Pratite nas

Pregled

Miro Bulj: Most nije u sukobu s Ustavnim sudom

Objavljeno

na

Je li Ustavni sud prijetnja nacionalnoj sigurnosti kako tvrdi Vlaho Orepić ili ministar unutarnjih poslova potkopava ustavnopravni poredak? Jesu li neki suci Ustavnog suda sudjelovali u korupcijskim aferama? Gosti Otvorenog bili su: Vladimir Šeks – ustavotvorac, Peđa Grbin – potpredsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav (SDP), Ivanka Toma – novinarka Jutarnjeg lista i Mato Palić – stručnjak za ustavno pravo.

Ministar Orepić je napao cijeli Ustavni sud, a ne pojedine suce. Ako je imao ikakvih spoznaja o tome da je bilo tko od njih ogrezao u kriminal i korupciju, trebao je inicirati pokretanje kaznenog postupka, rekao je Vladimir Šeks. Prijetnja nacionalnoj sigurnosti je adresirana na one koji pripremaju teroristička djela, pa su takve optužbe bez dokaza- napad na Ustavni sud, dodao je.

To da se Davorin Mlakar lažno predstavljao je bilo poznato i prije izbora ustavnih sudaca, istaknuo je. Niti jedno službeno tijelo nije Hrvatskom saboru dalo niti jedan dokaz da je tadašnji zastupnik Mlakar u kriminalnoj sferi. Mediji su o tome brujali, ali službeno nijedan dokaz nije podastrt.

Miro Bulj nekoliko je puta tijekom  emisije naglasio da Most nije glasovao za svih 10 izabranih sudaca Ustavnog suda, već samo za njih 6.

Na pitanje hoće li puknuti ljubav HDZ-a i Mosta zbog ovog slučaja, rekao je da Most nije ni u kakvom sukobu s Ustavnim sudom te da je riječ o jednoj od najčasnijih institucija.

Na to mu je Šeks rekao da ulazi u veliku proturječnost, jer je Orepić zatražio da suci podnesu kolektivnu ostavku. Kako Most nije u sukobu, kad traži da svi moraju odstupiti?

Naravno da kada govorimo o pravosuđu, možemo imati određene zamjerke. Način na koji je Orepić pristupio i Ustavnom sudu i pravosuđu u cijelini pokazuju da on dvoji ima li tamo uopće poštenih ljudi, smatra Peđa Grbin. Rekao je da se s takvim stavom ne može složiti te da ministar mora podastrijeti dokaze za svoje tvrdnje.

Ukoliko ne pokrene postupak, a nastavi s napadima, onda upravo on mora podnijeti ostavku. On s takvim ponašanjem ne može biti ministar unutarnjih poslova RH.

Ivanka Toma rekla je da ne vidi koji je povod ovakvom istupu ministra Orepića, osim možda političkog manevra da skrene temu.

Više nitko neće govoriti o aferi Kum, nego ćemo svi preispitivati Ustavni sud koji je tek počeo raditi. Rekla je kako se institucija diskreditira, a još nije ni dobila šansu da pokaže kako radi.

Dodala je kasnije kako treba priznati da je Most iznio kritiku kad se birao ovaj saziv Ustavnog suda. S te strane imaju svako pravo upućivati kritiku, ali osnovanu, smatra.

Bilo bi u redu da takvu kritiku iznese gospodin Bulj, koji je zastupnik, a ne ministar s pozicije člana izvršne vlasti. Rekla je i kako Božo Petrov nije postupio kao predsjednik Hrvatskog sabora, nego kao čelnik Mosta- i stao u obranu ministra Orepića.

Mato Palić smatra da sporne činjenice vezane uz pojedine suce, za koje se znalo i prije, ne mogu biti opravdanje za etiketiranje svih sudaca Ustavnog suda.

Uvjeren sam da je najveći broj među njima- moralni, čestiti i stručni ljudi. Ako sve ostane samo na nekakvim verbalnim optužbama, onda se radi o nedostatku političke kulture, rekao je.

Njegova izjava, kao ministra unutarnjih poslova, ima dodatnu težinu jer on ima dublji uvid u različite detalje o svim ljudima u Hrvatskoj nego što ga imaju obični građani, smatra.

Ukoliko neće slijediti nekakva reakcija nakon tih izjava, onda se samo potkopava Ustavni sud kao institucija te se narušava povjerenje, smatra.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vozilom punim migranata pokušao izgurati policiju s autoceste

Objavljeno

na

Objavio

Vozilom punim migranata pokušao izgurati policiju s autoceste

Na autocesti A3, kod Slobodnice, vozač terenca stranih registracija u ponedjeljak navečer nije želio poslušati zapovijed policije da se zaustavi nego je pokušao izgurati policijsko vozilo s autoceste, no izgubio je nadzor nad vozilom i sletio u odvodni kanal, priopćila je brodsko-posavska policija.

Glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić ističe kako su oko 20 sati zaprimili dojavu da se na A3, kod Slobodnice, u općini Sibinj, vozač terenca stranih registracijskih oznaka oglušio o zapovijedi policije da se zaustavi, već je nastavio vožnju, pokušavši izgurati vozilo policijskih službenika s ceste. Pritom je izgubio nadzor nad vozilom, sletjevši s ceste u žičanu ogradu, a potom odvodni kanal.

U terencu se nalazilo više osoba, od kojih je nekoliko ozlijeđeno, te su prevezeni u bolnicu u Slavonskom Brodu, a nitko nije teže ozlijeđen, napominju iz policije.

S obzirom da je riječ o stranim državljanima, PU brodsko-posavska nastavlja s utvrđivanjem okolnosti njihovog ulaska u Republiku Hrvatsku.

Policija također utvrđuju i druge okolnosti učinjenog prekršaja, odnosno kaznenog djela, te će sukladno utvrđenom poduzeti odgovarajuće mjere, navodi glasnogovornica Nujić.

Portal SBplus javlja da je ozlijeđeno 12 ljudi te da ih je desetero prebačeno u slavonskobrodsku, a dvoje u novogradišku bolnicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Oglasio se DORH: Provodi se pretraga kod 15 osoba

Objavljeno

na

Objavio

DORH se oglasio o policijskoj akciji u Kulmerovim dvorima.

“Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja.

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama”, stoji u objavi.

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

facebook komentari

Nastavi čitati