Pratite nas

Komentar

Miro Kovač: Sve ovo mene podsjeća na jugoslavenske propagandne filmove, ali loše kvalitete

Objavljeno

na

Čedo Čolović proglašen je krivim za špijunažu u korist Hrvatske. Nakon njegova priznanja i nagodbe s tužiteljstvom, Viši sud u Beogradu osudio ga je na tri godine zatvora. Dok državni vrh Srbije o svemu šuti, hrvatski negira povezanost s Čolovićem, tvrde da je riječ o nametanju diplomatskog rata.

O ovoj temi za Dnevnik Nove TV, prokomentirao je tehnički ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Čedo Čolović je osuđen na tri godine. Planira li Hrvatska uopće reagirati na ovu aferu?

Sve to skupa je jako smiješno. Mi smo o svemu tome čitali samo u medijima i nikakvu službenu obavijest kao Hrvatska država, kao Ministarstvo vanjskih poslova o tome nemamo. Sve ovo mene podsjeća na jugoslavenske propagandne filmove nakon Drugog svjetskog rata, ali loše kvalitete. I to je jedan film koji se nameće hrvatskoj javnosti, a mi ga uopće ne želimo gledati. To je jedan proizvod, taj film, koji se nama nameće, ali hrvatsku javnost, čini mi se, to previše ne zanima.

Što je bio cilj Srbije kada je objavila aferu s Čedom Čolovićem?

Ja ne znam što na kraju kolege u Srbiji s time žele postići. Ako žele nastaviti s nekakvom agresijom diplomatskom na Hrvatsku, to je osuđeno na propast. Mi smo više puta rekli, mi smo jedna stabilna zemlja koja želi surađivati sa susjedima pa tako i sa Srbijom. Srbija ima sada šansu s Hrvatskom surađivati u europskom duhu, u duhu dobrosusjedstva, prihvatiti se posla. Ima puno toga obaviti na planu reformi u okviru pregovora s EU. Puno toga za izvršiti. Neka Srbija počne s izvršavanjem svojih obveza u pregovorima s EU, a neka manje filmova snima ove vrste, to je onaj stari tip filmova iz bivše Jugoslavije, propagandnih filmova.

A sad pitanje kao međunarodnom tajniku HDZ-a. Vučičeva stranka danas nije primljena u obitelj Europskih pučana. Zašto?

To morate pitati predsjedništvo Europske pučke stranke. HDZ kao stranka do sada nije podržavao primanje Srpske napredne stranke kao promatrača. Mi smo ozbiljna stranka, mi nismo kao gospodin Milanović koji je s gospođom Pusić prije nekoliko godina prihvatio da Srbija bez ikakvih uvjeta počne pregovarati o članstvu u EU.

A hoćete li dići ruku za primanje Vučičeve stranke u EPP u studenom?

Kažem vam, do sada se HDZ za to nije zalagao, HDZ za to nije bio, a čuli ste danas i predsjednika HDZ-a, gospodina Plenkovića, što je o tome rekao.

Niste nam odgovorili na pitanje hoćete li dići ruku za primanje Vučičeve stranke u EPP u studenom?

Ne možemo o tome govoriti kad to nije na dnevnom redu. Rekao sam, do sada se HDZ za to nije zalagao. HDZ do sada nije bio za to.

Kakav je vaš stav?

Jesam vam jasno odgovorio, HDZ do sada nije bio za to.

Ali kada bude na dnevnom redu hoćete li dići ruku za primanje Vučićeve stranke?

Najprije mora biti na dnevnom redu, a ja lijepo molim da isto tako poštujete što je do sada rekao gospodin Plenković vrlo jasno. Mi do sada nismo bili za to. A koliko ja znam, koliko sam upućen to nije bilo na dnevnom redu skupštine EPP-a. Mi smo stranka koja je ozbiljna. Tako funkcioniramo u okviru Hrvatske vlade, kao najsnažnija komponentna. Mi smo jasno rekli, pregovori da, uz određene uvjete. I na ovaj način tražimo da to bude jedna stranka koja će poštivati i živjeti europske vrijednosti jer mi želimo sa susjedima razvijati odnose na bazi dobrosusjedstva i europskih vrijednosti.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati