Ministarstvo Europskoj komisiji: Kako nas se usuđujete prozivati?!

2

“Potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji”, poručuju iz Ministarstva.

[dropcap]N[/dropcap]astavlja se žustra rasprava o zakonu poznatom pod nazivom “lex Perković”. Nakon što su stigle oštre reakcije iz Europske komisije jer pismo ministra pravosuđa Orsata Miljenića nije u petak, kada je bio krajnji rok, stiglo u Bruxelles, oglasilo se i Ministarstvo pravosuđa. Kažu da reagiraju na navode potpredsjednice Europske komisije Viviane Reding, prema kojima Republika Hrvatska iza svojih granica skriva “nekoliko kriminalaca osumnjičenih za ubojstvo hrvatskih emigranata u drugoj
europskoj zemlji tijekom komunističkog režima” i prema kojima se razmatraju mjere protiv Hrvatske poput primjene članka 39. i uskrate pristupa fondovima EU. [pullquote_left]Sukob hrvatske Vlade i Europske komisije je eskalirao[/pullquote_left]

“Republika Hrvatska nije jedina država članica EU koja ima vremensko ograničenje primjene Europskog uhidbenog naloga. Takvo vremensko ograničenje imaju još i Austrija, Francuska, Italija, Luxembourg i Češka. Dakle, očito nije riječ o instrumentu koji se primjenjuje na jedinstveni način u okvirima EU.

“Krajnje neprimjereno da se službenici EK usuđuju prozivati jednu državu članicu”

Problem procesuiranja osoba osumnjičenih za politička ubojstva puno je širi od pitanja vezanih uz primjenu Europskog uhidbenog naloga. Štoviše, Vlada Republike Hrvatske prepoznala je širinu tog problema, o čemu svjedoči i aktualna inicijativa za promjenom Ustava kojom bi se brisala zastara za politička ubojstva. Uzimajući navedeno u obzir, potrebno je istaknuti da je krajnje neprimjereno da se službenici Europske komisije usuđuju prozivati jednu državu članicu iznošenjem ovakvih netočnih i neutemeljenih tvrdnji.
Na kraju, potrebno je istaknuti da spomenuti članak 39. Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji navodi da je za uskratu pristupa fondovima EU potrebno postojanje “ozbiljnih nedostataka” u prenošenju acquisa, a što ovdje nikako nije slučaj, budući da vremensko ograničenje kakvo ima Hrvatska već ima pet članica Europske unije”, poručilo je Ministarstvo pravosuđa u priopćenju.

VLM

facebook komentari

  • $28092260

    Posljednji bastion komunizma u EU ….a dobro je nisu spomenuli ,,Mešanje u unutrašnje poslove ,,,

  • peppermintt

    e da je sriće i pravih državnika u politici pa da se štite istinski interesi svoje države

    ali ovo je isto igra nedorasle djece u smislu “ta će oni meni nešto..”.