio Hrvatskoj na pružanju humanitarne pomoći potkraj prošle godine, kada su pripadnici protupožarnih snaga pokazali svoje sposobnosti i profesionalizam u gašenju velikih i zahtjevnih požara u Izraelu.

Na sastanku je bilo riječi i o budućnosti borbenog zrakoplovstva Hrvatske. Na kraju sastanka ministar Krstičević pozvao je izraelskog kolegu u službeni posjet Republici Hrvatskoj, na sajam vojne opreme i naoružanja ASDA (Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija ), koji će se potkraj travnja održati u Splitu.

Popodne će ministar Krstičević s izaslanstvom posjetiti Memorijalni centar za žrtve holokausta Yad Vashem u Jeruzalemu.

Hrvatska i Izrael postaju vojni saveznici

facebook komentari

  • Tyrex Rex

    Prvi koji su objavili ovaj članak o Krstičeviću u Izraelu.Članak koji sam tražio za pročitati jer znam da je bio u posjetu danas Izraelskom ministarstvu obrane..Pohvala za Kamenjar.

    • Sivooki

      Is he there in the same time as ex-president of CDU…?Croatiandemocraticunion