Connect with us

Politika

Ministarstvo dostavilo nepotpun izvještaj: Istražitelji upadaju u Lijanovićev ured?

Published

on

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine zatražit će od Vlade i premijera Federacije BiH da se inspektorima ove institucije dozvoli uvid u sve podatke o poljoprivrednim poticajima koje je dalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH od početka 2009. do sredine 2013. godine, saznaje „Dnevni avaz“.

Na ovakav su se potez čelnici UNO odlučili nakon što su dobili više nego nepotpune podatke Ministarstva, na čijem je čelu Jerko Ivanković Lijanović (NSRzB).

On je, kao i drugi članovi njegove obitelji, predmet brojnih istraga ne samo UNO nego i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Tužiteljstva BiH, Federalne uprave policije (FUP), ali i nekoliko europskih država. Lijanovići se sumnjiče za izbjegavanje plaćanja izravnih i neizravnih poreza, prevare banaka, kooperanata…

Prema informacijama „Avaza“, Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nakon tri mjeseca otezanja dostavilo je UNO nepotpune i nejasne podatke o osobama koje su dobile poljoprivredne poticaje u traženom razdoblju i o osobama koje su otkupljivale živu stoku za koju su dobivani poticaji. Kako se navodi u dopisu ovog ministarstva, koji je u posjedu „Dnevnog avaza“, „podaci o poljoprivrednim poticajima za 2009. i 2010. godinu ne postoje“.

Zanimljivo je, međutim, da u nekim drugim ministarstvima FBiH ti podaci ipak postoje i dio ih je već dostavljen istražiteljima. Podaci, pak, o poticajima za 2011. i 2012. godinu dostavljeni su u fajlovima koji uopće nisu bili zaključani, a načinjeni su tako da se ne vidi pojedinačno koje je pravno ili fizičko lice i u kojoj vrijednosti otkupilo živu stoku za koju su prethodno ostvarivani poticaji.

bljesak.info

facebook komentari

Continue Reading
Advertisement
Comments

Politika

(VIDEO) Verbalni okršaj Marasa i Radina u Saboru: Kaj ćeš ti meni govoriti da sjednem!?

Published

on

By

Tijekom današnje sjednice Sabora došlo je do svađe SDP-ova Gordana Marasa s Furiom Radinom koji danas predsjeda saborskom sjednicom.

Maras je pokušavao odgovoriti ministru obrane Damiru Krstičeviću, koji ga je, među ostalim, pitao da li je služio vojni rok.

Radin Marasu nije dopuštao da se za to koristi institutom povrede Poslovnika tvrdeći da to ne može učiniti na izlaganje ministra.

Maras je odbijao sjesti nakon što mu je Radin uskratio riječ i dao riječ Željku Glasnoviću.

I HDZ-ovi zastupnici su Marasu  iz klupa također dovikivali da sjedne. “Neću sjesti! Kaj ćeš mi ti govoriti da sjednem?”, govorio je Maras no na kraju je sjeo. Iako je još jednom dignuo ruku da se javi za riječ, to mu nije bilo dozvoljeno.

facebook komentari

Continue Reading

Politika

Zdravko Marić će tužiti Marasa? ‘Prevršio je svaku mjeru!’

Published

on

By

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je Marasov ‘napad’ na njega u Saboru.

U Saboru je danas SDP-ov Gordan Maras rekao da ima dokaz da je Vijeće za financijsku stabilnost upozoravalo ministra financija Zdravka Marića na preveliku izloženost Agrokora.

Na te je optužbe odgovorio sam ministar.

“Vidjet ćete prezentaciju, ja isto imam taj dokaz. Nije to specijalan dokaz, to je prezentacija. Isto stoji u prezentaciji za 2015. i 2016. To nije tijelo koje nalaže bilo kojoj instituciji, odnosno regulatorima da nešto čine.

Naprotiv, regulatori čine to Vijeće. Ne vidim koja je poanta tih upozorenja. Nikad se na tom Vijeću ne spominju pojedini primjeri.

Inače što se tiče njegovih istupa gospodina Marasa, mislim da je prevršio svaku mjeru. I u javnosti govori o tome, radi se o javnom blaćenju i obezvređivanju mene osobno.

Razmislit ću o konkretnim aktivnostima. Mislim da je prevršio svaku mjeru. Neću s njim polemizirati.

U Saboru sam mu već nekoliko puta argumentirano odgovorio. Razumijem što je politička arena, ali ovo je značajno ispod pojasa”, rekao je Marić.

facebook komentari

Continue Reading