Pratite nas

Komentar

Miro Kovač: Tako u Hrvatskoj nisu govorili ni Milošević ni Šešelj

Objavljeno

na

Gostujući u Točki na tjedan predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač i Joško Klisović komentirali su izjave Vladimira Božovića na domjenku SNV-a.

Ministarstvo vanjskih priopćenjem je reagiralo na izjave Vladimira Božovića, izaslanika srbijanskog premijera, na domjenku Srpskog narodnog vijeća.

Božović je govorio o ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih “brani svim raspoloživim sredstvima”. Mnogi su njegove izjave proglasili skandaloznima, ali i provokacijom jer je na domjenku bio i premijer Andrej Plenković.

“Gospodin Božović je pročitao govor, a ne improvizirao i to je bila jasna poruka. Tvrdio je da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi.

Druga stvar, Božović je rekao da Srbima želi ostvarivanje svih prava po europskim standardima koje Srbija omogućava Hrvatima, a to je skandalozno jer znamo da Srbija ne poštiva prava hrvatske nacionalne manjine.

Gospodin Božović nije postupio prema uzusima diplomacije. Prije svega se radilo o proslavi Božića, kada treba poslati poruku mira, a ne prijetiti usred Zagreba.

To dosad nitko nije napravio. Ja bih mu vrlo jasno rekao da je to neprihvatljivo”, rekao je ministar vanjskih poslova u Oreškovićevoj vladi, Miro Kovač.

Da nije riječ o diplomatskom gafu, već politici srbijanske vlade slaže se i nekadašnji zamjenik Vesne Pusić, SDP-ovac Joško Klisović.

“Mislim da je to ipak svjesna politika. Jasno je da su ovi potezi Srbije u kontekstu predstojećih predsjedničkih izbora, ali i na cijelu priču zaštite hrvatske manjine čime Vučić očito želi poručiti da se ni Hrvatska ne brine za Srbe.

Mislim da je premijer Plenković trebao reagirati na prijemu, ali ne agresivno.

Treba uzeti cijeli kontekst izjave, odnos dviju država koji su opterećeni velikosprskom agresijom i kada čujete da netko govori iste teze kao i tada je osjetljivost veća”, rekao je.

Kovač je dodao na još nitko u Hrvatskoj nije rekao nešto takvo u nazočnosti vlasti pa čak ni Slobodan Milošević ni Vojislav Šešelj.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

Objavljeno

na

Objavio

BEZ KOMENTARA – BOROVO SELO: OSVANULA PORUKA NA MAUZOLEJU ZLOČINCA VUKAŠINA ŠOŠKOČANINA!

“Grobovi u žitu vjekovima klet će, zaboravit nikad neće ih Hrvati!”

PITANJE ZA HRVATSKU VLADU: Kada će te ukloniti spomenik četničkom koljaču koji je organizirao masakr 12 hrvatskih redarstvenika?! Nije li neprimjereno da tako blizu mjesta zločina bude spomenik zločincu?

(P.S. Upravo ovakve “argumente” koristili ste prilikom uklanjanja ploče HOS-a u Jasenovcu, komentirao je Velimir Bujanec)

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Nova zdrava stremljenja u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Politički i društveni život u Hrvatskoj nije odavno bio tako živahan i buran.

Teško se povremeno i snaći u poplavi zahtijeva, predbacivanja, optuživanja, vrijeđanja i svakakvog jada koji se može čuti, vidjeti i pročitati od dičnog Sabora do jugo tiskovina, od sociologa, političkih komentatora, novinara i dakako, uvijek spremnih, sve više rastućih, nevladinih udruga.

Niču poput gljiva poslije kiše a radni narod za čija prava „se oni bore“, koji u velikom broju jedva preživljava, te dragocjene udruge sve jako dobro plaća. Pada mi na pamet jedna akcija koja se zalaže za primjenu Istambulske konvencije u Hrvatskoj.

Jedna od prvih koja je jako zagovara je bila udruga BABE koja je tražila od naših predstavnika u Belgiji da se zauzmu za prihvaćanje konvencije. Više elemenata, više djelova ima u toj konvenciji. Tako i potreba da se ljudima, djeci i onima starijim, u jednom trenutku svog života omogući da se odluče što su. Jesu li muškarci ili žene. Bez obzira na spol. On nije važan.

To je neki zastarjeli privjesak koji sili ljude već oko sto tisuća godina koliko bi moglo biti da je nastala ljudska vrsta, da  često budu ono što nisu. Vrlo zanimljivo. Kad sam tu mogućnost prenio na sebe vidio sam da i nije tako nevažno i bedasto, kako sam u početku mislio. Ako se odlučim promijeniti rod što mi konvencija omogućava ne bi se dogodilo ništa loše. Što više, mogao bih doprinijeti, jer obzirom na struku ali i posao u kući i oko kuće, više kao žena nego što sam do sada kao muškarac. Razmislit ću. No, u razmišljanju sam otišao korak dalje.

Što bi na većoj razini, na nacionalnoj mogle značiti takve promjene. Kad bi primjerice jedan moj kolega promijenio rod mogli bi dobiti na čelu gore spomenute udruge dvije Sarnavke umjesto jedne kao što je sada. Kakva bi to samo bila progresivna snaga u našoj državi. Mogli bi se uvjeriti i turski i drugi svjetonazorski identičan ostali brojni svijet da prihvati Istambulsku konvenciju. Dakako, u cijelosti. Ne samo nazadna Hrvatska i Europa u većem dijelu. To bi uistinu bio veliki korak u progresivni slobodan svijet. Živi bili pa vidjeli.

Damir Letinić/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati