Pratite nas

Reagiranja

Mirko Zelenika: Ejup Ganić je odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni

Objavljeno

na

Predsjednik Hrvatskog udruženja logoraša Mirko Zelenika izjavio je da je ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić odgovoran i za zločine počinjene nad Hrvatima u dolini Neretve i Srednjoj Bosni.

”Budući da pitanje odgovornosti članova ratnog Predsjedništva BiH nije procesuirano u Hagu, zadovoljan sam ako se bude procesuiralo u Srbiji, jer Tužilaštvo BiH nikad to neće uraditi zbog odnosa u BiH”, istakao je Zelenika u izjavi Srni.

On je dodao da ga raduje činjenica da Tužilaštvo Srbije priprema optužnicu protiv Ganića za zločine počinjene u Dobrovoljačkoj ulici.

”Ejup Ganić kao član ratnog Predsjedništva je odgovoran za planiranje, organiziranje i naređivanje ratnih zločina nad Hrvatima u BiH, što se u ovom slučaju uopće ne spominje”, istakao je Zelenika.

On je ocijenio da Ganićeve izjave od 3. siječnja 1994. godine, koje je dao agenciji Reuters, a koje se odnose na napade Armije BiH u Srednjoj Bosni i Lašvanskoj dolini, potvrđuju njegovu odgovornost.

”Ganić je tada izjavio: ‘Mi smo ponudili HVO-u opciju da se izvuku, a ako neće mi ćemo to učiniti milom ili silom’. Ta njegova prijetnja nije ostvarena 100 posto, ali jeste 90 posto, jer je Armija BiH 90 posto etnički očistila prostor Srednje Bosne”, naglasio je Zelenika.

Predsjednik hrvatskih logoraša Ganića optužuje i za akciju ”Neretva 93” i dodaje da je vrijeme da se ispita povezanost Ganića i ostalih bivših članova Predsjedništva BiH sa aktivnostima specijalne jedinice “Zulfikar” u toj akciji, prilikom koje su počinjeni stravični zločini nad Hrvatima.

”Akcija ‘Neretva 93.‘ je sa muslimanske strane planirana od vojno-političkog vrha, a cilj je bilo zauzimanje doline Neretve, i u okviru te akcije napravljeno je na desetine logora i protjerano na tisuće Hrvata”, naveo je Zelenika.

On je dodao da je komandant jedinice Zulfikar, koja nosi puni naziv Specijalni odred za posebne namjene pri štabu Vrhovne komande, imao dnevnu vezu sa Predsjedništvom BiH, pa tako i sa Ganićem, te ih izvještavao o akcijama u dolini Neretve.

“Ja sam jedan od hiljade žrtava ove akcije u kojoj je od Bugojna do Mostara stvoreno na desetine logora u kojoj je 4 500 Hrvata bilo zarobljeno”, rekao je Zelenika i dodao da je jedinica Zulfikar velikim dijelom odgovorna za zločine u selima poput Trusine i Grabovice.

Komandanta jedinice “Zulfikar” – Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka, Agencija za istrage i zaštitu /SIPA/ nedavno je uhitila po nalogu Tužilaštva BiH zbog osumnjičenosti da je počino ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u hrvatskom selu Trusina kod Konjica.

Tereti se da kao nadređena osoba sa stvarnom i efektivnom kontrolom nad pripadnicima jedinice Zulfikar, iako je znao da su njemu podređeni pripadnici ove jedinice počinili zločin, nije poduzeo nužne i razumne mjere da počinioci budu kažnjeni.

Zelenika je dodao da je i sadašnji član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić imao vezu sa logorima u kojima su se nalazili Hrvati.

”Edhem Edo Žilić, komandant logora u Konjicu, sam je rekao da se bez Silajdžićevog znanja nije moglo ući u logore”, rekao je Zelenika i dodao da hrvatske žrtve u BiH ne mogu očekivati da će pravosuđe profunkcionirati, zbog čega je u ime hrvatskih logoraša apelirao na reakciju hrvatskih predstavnika u vlasti.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Tuđman o prisluškivanju iz BiH: “Oni naprosto ne žele uspostaviti prijateljske odnose s Hrvatskom”

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatske Ranko Ostojić u četvrtak je izvijestio javnost kako je to tijelo zatražilo očitovanje sigurnosno-obavještajnih-agencija vezano uz navodno prisluškivanje hrvatskih dužnosnika od strane BiH.

“Odbor je zatražio očitovanje Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i očitovanje hrvatskih sigurnosno-obavještajnih agencija vezano za izjave ministra sigurnosti BiH o tome da se prisluškuju dužnosnici Republike Hrvatske.

To je bio i povod za traženje dodatnog izvješća ima li takvih slučajeva i s drugim zemljama i imat ćemo zatvorenu sjednicu odmah po primitku očitovanja naših sigurnosnih službi”, rekao je Ostojić, javlja Dnevnik.hr.

“Nedopustivo je da se dogodi, a pogotovo da netko tako javno navodi, da se prisluškuju dužnosnici. Bez obzira na opravdanje i kasnije demantije tražimo da naše sigurnosne službe izvijeste ovaj Odbor o tome što se konkretno događa i koje su mjere poduzete s naše strane. Mislim da na to treba imati adekvatan odgovor i izvršna vlast”, kazao je Ostojić.

Agrokor i širenje HEP-a, ali i odnosi hrvatske vlade i mađarskog mol-a, teme su koje, piše tjednik, zanimaju tajnu službu susjedne države. Miroslava Tuđmana, brinu izjave koje stižu iz BiH.

“Prvi zaključak koji se može izvući jest da se tamo radi po interesima pojedinih grupacija ili političkih opcija”, smatra Miroslav Tuđman iz HDZ-a.

Hrvati u BiH, jedno su od ključnih vanjskopolitičkih ciljeva vlade Andreja Plenkovića. U toj je zemlji bio već nekoliko puta pa ovakvi postupci tajne službe BiH, za Tuđmana, su jasna poruka.

Podsjetimo, mediji u BiH su prenijeli u srijedu riječi ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića koji je potvrdio da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene hrvatske dužnosnike s ciljem zaštite ekonomskih interesa BIH i njenih građana.

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Ipak se odgađa Noć kazališta

Objavljeno

na

Nakon apela Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) da se Međunarodna manifestacija Noć kazališta ne održi 18. studenog, na Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, organizator, NS Dubrava, je samo dan nakon toga,  i na svojim službenim stranicama objavio novi datum.

Dakle, ova manifestacija se odgađa i bit će održana 25. studenoga, bez obzira što će se u drugim državama održati onako kako su pravovremeno obavijestili.

To je svakako dobro došao potez organizatora, jer nikako ne bi imalo smisla da se „poklope“ kazališne predstave i sjećanje na dane ponosa i slave!

Međutim, pojedini hrvatski (?) portali su vrlo zločesto reagirali na apel branitelja, zalažući se da se manifestacija ipak održi 18. studenog, samo da se toga dana  što više skrene pozornost s održavanja skupova u Vukovaru i Škabrnji.

To im, srećom,  ovog puta, nije uspjelo.

Mladen Pavković

facebook komentari

Nastavi čitati