Miro Kovač: Tako u Hrvatskoj nisu govorili ni Milošević ni Šešelj

4

Gostujući u Točki na tjedan predsjednik i potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku, Miro Kovač i Joško Klisović komentirali su izjave Vladimira Božovića na domjenku SNV-a.

Ministarstvo vanjskih priopćenjem je reagiralo na izjave Vladimira Božovića, izaslanika srbijanskog premijera, na domjenku Srpskog narodnog vijeća.

Božović je govorio o ugroženosti Srba u Hrvatskoj i namjeri Srbije da ih “brani svim raspoloživim sredstvima”. Mnogi su njegove izjave proglasili skandaloznima, ali i provokacijom jer je na domjenku bio i premijer Andrej Plenković.

“Gospodin Božović je pročitao govor, a ne improvizirao i to je bila jasna poruka. Tvrdio je da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi.

Druga stvar, Božović je rekao da Srbima želi ostvarivanje svih prava po europskim standardima koje Srbija omogućava Hrvatima, a to je skandalozno jer znamo da Srbija ne poštiva prava hrvatske nacionalne manjine.

Gospodin Božović nije postupio prema uzusima diplomacije. Prije svega se radilo o proslavi Božića, kada treba poslati poruku mira, a ne prijetiti usred Zagreba.

To dosad nitko nije napravio. Ja bih mu vrlo jasno rekao da je to neprihvatljivo”, rekao je ministar vanjskih poslova u Oreškovićevoj vladi, Miro Kovač.

Da nije riječ o diplomatskom gafu, već politici srbijanske vlade slaže se i nekadašnji zamjenik Vesne Pusić, SDP-ovac Joško Klisović.

“Mislim da je to ipak svjesna politika. Jasno je da su ovi potezi Srbije u kontekstu predstojećih predsjedničkih izbora, ali i na cijelu priču zaštite hrvatske manjine čime Vučić očito želi poručiti da se ni Hrvatska ne brine za Srbe.

Mislim da je premijer Plenković trebao reagirati na prijemu, ali ne agresivno.

Treba uzeti cijeli kontekst izjave, odnos dviju država koji su opterećeni velikosprskom agresijom i kada čujete da netko govori iste teze kao i tada je osjetljivost veća”, rekao je.

Kovač je dodao na još nitko u Hrvatskoj nije rekao nešto takvo u nazočnosti vlasti pa čak ni Slobodan Milošević ni Vojislav Šešelj.

facebook komentari

 • vladajuci

  Reagiranje hrvatske vanjske politike i Premijera na velikosrpske provokacije sve govori o njima samima. Zašto “hrvatski” novinari malo više ne propitaju o stavu premijera i gosp. Stira, ili oni naprosto toleriraju upravo ovakav srpski stav, jer očito ništa nisu i neće poduzeti kako se to više ne bi dogodilo, a Premijerova suradnja sa pupovčevim SSDS je izdaja nacionalnih interesa što se potvrđuje svakim danom i nastupom Pupavca.

  • Lukic Luka

   bojim se da ste u pravu

 • Sivooki

  Srbija sve radi s namjerom.
  Sljedeća poglavlja za pristup u EU će Hrvatska brzopotezno otvarati i zatvarati kako ne bi iritirala izmučenu i razdraženu Srbiju.

  • Maks

   Svi sve rade s namjerom samo srbija nema jugoslovena a kod nas ih je 50 % . Sad upravo srbija vodi kampanju protiv predsjednice, radi se o zrakoplovima – pogledaj koliko su jaki napadi , a pogledaj koliko lazni desnicari, krtice, gusteri i gliste trube u isti rog “te ima pogresne savjetnike trebala ovo trebala ono . Nema ni jednog jedinog novinara da im pravilno odgovori, jedino Bujanec.