Mirko Tuš: Otišao sam iz BiH zbog politike i siromaštva

0
U razvoj i širenje tržišta u BiH smo u osam godina poslovanja investirali više od 60 milijuna eura, redovito plaćajući poreze i sve druge obveze, te u državnu blagajnu uplatili više od 10 milijuna eura, čime smo bili jedan od najvećih poreznih platiša u BiH.
Otišao sam iz BiH zbog politike i siromaštva

Slovenski trgovački lanac Tuš, o čijim se tvrtkama u BiH vodi kriminalistička istraga i protiv čijeg je vlasnika Mirka Tuša u našoj zemlji podnesena kaznena prijava, opovrgnuo je u srijedu tvrdnje kako je njegovo povlačenje iz BiH pokušaj poslovne prijevare kako se ne bi podmirili dobavljači kojima je Tuš navodno dužan više od 10 milijuna eura.

Unatoč velikim prosvjedima vjerovnika te pokrenutim istragama, u Tušu tvrde kako BiH napuštaju zbog nestabilna poslovnog i političkog okoliša u državi i smanjenja kupovne moći, te kako su neki vjerovnici sami krivi što se nije moglo naći rješenje za potraživanja.

U izjavi za ljubljanski Dnevnik, predstavnici lanca niječu i navode kako su ostali dužni doprinose i poreze državi u kojoj su poslovali.

“U razvoj i širenje tržišta u BiH smo u osam godina poslovanja investirali smo više od 60 milijuna eura, redovito plaćajući poreze i sve druge obveze, te u državnu blagajnu uplatili više od 10 milijuna eura, čime smo bili jedan od najvećih poreznih platiša u BiH”, naveli su u Tušu u priopćenju za javnost, dodavši kako dobitke nisu prebacivali u slovensko matično poduzeće i kako su spremni omogućiti istrazi uvid u poslovne knjige kako bi se vidjelo da su u BiH poslovali “zakonito i transparentno”.

Protiv vlasnika Mirka Tuša te odgovornih u tvrtkama TUŠ Bihać i TUŠ Trade Bihać u Bosni i Hercegovini su podnešene prijave zbog sumnje za pokušaj gospodarskog kriminala, odnosno prijevaru u gospodarskom poslovanju i utaju poreza. Nedavno je vanjskotrgovačka komora BiH od tužiteljstva tražila zaustavljanje tečaja Tuševih tvrtki u BiH i zamrzavanje njihove imovina, kako bi se iz nje mogli podmiriti oštećeni vjerovnici.

Ljubljanski Dnevnik navodi kako je Tuš, u vrijeme kad je dobro poslovao u BiH, imao 25 veletrgovina koje su ostvarivale 50 milijuna eura godišnjeg prometa, ali je od te imovine ostalo vrlo malo, dok financijske obveze Tuša u BiH prema stanju iz prošle godine premašuju 50 milijuna eura.

[ad id=”40501″]

facebook komentari