Pratite nas

Događaji

Miro Kovač: Ne pristajemo više na predodžbu regiona

Objavljeno

na

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na jubilarnoj 50. stručnoj tribini u organizaciji Zbora udruga Hrvatski ratni veterani održao je govor na temu “Strategija hrvatske vanjske politike – Hrvatska politika prema BiH“.

“Čast mi je biti među vama i nešto malo reći o vanjskoj politici – gdje smo i gdje moramo stići. Rekao bih da nakon 26 godina od proglašenja samostalnosti i ostvarenja temeljnih vanjskopolitičkih ciljeva – vrijeme je za emancipaciju.
Ovom Vladom smo dali doprinos misaonoj emancipaciji. Jasno smo rekli, polazimo od sebe, postoji hrvatska politička zajednica, država. Hrvatska ima sebe i ima svoje susjede.
Ne pristajemo više na predodžbu regiona. Hrvatska je zanimljiva po poziciji i od toga ne mora bježati. Mi smo i srednja Europa, pa i sam Zagreb, ali imamo i dijelove koji su geografski, ali i kulturno bliži jugoistočnoj Europi. Moramo djelovati prema obje strane.
Mi smo prvi, nakon Tuđmana, taj način razmišljanja i javno artikulirali. Poštujemo svoja članstva i u okviru tih članstava mi se emancipiramo”, rekao je Kovač.

Dodao je da se RH nakon ulaska u EU nije uspjela repozicionirati.

“Taj proces emancipacije kompliciran je, posebno u Europi koja se nalazi u trostrukoj krizi; slučaj spašavanja Grčke, krizu vezanu za migracije i odlazak Velike Britanije.

Imamo krizu institucija unutar EU-a, proces emancipacije je kompleksan. Mi smo ti koji mijenjamo Hrvatsku. To mora biti naša svijest. Zašto smo izgubili tu svijest da smo mi ti koji mijenjamo sebe i hrvatsko društvo? 1999. godine u posjetu Tuđmanu bio je pokojni njemački ministar Genscher.

Tuđman mu se zahvalio i pitao ga zna li tko je najzaslužniji za samostalnost Hrvatske i mu odgovorio je da su za to najzaslužniji hrvatski narod i hrvatski branitelji. Jedino mi možemo Hrvatsku dovesti na pravi put i gospodarski ju preporoditi”.

Komentirao je i Bosnu i Hercegovinu.

“BiH će biti prvi vanjskopolitički prioritet Hrvatske vlade. Mi smo ti koji možemo utjecati na njezinu budućnost. Tko je spasio BiH? Spasili su ju u prvom redu Hrvati koji su se samoorganizirali. Ako ima teza po svijetu da su Hrvati ovakvi ili onakvi – to je misaona borba.

Činjenica jest – Hrvati u BiH spasili su u prvom redu BiH, bilo bi inače ‘šaptom je pala’. BiH je komplicirana jer ne postoje samo Hrvati u BiH. Postoje i Bošnjaci i Srbi i drugi građani. Imamo jasno u Ustavu da skrbimo o Hrvatima van države, ali tu postoji i Srbija koja ima odnos prema bosanskim Srbima.

Svi mi smo potpisnici Daytonskog sporazuma za mir u BiH. U Ustavu stoji da su sva tri naroda konstituivna, ali isto tako da se može mijenjati Ustav konsenzusom predsjednika svih triju naroda i građana. Ustavni sud je donio odluku o obustavi referenduma o ‘Danu Republike Srpske’, koju nisu poštovali. Zemlje svjedokinje Daytonskog sporazuma su te koje moramo pridobiti za angažman”.

Dodao je da u svijetu danas imamo krize izvan Europe; rat u Siriji, velike migracije s područja Afrike i da zbog toga nema puno koncentracije na situaciju u BiH.

“Treba javno i jasno artikulirati interese Hrvatske u BiH. Bez našeg glasa ne ide. Nismo Njemačka, Francuska, Poljska, ali naš se glas računa kao ravnopravan. Imamo pravo na stav i mišljenje. Kada se formira nova Hrvatska vlada – ta Vlada treba biti stabilna, mora biti čvrsta i napokon nakon više od 15 godina postići konsenzus o tome kako Hrvatska mora djelovati prema BiH, prema Srbiji i prema drugim zemljama u susjedstvu.

To treba jasno artikulirati, staviti na papir i provoditi. Što se tiče hrvatskih branitelja u BiH, treba izjednačiti prava HVO-a s pripadnicima Hrvatske vojske. Treba sjesti s kolegama iz BiH, tu pravosudna suradnja već postoji, ali se s optužnicama ne treba manipulirati.

Mi smo ti koji su spasili BiH. U interesu nam je procesuiranje ratnih zločina, ali ne da se time manipulira. Treba jasno odrediti i tu svijest kao takvu promicati. U kontaktu smo s predstavnicima stranih sila. Mi proces integracije Srbije u EU podržavamo, kao i put BiH u EU, ali smo prvi put artikulirali koji su hrvatski uvjeti za to, a te su uvjete prihvatili i naši partneri u EU. Ugradili smo uvjete i samo ispunjavanje tih uvjeta omogućava Srbiji ulazak.

Među tim uvjetima je promjena njihovog zakona o gonjenju ratnih zločina. To je nenormalno i svjesni su toga naši partneri. Neka procesuiraju zločine na svom teritoriju, a mi ćemo na svom. Želimo dugoročno dobrosusjedske odnose bez fige u džepu”, rekao je Kovač.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati