Ministar Marić objasnio zašto je porez na nekretnine dobar za građane

3

Vladu i ministra Zdravka Marića kada se vrate s godišnjeg odmora dočekat će potpisi više od 115 tisuća ljudi protiv poreza na nekretnine.

Porez je revoltirao brojne Hrvate, međutim ministar Marić poručuje da nije riječ o novom nametu i napomenuo da se porezom zamjenjuju postojeći.

Iako će porez na nekretnine zamijeniti dosadašnju komunalnu naknadu, ipak će nešto skuplje proći oni koji posjeduju novije nekretnine,  piše dnevnik.hr

Tako kod nekretnina izgrađenih u razdoblju od 1971. do 1987. godine porez mijenja komunalnu naknadu i tu se za vlasnike ne mijenja ništa. No, novije nekretnine izgrađene nakon 1987. ipak će imati veći koeficijent.

“Imamo priličan broj slučajeva gdje su nekretnine doslovce jedna do druge, iste veličine i praktički u istoj zoni, međutim jedna je izgrađena prije 40 godina, a ova do nje kompletno renovirana. Iz perspektive porezne, a i šire pravednosti, sigurno da treba napraviti razlikovnost”, odgovorio je Marić.

Porez kreće od nove godine, a Marić uvjerava će njime sustav biti jednostavniji i pravedniji. Kada se vrati s godišnjeg, obećava kako će se znati i detaljni izračuni novog poreza.

facebook komentari

  • Dawn Dawns

    Mali agrokor nam opet muti nešto, tko bi mu uopće vjerovao.

  • Agromentum

    Neće taj porez ispast’ pravednim. Npr.: Anka Mrak-Taritaš živi u Zagrebu a ima (ili nema) nekretninu na Krku i koristi je isključivo za odmor. S druge strane ako netko drugi živi u Zagrebu a ljeti iznajmljuje sobe ili apartmane, taj od toga više-manje živi i nekretnina mu ne služi za provod, nego plaća i poreze na usluge koje obavlja. A ovaj porez na nekretnine predviđa da svi isto plaćaju – bez obzira u koju svrhu se koja nekretnina rabi. Doduše će bogati plaćati više, ali kao i obično, teret će pasti najviše na “običnog čovjeka”.

  • miro

    Mariću ti zajedno sa svojim predsjednikom Plenkijem radite samo ono što EU,Merkelica i ostali narede da se učini,ali ne na našu korist već na njihovu,kako bi europljani mogli lakše doći do nekretnina kada ljudima ode na dražbu zbog nemogućnosti plaćanja poreza.Imamo više poreza nego kmetovi u srednjem vijeku,oni su davali od svog uroda 19% a mi 25% i šlag na tortu POREZ NA NEKRETNINE.To je i SDP SKJ na čelu sa Milanovićem htio uraditi,a sada se pravite tobože da ste protiv kada ste u oporbi,ne bi li dobili koji glas više.To je jučer izjavio bivši ministar Linić iz SDP SKJ.