Ministar Ostojić zabranio javni prosvjed Autohtone Hrvatske stranke prava: Taj bi skup uznemirio građane

7

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio je najavljeni prosvjed Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP), zakazan za subotu u središtu Zagreba pod nazivom ‘Prisega domovini i Klubu Hrvatskih domoljubnih snaga’, uz obrazloženje da bi javno okupljanje uz postrojavanje i davanje prisege moglo uznemiriti veći broj građana, no ta je stranka priopćila da će se u subotu svejedno pojaviti na Trgu.

ahspMinistar Ranko Ostojić izjavio je u četvrtak novinarima da tog prosvjeda neće biti jer je u suprotnosti sa svim temeljnim vrijednostima. “Stranačku vojsku ne možete postrojavati na Trgu bana Jelačića”, rekao je Ostojić novinarima.

MUP je ranije u četvrtak u povodu prijave tog prosvjeda priopćio da je ministar unutarnjih poslova temeljem Zakona o javnom okupljanju donio rješenje kojim se zabranjuje organizatoru mirno okupljanje i javni prosvjed zakazan za subotu, 28. veljače na prostoru Ilice i Trga bana Josipa Jelačića.

S obzirom da organizator osnivanje, postrojavanje i prisegu stranačke vojske namjerava održati na središnjem trgu i djelomično u najfrekventnijoj ulici, gdje se stalno nalazi veliki broj građana, te izraženu javnu osudu i protivljenje takvom okupljanju, postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje javnog okupljanja uz postrojavanje i davanje prisege izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana, a s obzirom na vrijeme, broj sudionika i narav okupljanja moglo ozbiljnije poremetiti kretanje građana te dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira”, priopćio je MUP.

Dražen Keleminec, predsjednik te neparlamentarne stranke, koju dio medija naziva “proustaškom” najavio je ranije taj prosvjed pred Prkršajnim sudom u Koprivnici, gdje je sa stranačkim suradnicima otpjevao ustašku pjesmu “Evo zore, evo dana”.

A-HSP je priopćio u četvrtak da ne priznaje zabranu pa će se u subotu pojaviti na Trgu, gdje namjerava položiti prisegu domovini.

Ta stranka navodi da je legalno i u zakonskom roku prijavila skup, poručivši ministru da u subotu “može napokon hapsiti hrvatske domoljube i branitelje”. Dodaje da je na istom trgu prošlu subotu ministar dozvolio okupljanje ljevičarima.

“Zar onda nije bilo uznemiravanja građana i visokih tenzija”, pitanje je koje postavlja ta stranka.

U priopćenju, stranka optužuje Ostojića da dozvoljava LGBT osobama “da marširaju ulicama Zagreba kao i po Trgu bana Josipa Jelačića, a upravo to uzmemiruje građane”.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • vivana

  Tako je uvijek u Hrvatskoj,kad Srbi u njoj vladaju.

 • VT

  A neuznemira narod kad idu parade pedera i lezbejki sa silnim policijskim osiguranjem…

 • Ljuta Trava

  Zabranjivanje je glupo u demokraciji , ali je vrhunska glupost postrojavati stranačku vojsku.
  U ovom slučaju ,zabrana je potpuno opravdana .