Pratite nas

Ministarstvo Vesne Pusić u međunarodnom skandalu

Objavljeno

na

“Vi ste radili za Croatia Summit prije tri godine? Hitno nam treba pomoć jer Summit počinje 10. srpnja a nemamo organizatora”, otprilike ovako započinju razgovori djelatnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić koji su ostali bez organizatora za visoki međunarodni skup koji se ove godine ima održati u Dubrovniku.

vesna-pusic-predsjednica-hns

Naime, nakon što je Index 12. lipnja ove godine objavio pozadinu natječaja za organizaciju dvodnevne međunarodne konferencije Croatia Forum 2014, Ministarstvo Vesne Pusić odlučilo je natječaj naprasno poništiti. No, kako više nema vremena za raspisivanje novog natječaja jer Summit počinje za dva tjedna djelatnici Ministarstva počeli su “zivkati” bivše izvođače i organizatore i moliti za pomoć. Kako bi zaobišli novi natječaj, odlučili su vrijednost nabave “razmrviti” kako bi se zaobišao zakon koji predviđa obveznu objavu natječaja. No, krenimo redom.

Pozivni natječaj raspisan je u svibnju ove godine, a do 28. svibnja stigle su tri ponude. Zahvaljujući u najmanju ruku čudnim uvjetima natječaja kao glavni favorit se ispostavila tvrtka Max Sollers koju je osnovao Ivan Soldo, partner Ratka Mačeka. Ponudili su najnižu cijenu i to 216 tisuća kuna iako tvrtka danas nema službene stranice (u izradi je), nema zaposlenih, a jedina “referenca” im je posao koji im je bez natječaja dodijelio Đuro Popijač 2011. godine kada su organizaciju nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku naplatili vrtoglavih 696 tisuća kuna.

Ministarstvo: Pitajte vaš “neslužbeni izvor”, a ne nas kako ćemo organizirati!

Ministarstvo je u odgovoru za Index ponudu Max Sollersa proglasilo sasvim legitimnom, te najavila da će “odabir biti napravljen u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi”. Druga tvrtka, Pago Com, koja se natjecala bila je bivša tvrtka Davora Komeričkog koji je prekinuo suradnju s tom tvrtkom nakon što je uhićen s Nadanom Vidoševićem u aferi Remorker. Pago Com ponudio je i najveću cijenu od 385 tisuća kuna. Treća tvrtka Pama Kod nudila je 287 tisuća kuna.

U natječaju se nije tražio BON 1 i BON 2, što je do sada bilo uobičajeno, a nedostajalo je niz osiguravajućih elemenata natječaja. Iako se očekivalo kako će se ponuda Max Sollersa proglasiti nedovoljno dobrom, administracija Vesne Pusić odlučila je sve naprasno poništiti.

“Postupak javne nabave za organizaciju međunarodne konferencije Croatia Forum 2014 poništen je u skladu s odredbama Zakona o javnoj nabavi”, rekli su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Na izravan upit temeljem kojeg članka Zakona o javnoj nabavi je poništen natječaj nisu nam odgovorili već su rekli da su to poslali sudionicima natječaja!? Bili smo uporni u traženju razloga poništenja natječaja da bi dobili odgovor da se obratimo našem “neslužbenom izvoru”.

Croatia Forum nije u opasnosti, no je li sve po Zakonu?

“Vaši neslužbeni izvori vam sigurno mogu proslijediti dopis u kojem stoji upravo ovo što smo vam napisali da je postupak poništen u skladu s odredbama zakona te je navedeno kojih”, rekli su nam u Ministarstvu Vesne Pusić!? Isto tako zanimalo nas je kako će se organizirati Summit s obzirom da je ostalo vrlo malo vremena, no Ministarstvo opet nije htjelo govoriti o detaljima.

“Ni u kojem slučaju ne dovodi se u pitanje organizacija Croatia Foruma, odnosno, konferencija će se održati kako je i planirano”, stoji u odgovoru Ministarstva. No ako se ne dovodi u pitanje organizacija susreta, dovodi se u pitanje zakonitosti rada Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Prema raspisanom natječaju tvrtke su trebale biti glavni organizatori Summita, a do 9. srpnja morali su posebno razraditi scenografsko i dekorativno rješenje uređenja glavne dvorane, opremiti dvoranu audio i video opremom te rasvjetom i opremom za prevođenje. Sve se mora snimati pa se mora i to organizatori, a organizator je zadužen i za koordinaciju cijelog događaja.

Pusić nastavila niz Sanaderovih afera

Uz Summit u Dubrovniku još u doba Ive Sanadera bile su vezane afere. Tako je 2006. godine Massol odrađivao ovaj posao za 1,8 milijuna kuna, u 2007. godini za 1,2 milijuna kuna, u 2008. i 2009. godini za milijun kuna, a tada se tvrdilo da je riječ o najnižoj mogućoj cijeni, no očigledno se moglo i za manje.

Posljednje tri godine cijena Summita bila je manja od 300 tisuća kuna, a ove godine Summit za razliku od prošlih godina traje dva dana.

Na Forum su pozvani ministri vanjskih poslova država članica EU te država, kako ih naziva naše Ministarstvo vanjskih poslova, Zapadnog Balkana. Pozvani su i ministri vanjskih poslova Turske, SAD, Kanade, Kine, Japana i Novog Zelanda te niz predstavnika visokih međunarodnih institucija i organizacija. Ovogodišnji Forum ima glavnu temu “integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija”.

index

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Predsjednik Vlade: Želimo da naši partneri Hrvatsku percipiraju kao odgovornu članicu UN-a

Objavljeno

na

Objavio

Prvog dana boravka u New Yorku, tijekom kojeg će sudjelovati na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, hrvatsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejom Plenkovićem susrelo se s predstavnicima hrvatske zajednice.

Tom prilikom predsjednik vlade istaknuo je da je važan dio politike Vlade održavati kontakte kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH te se u tu svrhu rade programi koji novim generacijama hrvatskih ljudi diljem svijeta mogu približiti što je Hrvatska danas i koje su njezine vrijednosti 2017. godine.

„Svatko od vas pomaže Hrvatskoj u gospodarskom, političkom, stručnom, znanstvenom, pravnom i medijskom smislu što je osobito važno u SAD-u, ključnoj svjetskoj sili, glavnoj zemlji koja određuje brojne smjernice međunarodnih odnosa i globalne politike“, kazao je predsjednik Vlade Plenković, dodavši da će se dolazak hrvatskih izaslanstava na Opću skupštinu UN-a uvijek iskoristiti za kontakt s hrvatskom dijasporom u SAD-u.

Republika Hrvatske ove godine obilježava 25. obljetnicu članstva u UN-u te je  predsjednik Vlade Plenković podsjetio na govor prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na dan kada je Hrvatske primljena u ovu svjetsku organizaciju.

„Tih četvrt stoljeća ojačalo je hrvatske institucije i demokraciju“, kazao je predsjednik Vlade, dodavši da smo ostvarili sve ključne nacionalne zadaće: integraciju u Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji.

Očekuje da će sljedećih nekoliko dana sa šefovima vlada i država koji se okupljaju u New Yorku razgovarati o brojnim gospodarskim i socijalnim izazovima, kao i izazovima koje pratimo na globalnoj sceni – od problema terorizma, migracija, siromaštva, razvojnih pitanja te participacije Hrvatske u jačanju sigurnosti diljem svijeta.

„Odgovorna smo članica UN-a, odgovorna smo članica međunarodne zajednice. Želimo da nas kao takve naši partneri i prijatelji percipiraju“, kazao je predsjednik Vlade Plenković.

„Republika Hrvatska snažno podupire nastojanja novog glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u reformi organizacije UN-a“, odgovorio je predsjednik Vlade na novinarsko pitanje, dodavši da bi govor predsjednika Donalda Trumpa trebao pokazati kako njegova administracija i on osobno vide multilateralizam danas te kako se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa.

„Očekujem da će nam govor otkrili glavne konture američke vanjske politike koja bitno utječe na sve ostale“, zaključio je premijer Plenković.

Tijekom današnjeg dana hrvatsko izaslanstvo nazočit će otvaranju opće rasprave na 72. zasjedanju Opće skupštine UN-a, a očekuje ih i nekoliko bilateralnih susreta.

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Govor generala zbora Stanka Sopte na 22. obljetnici vojno-redarstvene operacije Maestral

Objavljeno

na

Objavio

Obilježena 22. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maestral

U srijedu 13. rujna 2017. obilježena je 22. obljetnica oslobođenja hrvatskoga kraljevskog grada Jajca kada su združene snage Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske u vojno-redarstvenoj akciji “Maestral” oslobodile Jajce nakon trogodišnje okupacije.

Dan je to kada se tisuće Hrvata iz BiH i RH uz mještane Jajca i okolnih krajeva sa svojim obiteljima, rodbinom, gostima i prijateljima okupe kako bi iskazali zahvalnost hrabrim braniteljima i osloboditeljima i prisjetili se vremena slave i ponosa, ali i kalvarije kroz koju su svi skupa prolazili ratnih 90-ih godina.

Središnja svečanost obilježavanja 22. obljetnice oslobođenja Jajca počela je mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi Hrvatskih snaga od Vodopada, preko središta grada do Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz pratnju Prvog benda vojnog orkestra Oružanih snaga BiH.

Sv. misu za poginule predvodio je fra Jure Tokalić koji je u nadahnutoj propovijedi naglasio važnost ovoga dana kada je prije 22. godine hrvatski narod Jajca ponovno obasjalo sunce te je dočekao biti svoj na svome. Poruka je to, kako je rekao, i današnjim naraštajima da ne napuštaju rodne grude za koje su toliki hrabri branitelji dali svoje živote.

U Domu kulture održana je svečanom akademija na kojoj su govorili brojni uzvanici,  a svima se zahvalio Ante Brtana ispred braniteljske udruge „13.rujan“ koja je bila organizator  svečanosti.

Govor generala zbora Stanka Sopte, zapovjednika glavnih snaga za oslobađanje Jajca

POŠTOVANI PRIJATELJI, DRAGI HRVATI, DRAGI JAJČANI, SVI VI IZ DALEKA,VI KOJI STE DIONICI SLOBODE, ČESTITAM VAM NA VAŠOJ PLEMENITOSTI S KOJOM ISKOVAŠTE SLOBODU HRVATSKOM KRALJEVSKOM GRADU JAJCU!

Od 1996.godine, od prve obljetnice, sve ove godine okupljamo se 13.rujna, kako bi izrazili zahvalnost za svaku kap krvi koja je prolivena za slobodu Hrvatskog naroda, za svaki čin plemenitosti koji je u nju utkan, a osobito se spominjemo svih života koji su položeni kako bi sloboda bila nova kolijevka rađanja.

Trinaestog  rujna 1995. godine, nakon višemjesečnih oslobodilačkih operacija, Cincar, Zima 94, Skok 95, Vrilo 95, Ljeto 95, Oluja te Maestral, koje su provodile Hrvatske snage, preko Kupresa, Glamoča, Grahova, Knina, oslobođen je Hrvatski kraljevski grad Jajce cijelo Pougarje s Dobretićima i Podmilačje sv.Ive.

Prisjetimo se  postrojbi Hrvatskih snaga sastavljenih od HVO-a i HV-a, koje su činile okosnicu u operaciji Maestral na pravcu oslobađanja Jajca. To su: 2.gbr HVO, SP MUP-a HRHB, bojna HVO Jajce, ppnHVO Gavran-2, 81.gb HV, 1.gbr HVO, 60.dgb HVO, 22.do HVO, sts GS HV, 4.gbr HV, 7.gbr HV, 1.hgz HV, 3.gbr HVO, snage u potpori ZP HVO Tomislavgrad, ZP HVO Mostar i ZP HVO Vitez.

Trinaestog rujna 1995. godine u jutarnjim satima na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića  zavijorila je Hrvatska zastava, podigoše je hrabri bojovnici nakon teških borbi i velikih žrtava, te tim činom napaćenom puku obznaniše slobodu.

I evo nas opet tu na zidinama našeg hrvatskog i kraljevskog grada Jajca 22. godine nakon oslobođenja od srbočetničkog agresora i JNA. Osjećaj nam nadima grudi, i ispunja nas ponosom, ali i tugom i boli. Jer mnogi su naši prijatelji suborci, mnogi su naši vitezovi za slobodu Jajca darovali svoje živote.

Njihovi su životi u temeljima slobode hrvatskog kraljevskog grada Jajca. To na žalost uvijek i ponovno moramo naglašavati jer mnoge na čudan način opija zaborav, a mnogi ne žele povijest čitati onako kako je ispisana i kako je nastala. A ovdje je, kao i na tolikim drugim mjestima u našoj Domovini, ispisana krvlju najboljih hrvatskih sinova.

Zato, kad mnogi danas uzmu u ruku pero da se dnevnopolitički predstavljaju, moraju znati temeljni postulat. Svi, pa i dnevnopolitički poslovi moraju počivati na istini. A istina je hrvatskog kraljevskog grada Jajca da su ga oslobodile postrojbe Hrvatskih snaga. Svjedočim to, kao što i vi svjedočite, a mi smo dionici tih slavnih bitaka i danas to na 22. obljetnicu ponovno potvrđujemo.

Kako rekosmo, postulat istine je postulat slobode, i on nas obvezuje govoriti po istini, a istina je da su nas u vremenima borbe za slobodu i opstojnost Hrvatskog naroda vodili dični ljudi, na čelu s dr. Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom, Matom Bobanom, generalom Antom Gotovinom i mnogi drugi koji za svoj obol ne dobiše zasluženi spomen, već na žalost, upravo lažnim svjedočenjima na montiranim procesima nastaviše svoju osobnu patnju i žrtvu, koja Hrvatski narod prati stoljećima do današnjih dana.

Podignimo ponosno glave, to smo dužni našim ratnim prijateljima koji danas nisu ovdje s nama!

Neka je hrvatskom kraljevskom gradu Jajcu čestita 22. obljetnica. Neka je mir vječnosti i laka gruda zemlje Hrvatske našim poginulima. Neka je iskrena sućut njihovoj djeci, obiteljima i roditeljima. Neka nam je svima u svijesti i u pameti, činjenica da je ovaj grad slobodan jer su to htjele i učinile i svoju krv za to prolile postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske.

Živjeli!             

Kamenjar.com                

facebook komentari

Nastavi čitati