Ministar Rajko Ostojić morao bi podnijeti ostavku!

0

Samozvani „ministar zdravlja” (svi resorni ministri prije njega bili su „ministri zdravstva“) prof.dr. Rajko Ostojić još je jednom šokirao hrvatsku javnozdravstvenu javnost: nakon što je euforično započeo i katastrofalno završio trku za položaj zagrebačkog gradonačelnika (do nogu ga je potukao bivši stranački drug, kralj zagrebačkih predgrađa i ulica Milan Bandić), donio je odluku da teško bolesni hrvatski bolnički sustav „izliječi” na temelju „dijagnoze” i „terapije” koje će mu, za 200.000 eura, predložiti – Francuzi. Preciznije, zasad nepoznati francuski konzultanti.

Dr. Ostojić, bolnički liječnik koji se, koliko do jučer, na sva usta hvalio kako izvrsno poznaje hrvatski bolnički sustav i sve njegove boljke i boljetice te da ima kristalno jasnu viziju, strategiju, planove i programe za uspješnu reformu hrvatskoga zdravstva, angažiranjem zasad tajnih francuskih javnozdravstvenih plaćenika zapravo je priznao kako je obmanjivao stručnu javnost, birače Kukuriku koalicije, svoje kolege liječnike, medicinske sestre i, što je najvažnije, pacijente.

Sada je jasno da on i njegov „tim” zapravo pojma nemaju što im jer raditi sa sustavom koji grca u naslijeđenim (Ostojićevi zamjenici, pomoćnici i savjetnici naslijeđene su dugove javno procjenjivali u nedopustivo širokom rasponu od 300 milijuna do milijardu eura) i novostvorenim dugovima koji su počeli ubrzano gomilati nakon što je, uz njegov blagoslov, stopa doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje smanjena za dva posto, čime je zdravstveni sustav na godišnjoj razini zakinut za najmanje 1.4 milijarde kuna, tj. nešto manje od 200 milijuna eura.

Zdravstveni, posebice bolnički sustav, našao se tako u – komi. Iako je u njegovo ozdravljenje (sanaciju) uloženo gotovo pola milijarde eura, dugovi bolnica svakog se mjeseca povećavaju za oko 120 milijuna kuna; bolnice i sestre prijete štrajkovima, a njihova je motivacija za rad na povijeno najnižoj razini.

Riječju: „ministar zdravlja” dr. Rajko Ostojić doveo je zdravstvo na rub sloma i ponora.

Sada se nesretnik nada da će mu spasonosne savjete i recepte ponuditi – Francuzi.

Veliki mag i guru hrvatskoga i svjetskoga javnoga zdravstva dr. Andrija Štampar sigurno se okreće mrtav u grobu.

Naime, upravo je on bio pionir hrvatskoga i bivšeg jugoslavenskog javnozdravstvenog pokreta koji je iznjedrio barem pedesetak eksperata Svjetske zdravstvene organizacije koji su djelovali kao konzultanti u pedesetak zemalja u razvoju u Aziji, Africi i Europi.

Brojni od njih, to jest od NAS (osobno sam kao savjetnik SZO radio u desetak zemlja u razvoju), još uvijek smo živi i pri zdravoj pameti, ali nas nitko za ništa ne pita.

Dr. Rajko Ostojić odlučio je pitati Francuze. A to je već odluka s onu stranu razuma i profesionalnog morala.

Zato je krajnji čas da „ministar zdravlja” javno prizna da ne zna voditi svoj sektor i da podnese ostavku.

Sam Bog zna: možda mu to i Francuzi savjetuju.

ostojic1a

Ostojićev promidžbeni plakat za iz trke za zagrebačkog gradonačelnika može uči u anale političko-promidžbene gluposti: dao se nagovoriti da ga umontiraju u fotografiju Jakuševačkog smetlišta uz krajnje glupu poruku da problem zagrebačkog odlagališta smeća i otpada može riješiti „u tren oka”, „jednom rukom”

Slaven Letica/velecasnisudac.com

facebook komentari