Pratite nas

Vijesti

Ministarstvo Europskoj komisiji: Kako nas se usuđujete prozivati?!

Objavljeno

na

“Potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji”, poručuju iz Ministarstva.

[dropcap]N[/dropcap]astavlja se žustra rasprava o zakonu poznatom pod nazivom “lex Perković”. Nakon što su stigle oštre reakcije iz Europske komisije jer pismo ministra pravosuđa Orsata Miljenića nije u petak, kada je bio krajnji rok, stiglo u Bruxelles, oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa. Kažu da reagiraju na navode potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, prema kojima Republika Hrvatska iza svojih granica skriva “nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj
europskoj zemlji tijekom komunističkog režima” i prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske poput primjene članka 39. i uskrate pristupa fondovima EU. [pullquote_left]Sukob hrvatske Vlade i Europske komisije je eskalirao[/pullquote_left]

“Republika Hrvatska nije jedina država članica EU koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luxembourg i Češka. Dakle, očito nije riječ o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU.

“Krajnje neprimjereno da se službenici EK usuđuju prozivati jednu državu članicu”

Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. Štoviše, Vlada Republike Hrvatske prepoznala je širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva. Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji.
Na kraju, potrebno je istaknuti da spomenuti članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji navodi da je za uskratu pristupa fondovima EU potrebno postojanje “ozbiljnih nedostataka” u prenošenju acquisa, a što ovdje nikako nije slučaj, budući da vremensko ograničenje kakvo ima Hrvatska već ima pet članica Europske unije”, poručilo je Ministarstvo pravosuđa u priopćenju.

VLM

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati