Mirko Zelenika: Ejup Ganić je odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni

4

Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika izjavio je da je ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni.

”Budući da pitanje odgovornosti članova ratnog Predsjedništva BiH nije procesuirano u Hagu, zadovoljan sam ako se bude procesuiralo u Srbiji, jer Tužilaštvo BiH nikad to neće uraditi zbog odnosa u BiH”, istakao je Zelenika u izjavi Srni.

On je dodao da ga raduje činjenica da Tužilaštvo Srbije priprema optužnicu protiv Ganića za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici.

”Ejup Ganić kao član ratnog Predsjedništva je odgovoran za planiranje, organiziranje i naređivanje ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, što se u ovom slučaju uopće ne spominje”, istakao je Zelenika.

On je ocijenio da Ganićeve izjave od 3. siječnja 1994. godine, koje je dao agenciji Reuters, a koje se odnose na napade Armije BiH u Srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini, potvrđuju njegovu odgovornost.

”Ganić je tada izjavio: ‘Mi smo ponudili HVO-u opciju da se izvuku, a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom’. Ta njegova prijetnja nije ostvarena 100 posto, ali jeste 90 posto, jer je Armija BiH 90 posto etnički očistila prostor Srednje Bosne”, naglasio je Zelenika.

Predsjednik hrvatskih logoraša Ganića optužuje i za akciju ”Neretva 93” i dodaje da je vrijeme da se ispita povezanost Ganića i ostalih bivših članova Predsjedništva BiH sa aktivnostima specijalne jedinice “Zulfikar” u toj akciji, prilikom koje su počinjeni stravični zločini nad Hrvatima.

”Akcija ‘Neretva 93.‘ je sa muslimanske strane planirana od vojno-političkog vrha, a cilj je bilo zauzimanje doline Neretve, i u okviru te akcije napravljeno je na desetine logora i protjerano na tisuće Hrvata”, naveo je Zelenika.

On je dodao da je komandant jedinice Zulfikar, koja nosi puni naziv Specijalni odred za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande, imao dnevnu vezu sa Predsjedništvom BiH, pa tako i sa Ganićem, te ih izvještavao o akcijama u dolini Neretve.

“Ja sam jedan od hiljade žrtava ove akcije u kojoj je od Bugojna do Mostara stvoreno na desetine logora u kojoj je 4 500 Hrvata bilo zarobljeno”, rekao je Zelenika i dodao da je jedinica Zulfikar velikim dijelom odgovorna za zločine u selima poput Trusine i Grabovice.

Komandanta jedinice “Zulfikar” – Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka, Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ nedavno je uhitila po nalogu Tužilaštva BiH zbog osumnjičenosti da je počino ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u hrvatskom selu Trusina kod Konjica.

Tereti se da kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima jedinice Zulfikar, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici ove jedinice počinili zločin, nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinioci budu kažnjeni.

Zelenika je dodao da je i sadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić imao vezu sa logorima u kojima su se nalazili Hrvati.

”Edhem Edo Žilić, komandant logora u Konjicu, sam je rekao da se bez Silajdžićevog znanja nije moglo ući u logore”, rekao je Zelenika i dodao da hrvatske žrtve u BiH ne mogu očekivati da će pravosuđe profunkcionirati, zbog čega je u ime hrvatskih logoraša apelirao na reakciju hrvatskih predstavnika u vlasti.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

 • EMINƎM

  što budala napravi na kraju mandata, bit će potrebno uložiti puno truda u pokušaju popravka nepopravljivoga ,
  crni ivo

  • kvot

   Kako sad ovo:
   -zločin nad Hrvatima, od strane mudžahedina?!

   Prije dva-tri dana ste se kleli, u majku i mrtve franju i antu,
   te tvrdili da vas muslimani nisu poharali.

   • EMINƎM

    lažeš ko pas