Miro Kovač: HRVATSKA BI OD EU TREBALA TRAŽITI ODŠTETU AKO GRANIČNE KONTROLE NAŠTETE TURISTIČKOJ SEZONI

28

Sama Uredba EU-a o jačanju kontrola na vanjskim granicama jasno određuje da država članica može odlučiti prijeći na ciljane kontrole ako bi sustavne kontrole “imale nerazmjeran učinak na protok prometa”.

Odgovornost je, dakle, na Sloveniji koja bi trebala postupiti razumno i fleksibilno u vrijeme intenzivnog prometa.

Ako bi Slovenija nastavila vršiti sustavne kontrole za vrijeme turističke sezone, to bi značilo da je Hrvatska, koja ostvaruje 20 posto svoga bruto domaćeg proizvoda u turizmu, na jedinstvenom tržištu Europske unije diskriminirana.

To se kosi s duhom europskog prava, to bi bio udar na temeljne slobode Europske unije: slobodu kretanja osoba, roba, usluga i kapitala. Želim vjerovati da će se sa Slovenijom i Europskom komisijom definirati model razumne primjene Uredbe o jačanju kontrola na vanjskim granicama. Sustavne kontrole preko ljeta nanijele bi hrvatskom gospodarstvu ogromnu štetu. Hrvatska bi onda od Europske unije mogla i trebala tražiti naknadu štete. Za to postoji temelj u europskom pravu.

Nije u duhu europskog prava da primjena jedne uredbe Europske unije nanese zemlji članici gospodarsku štetu, da diskriminira Hrvatsku i građane Europske unije.

> Velimir Bujanec: Ako nas zapadni susjedi namjerno provociraju, onda im barem možemo dati jednako snažan odgovor

facebook komentari

 • bubnjar

  Pa naravno da ćete ih tužiti.
  I Sloveniju i Europsku uniju. I to puno tužbi, ne samo jednu.
  Samo čvrsto i hladno.
  Tako se bori proti birokratima. Napokon!

  • Sivooki

   I što će od toga biti…? Veliko NIŠTA:
   EU će imati itekako dobra opravdanja i razloge.

   • Dusko Besenic

    Dovoljno joj je opravdanje da smo “svojevoljno” ušli u EU, a što nismo shvatili u šta se upuštamo …’ko nas j..e?!

    • Sivooki

     Exactly!!!

     • Dusko Besenic

      Zafrkavaš “Sivi” 🙂

     • Sivooki

      Of skroz!!!

     • Dusko Besenic

      Nasmijao si me…i potrošio štos…idemo dalje…normalno?LP

     • Sivooki

      Ma perche?!

     • Dusko Besenic

      Zato ča smo domaći.

     • Sivooki

      Ma ja volim malo dodati “izražajnih sredstava”.

     • Dusko Besenic

      Je,je…bilo bi zgodno uživo se zafrkavati…podsjećamena neko davno,bezbrižno,vrijeme mladosti.Možda si u pravu?

    • Maks

     Slovencima se lako braniti, nije davno da im je Ranko Ostojic gurnuo gotovo milijun arapa preko te iste granice protiv njihove volje. Hrvatska granica je postala granica velikog rizika, ovo im je svima tesko spominjati jer to je bila oficijelna hrvatska politika, preuzeli bi krivicu.

     • Dusko Besenic

      Ne znam šta smo mi mogli uraditi kada smo im bili na pravcu kretanja,a oni su išli Merkelici,na njezin poziv! Čini mi se da je to bilo u osnovi problema,a Zlovenci koriste svaku i najmanju priliku ako mogu napakostiti nama, sa tako duuuuugačkom obalom,a njima ne damo cijelu Savudrijsku valu! Najgora je varijanta kada u susjedstvu imaš neprijatelja koji to pokušava prikriti “prijateljstvom”.

     • Maks

      Merkelica je izjavila jedino : Njemacka moze uzeti 800 000 izbjeglica, nije molila Hrvatsku za pomoc. Ostojic je slao autobuse na makedonsku granicu, silom ih i u neredu ubacivao u Sloveniju, tamo su nestajali u nepoznato, Njemacka stavljala vojsku na granicu, Austrija jednako, Slovenija zilet zicu prema Hrvatskoj – to su ti sluzbene cinjenice, sve ostalo medijska obmana.

     • Dusko Besenic

      Da,otprilike tako,a kada na tome radi još i peta kolona…pa jel’ nam treba drugih neprijatelja?? Čini mi se da bi najjednostavnije i najefikasnije riješenje bilo uvođenje izvanrednog stanja sa Predsjednicom na čelu i sve ono što dalje ide?!

     • Maks

      Ja sam u Njemackoj , znam njemacki i dobro sam razumio sto je rekla. Jedini sto je kod nas pravilno preveo je Miroslav Tudjman na HRTu i Miro Kovac kasnije tu i tamo – to niko nije ni slusao. Nije samo kod nas peta kolona , ona je u cijeloj EU, uvoze godisnje milijune muslimana , islamiziraju , Rijeci Merkel izokrenuli natrpali joj izbjeglice preko “nasih kako bi je srusili, SDP je samo dio toga. To propada ove godine , mjenja se Francuska, Merkel ce pobjediti, EU parlament ce biti bar 70 % u rukama desnice , onda se i mjenja EU sudstvo i sve ostalo. Vidio si svu prljavu kampanju protiv Trampa to je globalna kuga , mi smo i dobro prosli zadnjih 17 godina, Slovenija je njihova, pala a niko nije ni primjetio. Irska je isto njihova, stranci dolaze Irci sele.

     • Dusko Besenic

      Je,ponešto i vidim i shvatim,koliko je moguće uz ove “naše” medije,ali znam da i dalje rade na ispiranju mozga i usmjeravanju razmišljanja. Žao mi je što veliki broj ljudi nije to u stanju prepoznati.Daj Bože da,kao što kažeš,desnica prevlada,jer ovo što nastoje stvoriti globalisti i neoliberali, je užas za budućnost cijelog čovječanstva,a puno je negativnog kapitala na njihovoj strani! Iako mi je svaki dan života u zoni bonusa,ne mogu reći da me baš briga kako će biti i šta će prevladati.Znam kako je moj otac sa čežnjom govorio o Hrvatskoj državi i kolike generacije Hrvata nisu imale sreću da dožive ovo vrijeme,pa me onda,i u ovim godinama, razbjesni kada vidim ovu glupu stoku kako se odnosi prema Hrvatskoj i kako su ravnodušni i bez nacionalnih osjećaja,već čak i pljuju po svemu jer im “država nije dala čemu su se nadali”! Kažeš da si u Njemačkoj, onda znaš dobro da nisi ništa očekivao da ti neko nešta da,nego si morao sam zaraditi ono što si želio.A ovdje,još “potpaljeni” od komunjara,samo grintaju,najčešće preko svake mjere! Strpljenja i ne popuštati !

     • Maks

      HRT stiti most, izjavili javno u saboru svi smo mogli viditi. “Ne bi bilo fer da smo HDZeu prepustili HRT”. Zasto to od ovih novinara niko ne spominje, znaju za to???

     • Dusko Besenic

      Ima samo par naših novinara koji bez sustezanja govore o tome. Osnovno je odgovoriti si na pitanje tko sve dozvoljava da to tako ide?! Svako normalan zna da se neki kompromisi moraju raditi,ali postoji crta ispod koje se ne smije ići. Jednostavno NE SMIJE,a Plenković je dozvolio da se ta crta pređe i to ne za malo! Kažem,kompromisi da, ali kompromiserstvo ne! I po cijenu opstanka Vlade,ali to se kod njega ne može dogoditi…seronja bi prije dao pola Hrvatske nego da ne bude više Premijer!

     • Maks

      Sta je vaznije, ekonomija i demografija ili jos par godina takav HRT , razmisli sta bi podrzao narod.

     • Dusko Besenic

      E,moj Marko,biti će šipak i od jednog i drugog dok ne “likvidiramo” petu kolonu i među nama i među njima! Najčešće je napraviti “bolan rez”,jer znaš onu izreku : “U milostivog ljekara smrdljiva je rana!” Ovakav HRT drastično potpomaže iseljavanje iz Hrvatske,jer širi defetizam!

     • Maks

      Par mjeseci mi nemozemo nista, ovi ce se drzati jedno vrijeme s mostom ili bez mosta, ovo sto radi Zorica je jedini put da se nesto napravi, popravi.

     • Dusko Besenic

      Hej,pa i ti si budan u ovo doba? Jesmo li mi ludi? Ili možda radiš ili si u mirovini,kao ja?

     • Maks

      Mirovina a i puno posla na komputeru, spavam kad mi se spava.

 • Dusko Besenic

  Jeli vam sada svima jasno zašto “bezmudi” Plenković nije ostavio M.Kovača za ministra vanjskih poslova?? Jer ima puno,puno veća m.da od njega!!!

  • Maks

   To je sve zbrkano, Stier ga je nagovarao da preuzme HDZ, nagovorio Suicu i ostake EU zastupnike da ga podrze , Brkic je namjeravao da preuzmu Pasalicevi , UiO i Opus dei htjeli da Oreskovic ostane premijerom – to su ti ta razlicita nezadovoljstva i interesi “neprijateljstva.

   • Dusko Besenic

    “Dvorske spletke” domaće “elite”…zajebavaju se kao da nije bilo rata i da niko nije dao život za našu državu!? Po tome se jasno vidi kako ne malom broju naših političara Hrvatska je na pameti samo prigodno!

    • Maks

     Iza svih stoje privatni interesi, ovi i oni profiteri, naj jeftinija floskula u politici je “postenje – tog nema u politici je pojedi ili cete pojesti , kao i u ratu mora se prevarit protivnika jer si iduci momenat mrtav. Drugo je kad se vara svoj narod a drugo kad se vara u korist istog.