Ministarstvo financira, ali ne podržava skandalozne Marulićeve dane

8

Zbog Frljićeve uvredljive predstave na Marulićevim danima u Splitu, Hrast traži ostavku odgovornih pa tako i ministrice kulture. Podsjetimo, na Marulićevim danima se 24. travnja prikazuje predstava ‘Naše nasilje i Vaše nasilje’, autora Olivera Frljića, nastala u Međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, a Hrast tvrdi kako je riječ je o predstavi u trajanju od 75 minuta, prepunoj eksplicitnih prizora golotinje (naga tijela glumaca, pokazivanje spolnih organa) i okrutnog nasilja (klanja, pucanja, ubijanja i deranja), u kojoj se vrijeđaju na najgrublji način vjerski i moralni osjećaji kršćana, muslimana i ostalih građana Republike Hrvatske.

‘Tu se vrijeđaju, na najgrublji način, i vjerski osjećaji hrvatskih branitelja ovoga grada, a čiji sam i ja pripadnik, kojima je krunica s Isusom Kristom oko vrata bila sastavni dio opreme i zaštita od smrtne pogibelji u Domovinskom ratu”, tvrdi Hrast.

Međutim, u medijima je nazamijećeno prošlo priopćenje Ministarstva kulture, objavljeno na webu 17. veljače 2017. godine o tome kako je tada održana sjednica Vijeća Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“.

”Predstavnici Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i jedan član Vijeća nisu podržali program, uz obrazloženje da odabir predstava u kojem prevladavaju autorski projekti nad predstavama hrvatskih dramskih pisaca nije u skladu s koncepcijom Festivala, ne ulazeći pritom u estetske kriterije izbornikova odabira”, stajalo je, među ostalim, u priopćenju.

Tražili smo od Ministarstva kulture da nam omogući pojašnjenje ministrice Obuljen o tome kakav je stav ministrice o ovom dijelu programa Marulićevih dana, što ministrica misli o ovom autorskom projektu Olivera Frljića i je li takav program primjeren manifestaciji poput Marulićevih dana te koji to predstavnici Ministarstva, županije i Vijeća nisu u veljači podržali program i koliko je novca Ministarstvo kulture dodijelilo Marulićevim danima u 2016., a koliko u 2017. godini.

Ministrica nije otkrila svoj stav, ali se iz odgovora Ministarstva, koji donosimo u cijelosti, jasno vidi da je Ministarstvo i u njenom i u mandatu njenog prethodnika Hasanbegovića Marulićevim danima dalo isti novčani iznos te da njihova pomoćnica zadužena za dramu nije podržala ovogodišnji program.

”Nastavno na vaš upit povodom događanja vezanih za Festival hrvatske drame „Marulićevi dani“, obavještavamo da je na održanoj sjednici Vijeća 17. veljače 2017., godine u Ministarstvu kulture, izbornik Igor Ružić predstavio program predstojećeg Festivala hrvatske drame „Marulićevi dani“, koji je prihvaćen većinom glasova članova Vijeća.

Nositelj Festivala „Marulićevi dani“ je Hrvatsko narodno kazalište Split, a intendant Goran Golovko, ujedno je i ravnatelj Festivala.

Program nisu podržali Ministarstvo kulture i Splitsko-dalmatinska županija, preko svojih predstavnika pomoćnice ministrice dr. sc. Ive Hraste Sočo i Tomislava Đonlića te v.d. ravnatelja Drame HNK Split, Trpimir Jurkić.

Ministarstvo kulture financiralo je Festival hrvatske drame „Marulićevi dani“ u 2016. i 2017. godini sa istim iznosom od 370.000 kuna”, poručili su iz Ministarstva kulture za portal Direktno.

Ostaje nejasno kako je moguće da Ministarstvo kulture financira program koji istovremeno ne podržava.

facebook komentari

 • Za domovinu pripravan

  Nasa ministrica ne zna sto misli ni sto bi trebala misliti ali nas novac dijeli nedostojnima. Narod je glasao za Hasanbegovica jer on zna sto misli. Plenkovic misli da zna sto radi a mi sve manje razumijemo njegovu filozofiju

 • kršni

  Ministarstvo daje lovu na temelju programa, dakle, ako se netko nije slagao s Frljićevom vulgarnom predstavom, trebao je dati lovu za predloženi program umanjenu za njegovu predstavu, s obrazloženjem. Ali ne! U čemu je kvaka, u Hrvatskoj se nitko ne smije zamjeriti toj čudnovatoj vrsti kulturnjaka koju ni vani ne hvale, dapače! jesmo li postali totalno mutavi, gluhi i slijepi na provokacije koje, jasno je, nisu čak ni nekakvo avangardno umjetničko djelo, sudeći po ocjenama ne u nas već u svijetu. Marulić je time zloupotrebljen! Gdje mi to mislimo stići? Ministrica je već napravila previše gafova i glede HAVC-a i glede književnika koje je poslala u Leipzig iako su potpisali deklaraciju o nepostojanju hrvatskog jezika i glede Dubrovnika. A njezimo me prijateljstvo s Plenkovićem uopće ne zanima, zanimaju me rezultati!

  • EMINƎM

   Jadni Marulić kada vidi ovaj jad koji čine pod njegovim imenom njemu u čast i spomen ima da mu kosti u grobu zavrte na 1600 okretaja u minuti i to bez Lenora

 • Omnes Omnibus

  Da prostite ministrica se posvadala s istinom. U neslaganju je oduzela novac Osjeckom kazalistu i dala Rijeckom pozoristu? Kokosari misle da su nedokucivi, a svi drugi blesavi. Ko moze progutati foru da financiras ono s cime se ne slazes?

 • Dusko Besenic

  Ovo sa Obuljenkom je postalo već previše očekivano,što govori ne o slučajnosti nego o njezinom POLITIČKOM STAVU,a time demistificira i Plenkovićev stav,koji je čvrsto podržava! Narode moj,pa šta treba crtati o čemu se radi ???

 • Choo-choo Dampf

  Nije krivo govno u travi , već gospodar od psa

 • prepri43

  Onda neka ih skine s popisa onih koje financira ministarstvo kulture, ili neka sama sebi napiše ostavku! Toliko je ishisterizirana da je zaboravila crevlje na pisaćem stolu!
  https://uploads.disquscdn.com/images/e6eed9b43613f61cacfd6cd067307701ecb428ef9cb40918cd10a571269b286b.gif

 • bubnjar

  Mogu misliti kako bi financirali predstavu u kojoj bi se, na isti način, obrađivali četnici npr., pa čak i isilovci (neku ovakvu predstavu protiv isilovaca sigurno bi proglasili diskriminacijom muslimana).
  To govori o tome čija je ovo vlada i koja je ovo zemlja.