Pratite nas

Vijesti

Ministarstvo pojasnilo kako je Jovanović došao do iznosa 6.138 kuna neto

Objavljeno

na

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je priopćenje vezano za izjavu ministra Željka Jovanovića koji je rekao kako je plaća učitelja s 19 godina radnoga staža 6.138 kuna neto. Kako su pojedini mediji prenijeli kako je plaća učitelja bitno manja od tog iznosa, iz Ministarstva pojašnjavaju kako je ministar došao do tog iznosa. Podsjećamo, da je jučer ministar na sjednici vlade naveo plaću za 19 godina radnog staža, dok danas u priopćenju piše da je iznio podatak od 20 godina radnog staža.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Podatak o plaći koju je iznio ministar odnosi se na plaću učitelja s 20 godina radnog staža koji plaća prirez po stopi od 13 posto i koristi poreznu olakšicu za jedno dijete. Bruto plaća učitelja u konkretnom primjeru iznosi 8.506 kuna, dok njegova neto plaća iznosi 6.138 kuna.

Dva su razloga zbog kojeg se razlikuje obračun prosječne plaće koji su medijima dostavili sindikati i obračun prosječne plaće koje je dostavilo Ministarstvo.

1. Sindikat nije obračunao 13,72 posto uvećanja plaće po Sporazumu o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti iz 2006.godine, a pravo na ovo uvećanje ostvaruju svi zaposlenici školskih ustanova – od spremačice do ravnatelja – i zato smo ga mi obračunali.

2. Sindikat nije obračunao uvećanje koeficijenta složenosti poslova za 4 posto jer je uzeo za primjer učitelja s 19 godina radnog staža (a 20 godina staža je minimum za ostvarenje ovoga prava) i moguće da je tu nastao nesporazum, jer smo mi u našem primjeru uzeli učitelja s 20 godina staža.

Što se tiče dodataka, njih je doista 23. Ministarstvo nikada nije tvrdilo da svaki zaposlenik ima pravo na sve dodatke, već da je to ukupni broj dodataka koji postoje u sustavu školstva – dakle, mogućih dodataka na koje zaposlenici ostvaruju pravo temeljem Temeljnog kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora. Također smo rekli da iznos neto plaće od 6.138 kuna u konkretnom primjeru ne sadrži te druge brojne moguće dodatke poput dodatka za smjenski rad, prekovremeni rad, posebne uvjete, itd. Dakle, oni zaposlenici koji ostvaruju pravo na neki od tih dodataka, imaju veću plaću od navedene”, stoji u priopćenju.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

VIDEO – Navijači Srbije i Slovenije zajedno provociraju Hrvate

Objavljeno

na

Objavio

U finalu Eurobasketa večeras se sastaju Slovenija i Srbija, dvije reprezentacije koje su dosad pokazale najviše na turniru.

U Istanbulu se sprema spektakl, a i jedni i drugi imat će veliku podršku u dvorani.

No, i na dan kada igraju tako veliku utakmicu, njihovi navijači nisu propustili sjetiti se Hrvatske. Umjesto da uživaju u spektaklu, oni su se odlučili provocirati hrvate. Očito su u pitanju nekakvi kompleksi. “Tko ne skače taj je Hrvat”, započeli su navijači Srbije, a vrlo brzo su im se pridružili i Slovenci.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kronika

Tijekom snimanja priloga napadnuti izvjestitelji Nove TV – VIDEO

Objavljeno

na

Objavio

U subotu su u Velikom Pašijanu pokraj Garešnice tijekom snimanja priloga za emisiju Provjereno napadnuti novinarka Nove TV Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac, piše Dnevnik.hr.

Novinarka emisije Provjereno Ema Branica, snimatelj Alan Novak i asistent snimatelja Goran Jaganjac došli su u Veliki Pašijan kako bi nastavili priču o nizu prijevara za koje je optužen Ivica Sužnjević, zvan Šeki.

“Došli smo snimiti izjave još ljudi koji ga optužuju za prijevare. Dok smo snimali izjave prvo se pojavila majka optuženog i počela nas sve tući metlom. Potom se pojavio i njegov brat. Vikao je da će nas sve pobiti i da ‘ako imamo mu*a dođemo snimati kod njega u kuću’.  Potom me je snažno gurnuo u prsa i iščupao mi pramen kose. Pala sam u kanal i udarila glavom”, ispričala je novinarka.

“Cijelo to vrijeme je njegova majka i dalje prisutne tukla metlom, a brat je potom nasrnuo i na snimatelja i pokušao mu potrgati kameru. Pozvala sam policiju i on je priveden, a njegovoj je majci navodno pozlilo. No, nakon što je stigla Hitna pomoć prevezli su je tek 200-tinjak metara, do njezine kuće.”

facebook komentari

Nastavi čitati