Ministarstvo pojasnilo kako je Jovanović došao do iznosa 6.138 kuna neto

0

MINISTARSTVO znanosti, obrazovanja i sporta poslalo je priopćenje vezano za izjavu ministra Željka Jovanovića koji je rekao kako je plaća učitelja s 19 godina radnoga staža 6.138 kuna neto. Kako su pojedini mediji prenijeli kako je plaća učitelja bitno manja od tog iznosa, iz Ministarstva pojašnjavaju kako je ministar došao do tog iznosa. Podsjećamo, da je jučer ministar na sjednici vlade naveo plaću za 19 godina radnog staža, dok danas u priopćenju piše da je iznio podatak od 20 godina radnog staža.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Podatak o plaći koju je iznio ministar odnosi se na plaću učitelja s 20 godina radnog staža koji plaća prirez po stopi od 13 posto i koristi poreznu olakšicu za jedno dijete. Bruto plaća učitelja u konkretnom primjeru iznosi 8.506 kuna, dok njegova neto plaća iznosi 6.138 kuna.

Dva su razloga zbog kojeg se razlikuje obračun prosječne plaće koji su medijima dostavili sindikati i obračun prosječne plaće koje je dostavilo Ministarstvo.

1. Sindikat nije obračunao 13,72 posto uvećanja plaće po Sporazumu o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti iz 2006.godine, a pravo na ovo uvećanje ostvaruju svi zaposlenici školskih ustanova – od spremačice do ravnatelja – i zato smo ga mi obračunali.

2. Sindikat nije obračunao uvećanje koeficijenta složenosti poslova za 4 posto jer je uzeo za primjer učitelja s 19 godina radnog staža (a 20 godina staža je minimum za ostvarenje ovoga prava) i moguće da je tu nastao nesporazum, jer smo mi u našem primjeru uzeli učitelja s 20 godina staža.

Što se tiče dodataka, njih je doista 23. Ministarstvo nikada nije tvrdilo da svaki zaposlenik ima pravo na sve dodatke, već da je to ukupni broj dodataka koji postoje u sustavu školstva – dakle, mogućih dodataka na koje zaposlenici ostvaruju pravo temeljem Temeljnog kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora. Također smo rekli da iznos neto plaće od 6.138 kuna u konkretnom primjeru ne sadrži te druge brojne moguće dodatke poput dodatka za smjenski rad, prekovremeni rad, posebne uvjete, itd. Dakle, oni zaposlenici koji ostvaruju pravo na neki od tih dodataka, imaju veću plaću od navedene”, stoji u priopćenju.

facebook komentari